Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, από την Παρασκευή Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης, στην Υποεπιτροπή της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (βίντεο)

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, από την Παρασκευή Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης, στην Υποεπιτροπή της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (βίντεο)

Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, από την Παρασκευή Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης, στην Υποεπιτροπή της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (βίντεο)

Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Θα ήθελα να πω πόσο σημαντικά ήταν όλα όσα παραθέσατε στην εισήγησή σας και βέβαια να αναφερθούμε σε γεγονότα και δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και έχουν βοηθήσει πάρα πολύ προς την κατεύθυνση στήριξης των ατόμων με αναπηρία.

Βεβαίως όλα αυτά προχώρησαν και γιατί υπήρχαν από την αντίστοιχη επιτροπή εισηγήσεις και γιατί τις αφουγκράστηκαν τα Υπουργεία, αλλά και γιατί είναι επιλογή του Πρωθυπουργού να δίνει μια ιδιαίτερη έμφαση και ουσιαστικά να βοηθά τα άτομα με αναπηρία.

Θα ήθελα να ξεχωρίσω τρεις κατηγορίες, οι οποίες έδειξαν αυτό το ενδιαφέρον και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές, όπως είναι

 η δυνατότητα που έδωσε το Υπουργείο Εργασίας, η Υφυπουργός, η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, να ενταχθούν στα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ όλα τα άτομα, τα οποία έκαναν αίτηση και αυτή η βοήθεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση, χρειάζονται άνθρωπο δίπλα τους και βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνεται, είτε από τους οικείους, είτε μόνο στο σχολείο τις συγκεκριμένες ώρες.

Αυτή λοιπόν η δυνατότητα αποδεικνύει την ιδιαίτερη βούληση και βέβαια να συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

 Το δεύτερο, το οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι ότι τα προγράμματα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), με το 1+1 χρόνο, με επιχορήγηση σχεδόν στο  100% της αμοιβής του εργαζόμενου ατόμου με αναπηρία που θα προσληφθεί από τις επιχειρήσεις, είναι ένα μέτρο το οποίο έδωσε δυνατότητες στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν άτομα με γνώσεις και δεξιότητες, που όμως σε κάποιο τομέα έχουν κάποια αναπηρία και ενδεχομένως δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο στην αγορά εργασίας να βρουν δουλειά, αλλά μέσα από αυτό το πρόγραμμα τους δόθηκε η ευκαιρία και διαπιστώσαμε ότι είναι χρήσιμη και όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ενδεχομένως θα υπάρχει και συνέχεια.

Επίσης και άλλα τέτοια προγράμματα, νομίζω ότι βοηθούν προς την κατεύθυνση της σωστή γιατί είναι βέβαια η διευκόλυνση να υπάρχουν ράμπες, να μπορούν να έχουν κάποιες σημαντικές παροχές, αλλά το σημαντικό είναι να μπορούν να μπουν και στην αγορά εργασίας και νομίζω ότι αυτά τα προγράμματα ήταν θετικά και να εισηγηθούμε στη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) να εφαρμοστούν και άλλα τέτοια προγράμματα.

 Τελειώνοντας, θέλω να αναφερθώ στον προσωπικό βοηθό, είναι κάτι το οποίο ήταν αναγκαίο και όχι μόνον πρέπει να ολοκληρωθεί και να ενθαρρυνθούν για την συμμετοχή τόσο εργαζόμενοι, όσο και άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να έχουν έναν τέτοιο προσωπικό βοηθό, αλλά να δούμε και επέκταση αυτού του ζητήματος, διότι υπάρχουν άτομα που δεν είναι η κατάστασή τους για να μπούνε σε κάποιο ίδρυμα, ωστόσο όμως όταν κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον εκλείψει και δεν μπορούν να έχουν συμπαράσταση και βοήθεια, χρειάζονται κάποια τέτοια βοήθεια. Αυτό λοιπόν το ενδιάμεσο στάδιο και η αγωνία πολλών οικογενειών με παιδιά που έχουν κάποια μικρή αναπηρία ή τέτοια προβλήματα θα μπορέσει να λυθεί αν το διερευνήσουμε και δούμε τι δυνατότητες θα μπορέσουν να υπάρξουν προς αυτόν τον τομέα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το ΚΕΠΑ  (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) είναι οι Επιτροπές από τις οποίες περνάνε τα άτομα με αναπηρία, εκεί υπάρχουν επί μέρους ζητήματα, άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αναπηρίες που δεν πρόκειται στην πορεία της ζωής τους να εξαλειφθούν, επαναλαμβανόμενα περνάνε από ΚΕΠΑ, χρειάζονται συγκεκριμένες εξετάσεις. Ενδεχομένως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Αν υπάρξει στην Επιτροπή κάποια συγκεκριμένη οργάνωση και Εισήγηση, θα ήθελα και εγώ να πω την άποψή μου, θεωρώ όμως ότι και πολλοί θα τοποθετηθούν πάνω σε αυτό έτσι ώστε να μπουν κανόνες που θα διευκολύνουν αυτή την πορεία, διότι τα άτομα με αναπηρία μετά την πιστοποίηση τους μπορούν να έχουν όλα τα κεκτημένα και όλες τις αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει.

 Σας ευχαριστώ πολύ.

08/11/2022

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!