Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ποιοι γλιτώνουν φέτος τον μισό φόρο που τους αναλογεί – Οι προϋποθέσεις

4λ ανάγνωσης
Ποιοι γλιτώνουν φέτος τον μισό φόρο που τους αναλογεί – Οι προϋποθέσεις

Ανοιχτό παραμένει το παράθυρο μιας νέας παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς έως σήμερα έχουν υποβάλει κάτι παραπάνω από τους μισούς υπόχρεους: Όσοι δεν έχουν κάνει την δήλωσή τους θα πρέπει πάντως να το πράξουν έως και τις 31 Ιουλίου και ώρα 15:00 και την ίδια μέρα να καταβάλλουν είτε την πρώτη δόση του φόρου που τυχόν τους προκύπτει ή να τον εξοφλήσουν εφάπαξ με έκπτωση 3%. Υπάρχουν πάντως και κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν δικαίωμα να πληρώσουν τον μισό φόρο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Προνομιακό» φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει λοιπόν και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος από το 2020 και μετά, δεδομένου ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο μόλις 4,5%. Οι συγκεκριμένοι μαζί με και κάποιες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων θα έχουν απαλλαγή και από το τέλος επιτηδεύματος.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για… μισό φόρο

Προϋπόθεση για να καταβάλλουν οι νέοι επαγγελματίες μισό φόρο είναι τα εισοδήματά τους το 2022 να φτάνουν έως και 10.000 ευρώ που είναι το όριο μέχρι το οποίο εφαρμόζεται ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής.

Η συγκεκριμένη φορο-απαλλαγή αφορά νέες επιχειρήσεις κατά βάση μικρές οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών από το 2020 και μετά και για τα πρώτα τρία χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους φορολογούνται με συντελεστή 4,5% έναντι 9% που εφαρμόζεται για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) έως 10.000 ευρώ.

Αν έκαναν έναρξη εργασιών το 2020, θα φορολογηθούν με τον μισό εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας και για τα κέρδη του 2022, ενώ όσοι έκαναν έναρξη το 2021, θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% για τα φορολογικά έτη 2021, 2022 και 2023.

Σχετικά με το όριο των κερδών που ορίζεται σε 10.000 ευρώ, προκειμένου ο επιτηδευματίας να απολαμβάνει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για την πρώτη τριετία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας λειτουργεί και ως «ταβάνι» των δηλούμενων καθαρών κερδών, καθώς εάν δηλώσει ένα ευρώ παραπάνω αποκλείεται.

Ποιοι εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για τα τρία πρώτα έτη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας από φυσικό πρόσωπο, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της μειώνεται κατά 50% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά του από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Αλλά το εκκαθαριστικό της εφορίας δεν θα είναι ελαφρύτερο μόνον από φόρο εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες: Το σημείωμα που θα λάβουν δεν θα περιλαμβάνει καταβολή τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2022.

Έτσι θα γλιτώσουν επιπλέον από 400 έως και 1.000 ευρώ – ανάλογα με το είδος και την έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

Με βάση τον νόμο, το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές ενώ για τους ενεργούς στην εφορία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν «κόψει» ούτε μια απόδειξη.

Ανάμεσα σε αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος είναι και οι  επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

Ουσιαστικά οι συγκεκριμένες κατηγορίες έχουν φορο-ελάφρυνση που συνολικά αγγίζει και τα 1.450 ευρώ.  

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *