Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Καλλιόπη Βέττα: Οι πολίτες της Ακρινής πρέπει να μάθουν πως και πότε θα υλοποιηθεί η απόφαση του Σ.τ.Ε. και η συλλογική τους βούληση – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

7λ ανάγνωσης
Καλλιόπη Βέττα: Οι πολίτες της Ακρινής πρέπει να μάθουν πως και πότε θα υλοποιηθεί η απόφαση του Σ.τ.Ε. και η συλλογική τους βούληση - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

Καλλιόπη Βέττα: Οι πολίτες της Ακρινής πρέπει να μάθουν πως και πότε θα υλοποιηθεί η απόφαση του Σ.τ.Ε. και η συλλογική τους βούληση – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα : «Ποιο είναι το σχέδιο σας για την άμεση εφαρμογή του νόμου για την μετεγκατάσταση της Ακρινής;»

 

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο, καταγράφεται η στασιμότητα και η έλλειψη ενημέρωσης από τα αρμόδια Υπουργεία για το θέμα.

 

Συγκεκριμένα, έχουν περάσει δύο μήνες από το δημοψήφισμα των πολιτών της περιοχής, σχετικά με την εφαρμογή του νόμου Ν3937/2011 ή την υιοθέτηση του εναλλακτικού σχεδίου που πρότεινε η κυβέρνηση. Η συντριπτική απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου ως απόρροια, εκτός των άλλων, της πρόχειρης, ασαφούς και μη δεσμευτικής του φύσης, αποτυπώνει την θέληση των κατοίκων για μετεγκατάσταση.

 

Παράλληλα, ως γνωστόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από προσφυγή του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινή για την εφαρμογή του νόμου, ενέκρινε το αίτημα και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν όλες τις αναγκαίες πράξεις για την κίνηση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί για μία ακόμη φορά, ενώ τα στελέχη της αναλώνονται στην μετακύλιση ευθυνών. Τελευταίο παράδειγμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάσης,  ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλέστηκε πλήρη αναρμοδιότητα για τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες στο θέμα της μετεγκατάστασης, πετώντας το μπαλάκι αλλού.

 

Οι πολίτες της Ακρινής υφίστανται μια μακρόχρονη και πρωτοφανή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται μετέωροι καθώς διαπιστώνουν την αδιαφορία της κυβέρνησης, αλλά και της ΔΕΗ, η  οποία με τις απανωτές ιδιωτικοποιήσεις επί Ν.Δ., έχει απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, άρα και την κοινωνική λογοδοσία.

 

Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:

1)Ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, δεδομένης της βούλησης των πολιτών στο δημοψήφισμα, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ;

2) Σε ποια φάση βρίσκονται οι ενέργειες τόσο του Υπουργείου όσο και της ΔΕΗ, για την επίλυση του ζητήματος;

3) Πότε θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση των κατοίκων;

 

 

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2023

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Ποιο είναι το σχέδιο σας για την άμεση εφαρμογή του νόμου για την μετεγκατάσταση της Ακρινής;»

Το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τους κατοίκους της περιοχής που υφίστανται μια μακρόχρονη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, ενόσω ζουν σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας.

Ως γνωστόν, με το άρθρο 28 του Ν. 3937/2011 είχε προβλεφθεί η μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής Κοζάνης για λόγους που αφορούσαν την «δημόσια ωφέλεια που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και προς προστασία της ποιότητας ζωής» των κατοίκων. Παράλληλα, προβλεπόταν η διαδικασία της μετεγκατάστασης, οριζόταν ότι το κόστος θα βάραινε κατά το ήμισυ την ΔΕΗ και κατά το υπόλοιπο τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τέθηκε χρονικός περιορισμός δέκα (10) ετών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με το άρθρο 147 του Ν.4495/2017, ορίστηκαν οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ για υποβολή σχεδίου για την απαλλοτρίωση του οικισμού, όπως και για τη μετεγκατάσταση, αναφέροντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από τρία χρόνια αφωνίας, αδιαφορίας και παρελκυστικής τακτικής, παρουσίασε ένα εναλλακτικό σχέδιο που προέβλεπε την παραμονή των κατοίκων στον οικισμό. Ωστόσο, οι ασάφειες και η έλλειψη σαφών δεσμεύσεων προκάλεσαν την αποδοκιμασία των πολιτών.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της περιοχής μπροστά στα δύο ενδεχόμενα, της μετεγκατάστασης ή του αβέβαιου, εναλλακτικού σχεδίου, διοργάνωσαν δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, όπου με συντριπτικό ποσοστό προέκριναν την εφαρμογή του νόμου για τη μετεγκατάσταση.

Παράλληλα, η προσφυγή του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής στο Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι της μη εφαρμογής του νόμου έγινε δεκτή, καθώς το αρμόδιο τμήμα δέχτηκε την αίτηση και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν όλες τις αναγκαίες πράξεις για την κίνηση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι, συναντώντας, εκτός των άλλων, την μετακύλιση ευθυνών από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Ειδικότερα, στις 26 Ιανουαρίου, από την Κοζάνη, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάσης, πρωτοστάτης του προτεινόμενου, εναλλακτικού σχεδίου μετέθεσε την ευθύνη των αποφάσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας, όπως και στην ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η δική του αρμοδιότητα αφορούσε μόνο το απορριφθέν σχέδιο.

Τέλος, διαπιστώνεται καθημερινά ότι το σημερινό μετέωρο καθεστώς δημιουργεί μεγάλη δυστοκία στην συντήρηση βασικών υποδομών της Ακρινής μιας και οι αρμόδιες αρχές, ευλόγως, διστάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην περιοχή, ελέω της ανακοινωμένης μετεγκατάστασης.

Παράλληλα, οι απανωτές ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ από την ΝΔ και η απόσυρση του δημοσίου από την επιχείρηση, προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους αναφορικά με την χρηματοδότηση του σχεδίου μετεγκατάστασης.

Επειδή οι κάτοικοι βιώνουν σημαντική υποβάθμιση του οικισμού που διαβιούν ενώ δεν μπορούν να ζουν σε αβεβαιότητα, δεδομένου ότι έχουν εκπληρώσει όλες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (ανεύρεση και επιλογή χώρου μετεγκατάστασης).

Επειδή η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη και δεσμευτική για την εφαρμογή του νόμου για την μετεγκατάσταση

Επειδή η βούληση των πολιτών όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου είναι συντριπτικά υπέρ της μετεγκατάστασης

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)Ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, δεδομένης της βούλησης των πολιτών στο δημοψήφισμα, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ;

2) Σε ποια φάση βρίσκονται οι ενέργειες τόσο του Υπουργείου όσο και της ΔΕΗ, για την επίλυση του ζητήματος;  

3) Πότε θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση των κατοίκων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Βέττα Καλλιόπη

Φάμελλος Σωκράτης

 

 

 

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *