Βιοαπόβλητα: Διάθεση κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Βιοαπόβλητα: Διάθεση κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης

Βιοαπόβλητα: Διάθεση κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης


 

Ξεκίνησε η διάθεση των κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης, με τους πολίτες που αιτήθηκαν την παραχώρηση κάδου να έχουν ήδη ενημερωθεί και αρκετούς από αυτούς να έχουν παραλάβει τον κάδο τους.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Η συγκεκριμένη δράση του Δήμου Κοζάνης έχει ως στόχο να βελτιώσει τα συστήματα συλλογής/ διαλογής/ μεταφοράς βιοαποβλήτων, να παρακινήσει τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα «Διαλογή στην Πηγή”, να μειώσει τις ποσότητες συλλογής των σύμμεικτων απορριμμάτων στον πράσινο κάδο και κατά συνέπεια, να συγκρατήσει ή και να μειώσει το κόστος διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων.

Η χρηματοδότηση της προμήθειας των κάδων κομποστοποίησης προήλθε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του Άξονα προτεραιότητας: 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – προαγωγή της Αποδοτικής χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων» και ιδία συμμετοχή.

Υπενθυμίζουμε, ότι στον κάδο κομποστοποίησης απορρίπτουμε:

  • Φλούδες από φρούτα και υπολείμματα από λαχανικά
  • Πράσινα και ξερά φύλλα, γκαζόν αγριόχορτα
  • Υπολείμματα από σαλάτες (στραγγίζουμε το λάδι)
  • Υπολείμματα φαγητών από όσπρια, λαχανικά ζυμαρικά (στραγγίζουμε το λάδι)
  • Ξηρούς καρπούς, τσόφλια από αυγό
  • Ξερό ψωμί, μπισκότα

με σκοπό τη δημιουργία κομπόστ και τη χρήση αυτού ως εδαφοβελτιωτικό. Ο κάδος τοποθετείται σε έδαφος με χώμα, κήπους και κτήματα για τη φυσική απορροή και κομποστοποίηση των υλικών.

 

Επόμενος στόχος του Δήμου Κοζάνης, για τους πολίτες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κάδο κομποστοποίησης, είναι η επέκταση και συλλογή των βιοαποβλήτων στον καφέ κάδο στο σύνολο της πόλης. Στόχος είναι να συλλέγονται στον καφέ πλέον κάδο υπολείμματα φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών, ζυμαρικών, οσπρίων, ψωμιού, γλυκών, γαλακτοκομικών, αυγών κ.λπ. που θα κατέληγαν μέχρι σήμερα στον πράσινο κάδο των σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων, πάντα σε συνεργασία με τους δημότες.

 

Ας συμβάλλουμε όλοι μαζί ώστε να υλοποιήσουμε, ως Δήμος Κοζάνης πρώτοι τα όσα αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για τη χωριστή συλλογή των βιοοαποβλήτων και να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται σε αυτόν.

 

Αιτήσεις για τη συμμετοχή των δημοτών στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα συνεχίζονται να παραλαμβάνονται από γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης επί της οδού πλ. 28ης Οκτωβρίου 7, μέχρι εξαντλήσεως των κάδων. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2461350443-444.

 

Δείτε video με δηλώσεις του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Μιλτιάδη Μαγγιρίδη, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Rqd4Vyn9n5o 

 

 

 

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Βιοαπόβλητα: Διάθεση κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Βιοαπόβλητα: Διάθεση κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!