Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Το έργο του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε στον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα.

4λ ανάγνωσης
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη λίστα των 1799 κορυφαίων πανεπιστημίων

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποσκοπεί στην αξιοποίηση των καινοτόμων αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας των καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου και αποτελεί τη δομή μέσω της οποίας συστήνονται οι εταιρίες spin off (τεχνοβλαστοί) για την εμπορική εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας που παράγεται εντός του Πανεπιστημίου.

Οι 9 τεχνοβλαστοί που έχουν ήδη δημιουργηθεί καθώς και η σύσταση άλλων 5 εντός της επόμενης χρονιάς εντυπωσίασαν τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα κατά την επίσκεψή του στους χώρους του Ιδρύματος. Ο κ. Δήμας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ενημερωθεί για το έργο που παράγουν όλες οι spin off που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο:

 

 1. METAMIND INNOVATIONS Ι.Κ.Ε. (Αν. Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης – https://metamind.gr/). Τα ερευνητικά προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί και πρόκειται να αξιοποιηθούν από την METAMIND INNOVATIONS αφορούν:
 • Λογισμικό ανίχνευσης απειλών κυβερνοεπιθέσεων για κρίσιμες υποδομές.
 • Λογισμικό ενεργοποίησης δικτύου παγίδων απειλών (honeypots) για κρίσιμες υποδομές.
 • Πλατφόρμα ανίχνευσης ανωμαλιών (stress) σε εφαρμογές ευφυούς γεωργίας.

 

 1. Κέντρο Ικανοτήτων για ανθεκτικό και Βιώσιμο δομημένο περιβάλλον με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών – SUREΑ.Ε. (Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια κ. Μαρκογιαννάκη Όλγα): αποτελεί Κέντρο Ικανοτήτων για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο δομημένο περιβάλλον με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών.

 

 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Ι.Κ.Ε. (Καθηγητής κ. Στέργιος Μαρόπουλος): αποτελεί σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) με επιλεγμένους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στην περιοχή της ενέργειας.

 

 1. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταρεία Μελετών Περιφερειακής Ανάπτυξης – RedConsulting I.K.E.: (Καθηγητής κ. Ιωάννης Μπακούρος – redconsulting.gr) ανάπτυξη προϊόντων/υπηρεσιών με στόχο να συνδράμει στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

 

 1. Καινοτόμες Ερευνητικές Εφαρμογές – INNORA Ι.Κ.Ε. (Αν. Καθηγητής κ. Δημήτριος Τσιαμήτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Δημήτριος Στημονιάρης – https://innora.net/): ανάπτυξη συστήματος παροχής πιστοποίησης προϊόντων οικιακών αυτοματισμών.

 

 1. INDUSTRY4forENERGY I.K.E. (Υποψήφιος Διδάκτορας τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Ανδρέας Μαρόπουλος, Αν. Καθηγητής κ. Δημήτριος Τσιαμήτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Δημήτριος Στημονιάρης – industry4energy.com): αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων της τεχνολογίας blockchain στον τομέα της ενέργειας.

 

 1. ACTIVECODEI.K.E (Επίκουρος Καθηγητής κ. Γεώργιος Κοκκώνης – activecode.gr): ανάπτυξη λογισμικού, προϊόντων πληροφορικής, υπηρεσιών και συστημάτων με έμφαση στην γεωργία ακριβείας και στην προώθηση, ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

 

 1. OmegaInnovations (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Μαλαματή Λούτα): σχεδίαση, ανάπτυξη και παροχή ευφυών λύσεων (συστημάτων, προϊόντων, υπηρεσιών) για την αποδοτική αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων σε διάφορους τομείς εφαρμογής, όπως βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, έξυπνη γεωργία και κτηνοτροφία, έξυπνες πόλεις, βιομηχανία, ευφυής κινητικότητα, ενέργεια, τουρισμός, πολιτισμός με απώτερο στόχο τη μετάβαση στη βιώσιμη οικονομία, την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

 1. InnovativeNetwork and Systems I.K.E – INSYS I.K.E (Καθηγητής κ. Άγγελος Μιχάλας, Αναπληρωτή Καθηγητής κ. Ιωάννης Βαρδάκας, Επίκουρος Καθηγητής κ. Δημήτριος Ι. Βέργαδος, Λέκτορας κ. Σπυρίδων Νικολάου): σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών στην εκπαίδευση, η αυτοδιοίκηση και η δημόσια διοίκηση, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

 

Μέσω των εταιριών αυτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι μέλος της επίσημης ψηφιακής πύλης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις Elevate Greece,  το Πανεπιστήμιο συμβάλει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και τεχνολογίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *