Τις βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και τα μέτρα στήριξης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας , παρουσίασαν στην Πτολεμαϊδα, σε ημερίδα για την δίκαιη μετάβαση στην περιοχή , ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εν μέσω διαμαρτυριών και αποχωρήσεων από την ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση , τόσο των Ενεργειακών Δημάρχων Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου και Φλώρινας, όσο και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ , των Εργατικών Κέντρων και των επικεφαλής συνδυασμών Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «μετάβαση με σωστό και οργανωμένο τρόπο που διασφαλίζει την ενεργειακή ευστάθεια του συστήματος» και ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, την υλοποίηση προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών 2 GW στην Δυτ. Μακεδονία , καθώς και συμφωνίας που υπογράφεται στις 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα , μεταξύ της ΕΛΠΕ και μεγάλης γερμανικής εταιρείας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 205 MW στην περιοχή, όπως και χωματουργικών εργασιών που θα ξεκινήσουν για τα απαραίτητα τεχνικά έργα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την απασχόληση τους, εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε εργολάβους στη ΔΕΗ.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα αποδοθούν τα 130 εκατ. Ευρώ από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης ,θα συνεχισθεί η καταβολή των χρημάτων μέσω του Πράσινου Ταμείου και θα προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα η αποκατάσταση των Ορυχείων, ενώ δεσμεύθηκε να μην υπάρξει κανένα κενό με τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει η διαδικασία για να δημιουργηθεί ειδική φορολογική ζώνη, με ειδικά φορολογικά κίνητρα στην Δυτ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, όπως και ειδικά φορολογικά μέτρα για την θέρμανση ,καθώς και ειδικά φορολογικά μέτρα για όσους χάνουν την δουλειά τους .
Στην ομιλία του , ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε την μετάβαση και μεταμόρφωση της Δυτ. Μακεδονίας ως το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, τα διαφορετικά όρια ενισχύσεων καθώς και τους ειδικούς πόρους για τη στήριξη της Δυτ. Μακεδονίας, στάθηκε στην ανάγκη απορρόφησης των πόρων και υπερασπίστηκε την πολύ γρήγορη απολιγνιτοποίηση της χώρας σε σχέση με το σύνολο της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι «ο λιγνίτης έχει καταστεί το πιο ακριβό καύσιμο» και υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο λιγνίτης, ως καύσιμο , πέθανε». Ο Υπουργός Ανάπτυξης άσκησε έντονη κριτική και στους Δημάρχους των Ενεργειακών Δήμων που χαρακτήρισαν «βίαιη και άδικη» την απολιγνιτοποίηση της περιοχής και αποχώρησαν από την ημερίδα , σημειώνοντας ότι «οι αιρετοί είναι για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα» και επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «δεν κάνουν γι αυτά τα αξιώματα, ντροπή τους»
Στην απόφαση της γρήγορης απολιγνιτοποίησης, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ,κάνοντας λόγο για «ακριβό λιγνίτη» και ζημιές στην Επιχείρηση . Στάθηκε στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων για συνταξιοδότηση και στις εναλλακτικές δυνατότητες που δίνει , επανέλαβε ότι η Νέα υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαϊδα 5 θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028 με διαφορετικό μείγμα καυσίμου, σημείωσε ότι «οι Δήμοι θα αποφασίσουν τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης , στο σύστημα των Τηλεθερμάνσεων» και έκανε γνωστά τα σχέδια της ΔΕΗ, για την καύση απορριμμάτων, την καύση βιομάζας, αλλά και την εγκατάσταση των φωτοβολταίκών πάρκων. Σε ότι αφορά την αποκατάσταση και αξιοποίηση των εδαφών της ΔΕΗ που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «ως ιδιοκτήτης των εκτάσεων αυτών η ΔΕΗ, θα εισφέρει σε αυτούς που θα ζητήσουν να αναπτύξουν επενδυτικές δραστηριότητες».
Την ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση και την δίκαιη μετάβαση στην Πτολεμαΐδα, παρακολούθησε μεταξύ άλλων, η Ευρωπαία Επίτροπος συνοχής και μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέϊρα , καθώς και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαίκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαίκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης , όπως και οι Βουλευτές της Ν.Δ στις Π.Ε Κοζάνης και Φλώρινας, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων.
Λίγο πριν ξεκινήσει η ημερίδα, αποχώρησαν η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα και η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε Φλώρινας Πέτη Πέρκα, γιατί όπως μεταξύ άλλων ανέφεραν «συγκεντρωμένοι που διαμαρτύρονταν έξω από το χώρο της εκδήλωσης και επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο, εμποδίστηκαν από την Αστυνομία και με την χρήση χημικών».
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-Σύνταξη: Αντώνης Μαυρίδης