Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα αναγκαία μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος

4λ ανάγνωσης
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να μην γίνει το Φωτοβολταϊκό πάρκο στη θέση «Προζύμι» ανάμεσα στις Δημοτικές Κοινότητες Κομνηνών και Μεσοβούνου της Δημοτικής Ενότητας Βερμίου του Δήμου Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα αναγκαία μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος

 

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών

 

Θέμα: Αναγκαία μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος

 

Το αγελαδινό γάλα αποτελεί βασικό προϊόν για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού. Παρά τις υπάρχουσες δυνατότητες, η εγχώρια παραγωγή του διαχρονικά υπονομεύεται στα πλαίσια του δρόμου ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία των εμποροβιομηχανικών μονοπωλίων και της εφαρμοζόμενης ΚΑΠ της Ε.Ε. την οποία προτάσσουν ως μονόδρομο όλες οι κυβερνήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από 3 δεκαετίες εφαρμογής του καθεστώτος των ποσοστώσεων, που ίσχυε στην Ε.Ε. μέχρι το 2015,  η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα έπεσε κάτω από τους 600 χιλιάδες τόνους τη στιγμή που οι ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης ξεπερνούν τα 1,8 εκατομμύρια τόνους.

Από το 2015 και μετά υψώθηκαν νέοι περιορισμοί στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος, με στόχο τη θωράκιση των κερδών των γαλακτοβιομήχανων στον οξυμένο ανταγωνισμό της διεθνοποιημένης αγοράς.

Με το τρίτο μνημόνιο, που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2015,  απελευθερώθηκε η διάρκεια ζωής του “φρέσκου” – παστεριωμένου γάλακτος, η οποία μέχρι τότε ήταν 5 ημέρες, ενώ παράλληλα προβλέφθηκε ο καθορισμός της από τους ίδιους τους γαλακτοβιομήχανους.

Με τις αλλαγές του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) το 2016, στο πλαίσιο υιοθέτησης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που είχαν και έχουν ως σημαία όλες οι κυβερνήσεις, άλλαξε το ισχύον πρότυπο προδιαγραφών για το γιαούρτι και επιτράπηκε η χρήση εισαγόμενου συμπυκνώματος γάλακτος στην παρασκευή του.

Η μικρή άνοδος της μέσης τιμής του γάλακτος που πουλάει σήμερα ο αγελαδοτρόφος στα 58 λεπτά δεν αντισταθμίζει την έκρηξη του κόστους παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές κλπ), η οποία ξεκίνησε από το 2019 και κλιμακώθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή το παστεριωμένο γάλα πουλιέται στα ράφια των σούπερ μάρκετ έως και 2 ευρώ το λίτρο εξασφαλίζοντας κέρδη ρεκόρ στους εμποροβιομήχανους, ενώ η λαϊκή οικογένεια στην κυριολεξία στενάζει από την ακρίβεια.

Η αποδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών και η προσαρμογή των όποιων ελέγχων στους κανονισμούς της Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων, έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα ανεξέλεγκτης χρήσης εισαγόμενων πρώτων υλών στη γαλακτοβιομηχανία.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να καταργηθούν οι διατάξεις για τον καθορισμό της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τους γαλακτοβιομήχανους και το άρθρο του ΚΤΠ που επιτρέπει τη χρήση συμπυκνώματος στην παρασκευή του γιαουρτιού,

– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος και ουσιαστική επιδότηση των ζωοτροφών,

– Να εξασφαλιστούν εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς γάλακτος που να επιτρέπουν τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας και ταυτόχρονα προσιτές τιμές πώλησης του γάλακτος στη λαϊκή κατανάλωση,

– Να σταματήσουν κάθε είδους ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος και η ανεξέλεγκτη χρήση εισαγόμενων πρώτων υλών στη γαλακτοβιομηχανία.

 

Οι Βουλευτές

 

Δελής Γιάννης  

           Καραθανασόπουλος Νίκος

      Κομνηνάκα Μαρία

       Λαμπρούλης Γιώργος

                                                                                           Μανωλάκου Διαμάντω              

                                                                                            Μαρίνος Γιώργος

                         Παπαναστάσης Νίκος                             

Συντυχάκης Μανώλης  

         

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *