Δύο “πακέτα” μέτρων φέρνει η Όμικρον – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα
Αλλάζει τα δεδομένα και στη χώρα μας η παραλλαγή Όμικρον, με την επιτροπή των ειδικών να εισηγείται στην κυβέρνηση νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας και τη θωράκιση του συστήματος υγείας που δέχεται ασφυκτική πίεση.
Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις σήμερα, μετά και την εισήγηση των ειδικών. Σε λίγη ώρα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή ειδικών και κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της επιτροπής και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Αύριο, παραμονή Χριστουγέννων, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο “πακέτο” μέτρων.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί εισηγούνται άμεσα:
- ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους
- υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ
- χωρίς κόσμο τα ματς στα γήπεδα και
- υποχρεωτικό rapid test για όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, τη 2η και 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
Οι ειδικοί φέρονται επίσης να εισηγούνται ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, μετά την Πρωτοχρονιά, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα δεν έχει βελτιωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να προτείνουν να υπάρχει ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση, να επεκταθεί η τηλεργασία και να μπει ξανά “κόφτης” στον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπονται ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία – αν αποφασιστεί – θα τεθούν σε εφαρμογή σε δεύτερο χρόνο, δηλ. από τις 3 Ιανουαρίου. Η εξειδίκευσή τους θα συζητηθεί, πιθανότατα, στη συνεδρίαση των ειδικών την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές.
“Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με “ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις”.
“Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες” ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Όπως σημείωσε, “υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο”.
Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι “το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανείς, σε όποιον χώρο εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνον άτομα εμβολιασμένα”.
“Ξορκίζει” το lockdown η κυβέρνησηΣημειώνεται ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχει προτείνει lockdown από τις 3 Ιανουαρίου και για έναν μήνα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα καθολικό lockdown που θα παραλύσει την οικονομική και κοινωνική ζωή. Συνεπώς, όπως διαμηνύουν, όποια περιοριστικά μέτρα και να ληφθούν δεν θα θυμίζου τα lockdown του παρελθόντος.
«Σήμερα που μιλάμε η πανδημία στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης την Τετάρτη σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
«Η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή και έχει εκφραστεί πολλές φορές. Άκουσα τον κ. Σαρηγιάννη πολύ προσεκτικά αλλά η απόφαση του lockdown δεν έχει μόνο υγειονομικά κριτήρια» ανέφερε ο υπουργός. Όσον αφορά το κλείσιμο των σχολείων ο ίδιος δεν θέλησε να τοποθετηθεί καθώς δεν είναι αρμόδιος.
Ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η δική μας κυβέρνηση ανησυχεί για την επέλαση της Όμικρον σε όλη την Ευρώπη. Ακούμε τους επιστήμονες και συζητάμε με βάση την ανησυχία των ειδικών για μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για να προκαλέσουμε ένα φρένο στην πανδημία έτσι ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέτρα υπάρχουν στο τραπέζι. Γενικό lockdown δεν θέλει κανείς ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση».
«Η πανδημία είναι πολύ επικίνδυνη και δώσαμε αγώνα για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Και είχαμε και πολλά δράματα. Ο κορονοιός σκοτώνει και νέους ανθρώπους. Αλλά δεν δεν είναι μόνο ο κορονοϊός επικίνδυνος στην ζωή. Και η ανεργία είναι επικίνδυνη, και η χρεοκοπία, η πτώχευση είναι επικίνδυνη. Το αν θα πεθάνεις από κορονοϊό ή αν θα πεθάνεις σε ένα χρόνο επειδή χρεοκόπησες το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. ‘Αρα ψυχραιμία. Υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και το παρακολουθούμε. Όπως μέχρι σήμερα τα καταφέραμε και σταθήκαμε όρθιοι έτσι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε ο υπουργός.
Σχετικά με τα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Κάποια ήπια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν και πριν την πρωτοχρονιά. Πρόθεσή μας είναι να μην διαταράξουμε την αγορά πριν την πρωτοχρονιά. Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα να μείνει η αγορά ανοιχτή και θέλουμε να την κρατήσουμε έτσι».