Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Πότε θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια

6λ ανάγνωσης
Πότε θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις των ειδικών επιστημόνων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες κατά το νέο εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έτος.

Υπομονή για λίγες ημέρες ακόμη θα πρέπει να κάνουν οι χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους, για το πότε και πώς θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο τα Πανεπιστήμια, κι ενώ αυξάνεται η ανησυχία για την «έκρηξη» νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Το πρωί της Δευτέρας 24 Αυγούστου 2020, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα παρουσιάσει σε ειδική συνέντευξη Τύπου, τα εξειδικευμένα μέτρα για το άνοιγμα όλων των δομών εκπαίδευσης (σχολείων, Πανεπιστημίων, Κολεγίων,Φροντιστηρίων, ΚΞΓ, ΙΕΚ, ΣΔΕ). Τα μέτρα αυτά θα αποτυπωθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις των ειδικών επιστημόνων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες κατά το νέο εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έτος. Μέχρι στιγμής έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν τα σχολεία και αυτή η 7η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες για τη λειτουργία τους με δύο σενάρια να βρίσκονται στον αέρα. Παράλληλα, όσον αφορά τα Πανεπιστήμια,τα Κολέγια, τα ΙΕΚ και τα Φροντιστήρια, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο και το μόνο που γνωρίζουμε είναι οι εξεταστικές των Πανεπιστημίων θα διεξαχθούν όπως και στο εαρινό εξάμηνο εξ αποστάσεως. Κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν το σενάριο, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια να γίνονται on line μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή σχεδόν όλο το πρώτο εξάμηνο της νέας σεζόν. Ο υφυπουργός Παιδείας,Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας πρόσφατα στον ANT1, ανέφερε κατ’ αρχάς ότι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει σύμφωνα με το «μοντέλο» που είχε λειτουργήσει τον περασμένο Ιούνιο, με εξ αποστάσεως εξετάσεις και υποχρεωτική φυσική παρουσία, σε όποια μαθήματα προβλέπεται, όπως είναι τα εργαστηριακά.

Για να προσθέσει ότι τα νέα δεδομένα θα εξεταστούν και σε ό,τι αφορά την περαιτέρω λειτουργία των ΑΕΙ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι πιθανή η συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. «Στόχος είναι», κατέληξε ωστόσο, «η επιστροφή στην κανονικότητα, με φυσική παρουσία των φοιτητών, ακόμη και μέσω λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων».

Από την πλευρά της, η Αναστασία Γκίκα, γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, τόνισε πως στα Πανεπιστήμια, στα μαθήματα που είναι απαραίτητη η δια ζώσης παρουσία του φοιτητή, υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η προσκόμιση αρνητικού τεστ, προκειμένου να προστατευθούν οι φοιτητές που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείαςι, τόνισε ότι η πρόταση που είναι στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης και γίνεται συζήτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό γιατί όπως σημειώνει οι φοιτητές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε πως υπάρχει επίσης συζήτηση οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ πριν πάνε στα πανεπιστήμια.

Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού

Εκτός συνόρων, τώρα, τo Πανεπιστήμιο Νotre Dame διέκοψε απότομα τα μαθήματα στους προπτυχιακούς φοιτητές για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αφού αναφέρθηκαν περισσότερα από 100 κρούσματα Covid-19 σε φοιτητές σε μια μόλις εβδομάδα λειτουργίας του πανεπιστημίου. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την σχετική ανακοίνωση και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ότι όλα τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά το επόμενο εξάμηνο.

Εν αναμονή σε Harvard και Princeton που φέρνουν πίσω τους φοιτητές το φθινόπωρο, αλλά δεν θα επιστρέψουν όλοι ταυτόχρονα. Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνουν τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ανοικτά τα κάμπους αλλά την ίδια ώρα να κρατήσουν φοιτητές και καθηγητές ασφαλείς εν μέσω πανδημίας.

Το Harvard κινείται για την ώρα με έναν συνδυασμό τηλεκπαίδευσης και περιορισμού του αριθμού των φοιτητών στα campus. Το πανεπιστήμιο σχεδιάζει να φέρει έως και το 40% των προπτυχιακών φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη για το πρώτο εξάμηνο, ανάμεσά τους όλους τους πρωτοετείς φοιτητές. Και το Princeton θα καλωσορίσει τους προπτυχιακούς φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη το φθινόπωρο σε μειωμένες αριθμούς. Οι τελειόφοιτοι θα γίνουν ξανά δεκτοί το εαρινό εξάμηνο. Το Princeton προσφέρει επίσης έκπτωση 10% στα δίδακτρα για τη σχολική χρονιά. Και τα δύο πανεπιστήμια θα δώσουν έμφαση στην τηλεκπαίδευση. Στο Harvard όλα τα μαθήματα θα παραδίδονται ΚΑΙ στο Διαδίκτυο ακόμα και για τους φοιτητές που ζουν στην πανεπιστημιούπολη.

Όσοι φοιτητές επιστρέψουν στην πανεπιστημιούπολη θα υποβάλλονται σε τακτικά τεστ για κορονοϊό καθ ‘όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Το Harvard έχει ήδη διαμορφώσει κατάλληλα κοιτώνες καραντίνας.

Στο Princeton η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εκτός από τους κοιτώνες. Οι προπτυχιακοί φοιτητέςπου επιστρέφουν στην πανεπιστημιούπολη πρέπει να υπογράψουν αυτό που το πανεπιστήμιο αποκαλεί «κοινωνική σύμβαση» – το οποίο περιγράφει τη δέσμευσή τους να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας που έχουν σχεδιαστεί.

To Yale ανοίγει χωρίς τους τελειόφοιτους που ζουν στην πανεπιστημιούπολη. Εγκατέλειψε τα σχέδια για την επιστροφή προπτυχιακών φοιτητών στα αμφιθέατρα και θα προσφέρει τα περισσότερα μαθήματα στο διαδίκτυο.

Πανεπιστήμια όπως το Κέιμπριτζ και η Oξφόρδη θα ακολουθήσουν έναν συνδυασμό μαθημάτων στο πανεπιστήμια και διαδικτυακά. Υπάρχει πρόβλεψη για ειδικούς χώρους καραντίνας ενώ είναι υποχρεωτικά τα τεστ κορωνοιού για φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.

 

flash.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *