Ποιοι και γιατί εισηγούνται στον πρωθυπουργό εκλογικό αιφνιδιασμό
Με δεδομένη τη σφοδρή πόλωση γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων, στην πολιτική επικαιρότητα επιστρέφουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών τα οποία τοποθετούνται στις αρχές του νέου έτους.
Στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο σχολές:
– Η πρώτη εισηγείται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα σε αιφνιδιασμό, όσο ακόμα τα ποσοστά της ΝΔ διατηρούν ένα προβάδισμα ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης τονίζουν ότι τόσο το θέμα των υποκλοπών, όσο και ο δύσκολος ενεργειακά και οικονομικά χειμώνας θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη φθορά στη ΝΔ η οποία θα είναι δύσκολο να αναστραφεί αν οι κάλπες στηθούν την Άνοιξη του 2023. Αντίθετα, όπως σημειώνουν, ένας εκλογικός αιφνιδιασμός θα δημιουργήσει συνθήκες restart για την γαλάζια παράταξη.
Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου υποστηρίζουν πως τη δεδομένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση θα περνούσε στην αντεπίθεση, θα έδειχνε πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το ζήτημα των υποκλοπών, όπως έχει τονίσει άλλωστε και ο πρωθυπουργός, ενώ η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με σημαντική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Επίσης δεν θα προλάβουν να εφαρμοστούν οι αλλαγές στις έδρες που θα φέρουν τα νέα στοιχεία της απογραφής κάτι το οποίο επιθυμούν αρκετοί βουλευτές και πολιτευτές.
– Η δεύτερη σχολή στο Μέγαρο Μαξίμου εισηγείται ακριβώς το αντίθετο. Να ροκανίσει η κυβέρνηση όλο το συνταγματικό χρόνο μέχρι να ξεφουσκώσει το θέμα των υποκλοπών και να γυρίσει σε θετικό πρόσημο η οικονομία για να μεταβεί το εκλογικό σώμα με θετική διάθεση στις κάλπες. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επιμένουν παράλληλα ότι οι εκλογές είναι και θέμα ψυχολογίας και είναι λάθος να καλέσεις τον κόσμο να ψηφίσει μέσα στο καταχείμωνο… Σημειώνουν επίσης ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα δώσει το σήμα ότι η κυβέρνηση σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις και πίσω από τη σφοδρή κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιμόνως ζητά την πτώση του Μητσοτάκη.
Άλλωστε οι διεθνείς εξελίξεις ενδεχομένως να έχουν πάρει διαφορετική τροπή καθώς πληροφορίες θέλουν τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδεύει προς το τέλος του, γεγονός που θα σημάνει διαφορετική στόχευση στην οικονομική πολιτική και μεγαλύτερη ευελιξία. Το «αγκάθι» σε αυτή την περίπτωση είναι πως όσο πιο μακριά πάνε οι εκλογές τόσο θα δυσκολέψει η ημερομηνία των δεύτερων εκλογών που θα ακολουθήσουν λόγω της απλής αναλογικής. Υπενθυμίζουμε πως ήδη ο Ιούνιος είναι κλειστός λόγω των πανελληνίων εξετάσεων, ενώ στα μέσα Απριλίου είναι το Πάσχα.
Επί της ουσίας ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρά τις όποιες εισηγήσεις, εκτός κι αν οι ίδιες οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των υποκλοπών επιβάλλουν κάτι διαφορετικό και μη διαχειρίσιμο από την πλευρά της κυβέρνησης.