Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Παναγιωτάκης: Γιατί προσλαμβάνουμε σύμβουλο για τα “φέσια” και ποια θα είναι η πολιτική μας από εδώ και στο εξής

14λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Παναγιωτάκης: Γιατί προσλαμβάνουμε σύμβουλο για τα "φέσια" και ποια θα είναι η πολιτική μας από εδώ και στο εξής

Αναλυτικές εξηγήσεις έδωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Antenna και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει η ΔΕΗ για την είσπραξη των οφειλόμενων από τους καταναλωτές ληξιπρόθεσμων χρεών.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλησπερίσουμε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, τον κ. Μανώλη Παναγιωτάκη. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας για ποιο λόγο επέλεξε η εταιρεία να προσφύγει στις Υπηρεσίες εταιρειών και όχι να δημιουργήσει το δικό της μηχανισμό για την είσπραξη των οφειλομένων, υποβοηθώντας τον μάλιστα, όπως κάνει με ρυθμίσεις και με άλλες ελαφρύνεις, που θα διευκόλυναν τη συλλογή των χρημάτων.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς κ. Χατζηνικολάου, ήθελα να σας πω ότι αυτή η εταιρεία που θα επιλέξουμε θα είναι μια συμβουλευτική εταιρεία η οποία διαθέτει ορισμένα στοιχεία, που δεν τα έχουμε εμείς. Δηλαδή έχει ένα πρόγραμμα λογισμικό, έχει εξειδίκευση, έχει εμπειρία, προσωπικό το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να υποστηρίξει τις δικές μας Υπηρεσίες. Αυτός θα είναι ο σκοπός.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε θα το δεχόμουν εύκολα αυτό που μου λέτε, αν προέκυπτε -αλλά δεν προκύπτει από αυτά που έχω στα χέρια μου- ότι εσείς ζητάτε μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες, ότι δηλαδή ζητάτε από ένα νομικό γραφείο να σας ενημερώσει για τους νομικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διεκδικήσετε τα χρήματα που οφείλονται στην εταιρεία.

Αλλά εδώ βλέπω από την πρόσκληση για την υποβολή προσφορών, η οποία είναι προγενέστερη ημών, είναι δηλαδή από τις 2/9/2014 ότι μιλάει για εξωδικαστική αναζήτηση είσπραξης των οφειλών, που περιλαμβάνει εντοπισμό των οφειλετών, επικοινωνία και διαπραγμάτευση με αυτούς με στόχο την εξωδικαστική διευθέτηση και την είσπραξη, σύνταξη και αποστολή κοινοποίηση απλών επιστολών ειδοποίησης, ή και εξωδίκων προσκλήσεων. Δηλαδή περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα αυτά που συνθέτουν τη διαδικασία που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες, που τις αποκαλούμε εισπρακτικές.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Αυτό το πρόγραμμα, όπως είπατε σωστά, είχε ξεκινήσει πριν αναλάβω εγώ, ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορούσε 10.000 περιπτώσεις τελικών πελατών, δηλαδή πελατών οι οποίοι είχαν φύγει από τη ΔΕΗ είτε γιατί είχαν πάει σε άλλο πάροχο, είτε γιατί είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, είτε γιατί είχαν πάψει να ηλεκτροδοτούν τα εξοχικά τους. Αφορούν δηλαδή πελάτες που δεν είναι σημερινοί πελάτες της ΔΕΗ.

Ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο όπως σωστά είπατε, ανατέθηκε σε δέκα δικηγορικά γραφεία, από 1.000 το καθένα, για να δει η επιχείρηση την αποτελεσματικότητά του. Υπήρξε μια αποτελεσματικότητα, τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν.

Η κατεύθυνση η οποία είχε δοθεί ιδιαίτερα επί των ημερών της σημερινής Διοίκησης ήταν απλώς να γίνει μια επικοινωνία και μια συζήτηση με τους οφειλέτες για να γίνει ένας διακανονισμός, με την όποια βαρύτητα έχει ένα δικηγορικό γραφείο.

