Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Τώρα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων και του λαού

6λ ανάγνωσης
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να μην γίνει το Φωτοβολταϊκό πάρκο στη θέση «Προζύμι» ανάμεσα στις Δημοτικές Κοινότητες Κομνηνών και Μεσοβούνου της Δημοτικής Ενότητας Βερμίου του Δήμου Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης

 

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη έξαρση των διαγνωσμένων κρουσμάτων στην περιοχή μας, με επίκεντρο μεγάλους και μαζικούς χώρους όπως στους σταθμούς της ΔΕΗ του ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, σε σχολικές μονάδες όπου έκλεισαν τμήματα μαθητών στην πόλη της Πτολεμαΐδας κ.α. Η αύξηση των κρουσμάτων εύλογα ανεβάζει την ανησυχία στο λαό της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης καθώς συγκεντρώνονται πολλά κρούσματα σε αλληλένδετους χώρους.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην πόλη, όπως και σε όλη την Ελλάδα φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, που έπαιξε την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικά στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, που κάνει «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους σε σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από τις θυσίες του λαού, για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας από το αναμενόμενο δεύτερο κύμα στις συνθήκες του χειμώνα.

Οι δομές Υγείας στην πόλη της Πτολεμαΐδας δεν είδαν καμία αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με την 1η φάση της επιδημίας. Οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούμε να πούμε ότι είναι ανύπαρκτες, συνεχίζουν να είναι αποψιλωμένες με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, ειδικά το ΚΥ της πόλης, ενώ στο Μποδοσάκειο έγιναν ελάχιστες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών, υπάρχουν ορυχεία και σταθμοί που για ολόκληρες βάρδιες δεν υπάρχουν νοσηλευτές. Τα διαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους της ΔΕΗ γίνονται με το σταγονόμετρο.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι και από την αρχή της διαχείρισης, κριτήριο δεν ήταν η υγεία του λαού, όπως υποκριτικά έλεγε η κυβέρνηση, αλλά το να μη γονατίσει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση.

Κριτήριο ήταν να ελεγχθούν καλύτερα οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, να αποφευχθούν τριγμοί στην κυβερνητική σταθερότητα από μια ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας, όπως αυτή που είδαμε σε άλλες χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ. Κριτήριο ήταν, επομένως, η εύρυθμη λειτουργία του καπιταλισμού. Η διεθνής, μάλιστα, δυσκολία του συστήματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τις εκατόμβες νεκρών, φανερώνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, οφείλεται συνολικά στην αντιμετώπιση της υγείας ως εμπορεύματος, στη βαρβαρότητα του συστήματος.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η στάση της κυβέρνησης μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων. Μια σχολική χρονιά που ξεκίνησε με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υποδομές, με λιγότερες σχολικές καθαρίστριες στα σχολεία της Πτολεμαΐδας (κατά 3 εργαζόμενες) από πέρυσι. Αυτές οι ελλείψεις είναι που διαμορφώνουν συνθήκες συγχρωτισμού στα σχολεία. Αυτές είναι οι ελλείψεις που δικαιολογημένα έβγαλαν τους μαθητές στο δρόμο!

 

Η δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση πρέπει να γίνει δύναμη διεκδίκησης!

 

Τα όποια έκτακτα περιοριστικά μέτρα θα είναι κενό γράμμα αν δεν παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε και να απαιτήσουμε:

– Για στελέχωση τώρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Μποδοσάκειου με μόνιμο και σταθερό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Αύξηση των ΜΕΘ στο Νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση.

– Προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας νοσηλευτών και ιατρών στα ορυχεία και τους σταθμούς στην ΔΕΗ Α.Ε για την κάλυψη όλης της 24ωρης λειτουργίας.

– Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τις υπηρεσίες, τα σχολεία, την υγεία.

– Σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ. και για τα τεστ μοριακού ελέγχου).

– Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους.

– Δωρεάν χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και για τον πνευμονιόκοκκο.

-Τώρα αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Έκτακτο κονδύλι για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων.

– Ανάπτυξη δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα εκφράζεται συγκεκριμένα και στα σχολεία. Με παρουσία νοσηλευτών στις σχολικές μονάδες, με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία.

 

Το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού. Τώρα χρειάζεται πιο αποφασιστικά να δυναμώσει η δράση και η πάλη των εργαζομένων, των υγειονομικών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους, για κάλυψη των αναγκών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *