Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, γενοσήμων και πρωτοτύπων τίθενται σε ισχύ με την εκδοθείσα σε ΦΕΚ την Παρασκευή το βράδυ Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού.
Πρόκειται για τη δεύτερη περικοπή μέσα σε ένα χρόνο (μετά την ανατιμολόγηση του Μαΐου), η οποία ανοίγει το δρόμο για τη δεύτερη ανατιμολόγηση του έτους. Μάλιστα προβλέπεται να ακολουθήσουν και δύο νέες μειώσεις στο 2107. Κάτι που αναμένεται να βοηθήσει κάπως την προσπάθεια για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, που ήδη έχει μπει στο “μάτι” των Θεσμών.
Η ΥΑ προβλέπει ότι το «κούρεμα» τιμών δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 10 % ενώ προστατεύονται από τις μειώσεις τα γενόσημα κάτω των 6 ευρώ, αντί του ποσού των 4 ευρώ που προβλεπόταν με την προηγούμενη απόφαση. Επίσης η ΥΑ προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα «ελληνικό παράδοξο». Δηλαδή να «κουρέψει» τις τιμές γενοσήμων που έχουν υψηλότερη τομή από τα αντίστοιχα πρωτότυπα (που είναι βέβαια off paternt – εκτός προστασίας ευρασιτεχνίας). Σύμφωνα, με την ΥΑ, εφόσον το γενόσημο, μετά τον υπολογισμό των μειώσεων, έχει τιμή μεγαλύτερη από το προϊόν αναφοράς του , τότε η προστασία του 10% δεν εφαρμόζεται και η τιμή του γενοσήμου καθορίζεται στο 65% της τιμής του προϊόντος αναφοράς εκτός προστασίας (οff patent). Σημειώνεται ότι με την προηγούμενη ΥΑ η τιμή του off patent εξισωνόταν με την τιμή του γενοσήμου.
«Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν στα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα με λιανική τιμή άνω των 6 ευρώ και στα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,20 ευρώ, από τις 2 Δεκεμβρίου 2016. Από την 1η Ιουνίου 2017 θα εφαρμοστούν στα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα με λιανική τιμή άνω των 3 ευρώ και στα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,10 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστούν στα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα με λιανική τιμή άνω του 1 ευρώ και στα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ. Κατά την εφαρμογή των άνω ρυθμίσεων οι μειώσεις τιμών που προκύπτουν σε κάθε ανατιμολόγηση δεν δύνανται να είναι μεγαλύτερες από 10 % επί της Χονδρικής Τιμής.
Επιπρόσθετα, για τα γενόσημα φάρμακα με λιανική τιμή άνω των 12 ευρώ εφαρμόζεται δυναμική τιμολόγηση» αναφέρει η ΥΑ. Η ανησυχία πάντως παραμένει ότι φτηνά σκευάσματα με το «κούρεμα» αυτό θα εξαφανιστούν καθώς δε θα συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες η συγκεκριμένη τιμή. Ωστόσο είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα οι τιμές των γενοσήμων πιο ψηλά σε σχέση με το τι ισχύει διεθνώς, ενώ παραμένει χαμηλά η διείσδυσή τους.
Τι ισχύει για τα πρωτότυπα
Για τα off patent σκευάσματα η τιμή υπολογίζεται στο 50% της τιμής που είχε ενώ ήταν υπό προστασία ή στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή η οποία και λαμβάνεται υπόψη, χωρίς η τιμή του να μειωθεί χαμηλότερα από τη χαμηλότερη προκύπτουσα τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η τιμή των φαρμάκων σε προστασία (on patent) παραμένει, «ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών του ιδίου φαρμάκου, ως προς τη δραστική ουσία, φαρμακοτεχνική μορφή, περιεκτικότητα και συσκευασία, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύουν αξιόπιστα στοιχεία. Για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο, πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μετά τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης ανοίγει ο δρόμος για τον ΕΟΦ να προχωρήσει σε γενική ανατιμολόγηση, η οποία δεν αποκλείεται να αναρτηθεί και τη Δευτέρα 5/12.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/