Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

4λ ανάγνωσης
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021) στην Πτολεμαΐδα στο καφέ Spendor  στο κέντρο της πόλης. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από μια σχέση ευθύτητας και αμεσότητας ανάμεσα στους πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και τον κεντρικό εισηγητή στην εκδήλωση, αλλά και τα στελέχη του κόμματος που συμμετείχαν στη συζήτηση. Μια πρώτη θετική εμπειρία και για τις δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία μετέβη κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής τον καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη. Συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος Δημήτρης Τεμουρτζίδης και Όμηρος Ταχμαζίδης, καθώς και το στέλεχος της κομματικής οργάνωσης του δήμου Ελευθερίου-Νέου Κορδελιού-Ευόσμου Σάββας Παπάζογλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσυνεδριακών δραστηριοτήτων της “ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ” (www.sopro.gr)  και της γνωστοποίησης των θέσεων και απόψεων του κόμματος για τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού καθώς και για τα ειδικά προβλήματα κάθε περιοχής.

Κεντρικός εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική συγκυρία και τα προβλήματα που τη χαρακτηρίζουν, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει με επάρκεια και πειστικά την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική λαίλαπα και να δώσει διέξοδο στις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων, στους στόχους και τις επιδιώξεις των Σοσιαλιστών στο αμέσως επόμενο διάστημα, στην ανάγκη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμπόρευσης συγγενών πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων για να δοθεί προοπτική στη χώρα και το λαό μας και κυρίως στη νέα γενιά.

Ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με το ακροατήριο, θίχθηκαν τα επείγοντα ζητήματα της περιοχής, με κυριότερο εκείνο της ανεργίας, λόγω της διαδικασίας της απολιγνιτοποίησης. Ασκήθηκε σκληρή κριτική στη βιαστική και “ύποπτη” σπουδή με την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση την απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξυπηρετώντας συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Κοινή διαπίστωση και των παρεμβάσεων των στελεχών της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, αλλά και των παρευρισκομένων ήταν ότι το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για την περιοχή εξαιτίας της ελλείψεως συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου για ομαλή μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό καθεστώς, αλλά και τη σαφή πριμοδότηση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος και ειδικότερα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης εξέθεσε το γενικότερο σκεπτικό και τη “φιλοσοφία” των Σοσιαλιστών αναφορικά με την ήπια μετάβαση από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, στην ανάγκη ανπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας μακριά από τις κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και τη συγκρότηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που θα δώσει προοπτική στη χώρα και στο λαό μας.

Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και όλου του ελληνικού λαού (ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η περιοχή της Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο) θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες ότι η κυβερνητική βιασύνη και προχειρότητα στην, κατά τα άλλα, αναγκαία μετάβαση από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προξενήσει ανεπούλωτα τραύματα στην περιοχή (διαδικασία η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από πολύ καιρό) με δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κατ΄ επέκταση στην απασχόληση.

Το κλιμάκιο των στελεχών της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ δεσμεύτηκε, μετά από αυτή την πρώτη δια ζώσης επαφή με τους πολίτες της Πτολεμαΐδας, τους οποίους προσκάλεσε να συμμετέχουν και στις προσυνεδριακές διαδικασίες του κόμματος, να ξαναεπισκεφτεί σύντομα  τη δοκιμαζόμενη περιοχή αξιοποιώντας αυτή τη φορά και την πληροφόρηση και τις σκέψεις της τοπικής κοινωνίας για τα προβλήματα της, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

(Στη φωτογραφία ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κεντρικός εισηγητής στην εκδήλωση Γρηγόρης Ζαρωτιάδης)

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *