Κωτσιδης Στέφανος

Πώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές – Τι αλλάζει στην ψηφοφορία

Πώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές - Τι αλλάζει στην ψηφοφορία
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Διαφορετικά θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, που φαίνεται ότι «κλείδωσαν» στις 25 Ιουνίου.

Ολοταχώς για τις επόμενες εκλογές οδεύει η χώρα, μόλις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι επόμενες εκλογές αναμένεται – όπως όλα δείχνουν – στις 25 Ιουνίου και θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτές, λοιπόν, το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με «μπόνους« 40 εδρών.

Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχει σχέση με τους βουλευτές: Δεν θα εκλέγονται με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση κατάλογο υποψηφίων που καταρτίζουν τα κόμματα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Untitled-2

Η νέα προεκλογική περίοδος μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι κομματικοί συνδυασμοί θα πρέπει να υποβάλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο τη σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ στη μεταπολίτευση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, υψηλά ποσοστά, που αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ στη μεταπολίτευση, έλαβαν αθροιστικά τα κόμματα που έμειναν εκτός κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στις εκλογές 2023.

Κοντά στο όριο του 3% έφτασαν τρία κόμματα, τα οποία έλαβαν συνολικά 500.000 ψήφους. Η πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη με 2,92%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,89% και το ΜέΡΑ25 με 2,62% διαμόρφωσαν το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής στο 16%.

 

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019, τα «λοιπά» κόμματα έλαβαν ποσοστό 8,07%, με τη Χρυσή Αυγή στο 2,93% και την Πλεύση Ελευθερίας στο 1,47%.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,40%, από το οποίο το 2,86% προερχόταν από τη Λαϊκή Ενότητα.

Τον Ιανουάριο του 2015 το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής ήταν στο 8,62% με μεγαλύτερο από αυτά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) με 2,47%.

Στις εκλογές του 2012 το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 5,98%, αλλά σε αυτές που προηγήθηκαν ένα μήνα νωρίτερα, εκτοξεύτηκε στο 19,02% που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1974 μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε τότε στους Οικολόγους Πράσινους 2,93%, στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) 2,89%, στη Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗΣΥ) 2,55% και στη Δημιουργία Ξανά 2,15%.

Σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης από το 2010 και πίσω τα ποσοστά των λοιπών κομμάτων δεν υπερέβησαν το 5%.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.