Αυτό το οποίο είπα εγώ προχθές στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, είναι κάτι διαφορετικό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα τι θα γίνει; Τι θα ισχύσει;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Τώρα θα πάρουμε μια εταιρεία μετά από διαγωνισμό…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί σας άκουσα στη Βουλή, να μιλάτε για μια εταιρεία που θα πάρετε για την είσπραξη των οφειλών.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Ναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι είδους εταιρεία  θα είναι αυτή και τι θα κάνει; Ξέρετε γιατί επιμένω;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Καλά κάνετε και επιμένετε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί οι εισπρακτικές εταιρείες στη συνείδηση των πολιτών έχουν πια πολύ αρνητική φόρτιση. Ιδίως γιατί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, το ξέρετε καλά, έχουν επιβαρυνθεί -τα έξι – επτά χρόνια των Μνημονίων- με πάρα πολλά βάρη φορολογικά, λογαριασμών, επιβαρύνσεων, δεν τα βγάζουν πέρα και δεν μπορούν να βιώνουν και τον εφιάλτη ενός τηλεφώνου, από το οποίο δέχονται καθημερινή ψυχολογική πίεση για την οφειλή τους.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς κ. Χατζηνικολάου να το δούμε στο σύνολό του. Όλες οι διευκολύνσεις τις οποίες έχουμε εξαγγείλει, θα ισχύσουν. Όλη η κοινωνική προστασία την οποία παρέχει η ΔΕΗ μέσω του κοινωνικού τιμολογίου, θα εξακολουθήσει να ισχύει. Επίσης το δωρεάν ρεύμα για την ακραία φτώχεια, επίσης θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Η εταιρεία αυτή θα μας βοηθήσει μέσω της εξειδίκευσης του προφίλ των καταναλωτών μας, μεγαλύτερη από αυτή που μπορούμε να κάνουμε εμείς, με τα εργαλεία τα οποία διαθέτει, ώστε να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένη διαπραγμάτευση με ένα έκαστο των πελατών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρόεδρέ μου, γιατί δεν δίνετε παραπάνω χρόνο στις ρυθμίσεις, πιο μικρές δόσεις, περισσότερο χρόνο; Ήδη πληροφορούμαι –εσείς θα μου πείτε αν είναι ακριβές- ότι με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, έχει καταφέρει η εταιρεία και έχει συλλέξει περίπου 800 εκατομμύρια; Είναι σωστό το ποσό αυτό;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχει συλλέξει. Έχουν ρυθμιστεί αυτή τη στιγμή 840 εκατομμύρια, τα οποία αναμένουμε να τα εισπράξουμε στα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουν ρυθμιστεί 800 εκατομμύρια, σύμφωνοι. Γιατί δεν δίνετε παραπάνω χρόνο και καλύτερες ρυθμίσεις και όχι να πάτε σε κάποιες εταιρείες οι οποίες θα πιέζουν ψυχικά τους ανθρώπους;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Δεν θα πιέζουν ψυχικά. Προσέξτε, κατ’ αρχάς δεν είναι όλοι οι καταναλωτές ίδιοι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα εδώ διαβάζω ότι θα κάνουν –λέει- και έρευνες για να εντοπίζουν τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, σε Υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό κ. Χατζηνικολάου, αυτό είναι μια παλιά απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που αναφέρατε του 2014. Αν θέλετε, αν μου επιτρέψετε να σας διαβάσω…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα λειτουργήσετε έτσι τώρα;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρακαλώ.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Να σας διαβάσω την κατεύθυνση για τη διακήρυξη η οποία θα βγει:

«Αντικείμενο του έργου είναι η συνολική υποστήριξη στην αποτελεσματική διαχείριση του πελατολογίου της ΔΕΗ με έμφαση στο ληξιπρόθεσμο, αλλά και της ανάπτυξης στρατηγικών, με σκοπό την αύξηση της εισπραξιμότητας.

Και δεύτερον, την οργάνωση της χρηματοδότησης της ΔΕΗ με την αξιοποίηση των απαιτήσεών της, μη εξυπηρετούμενων ρυθμισμένων και εξυπηρετούμενων για τη μεγιστοποίησή της με βάση το υφιστάμενο πελατολόγιό της».

Δηλαδή, προσέξτε, η διαχείριση της πελατείας, είναι ένα πολύ σύνθετο πράγμα, ιδιαίτερα όταν έχεις 7,5 εκατομμύρια πελάτες. Εμείς μέχρι πριν από λίγα χρόνια, είχαμε μάθει να έρχονται οι πελάτες στα γραφεία μας και να πληρώνουν, όσοι πλήρωναν.

Τώρα χρειάζεται να πάμε εμείς προς τους πελάτες μας, να συζητήσουμε μαζί τους, το κάνουμε σε κάποιο βαθμό αλλά ούτε το προσωπικό το κατάλληλο διαθέτουμε σε ποσότητα και σε δεξιότητες, ούτε τα συστήματα έχουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν λέτε «δεξιότητες», τι δεξιότητες δηλαδή πρέπει να έχουν;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Να μπορούν να αναλύσουν όλα τα δεδομένα, να συνομιλήσουν με τον πελάτη πολύ συγκεκριμένα, να καταλάβουν το πρόβλημά του. Πιστέψτε με, ότι μπορεί να προκύπτουν ανάλογα με την περίπτωση και περισσότερες δόσεις, να σας κάνει εντύπωση αυτό που λέω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων θα προχωρήσει η ΔΕΗ;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Όχι βέβαια, από πού κι ως που;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε τιτλοποιήσεις οφειλών θα προχωρήσετε;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι το δεύτερο που σας είπα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ, γιατί το ακούω αυτό και ακούω ότι αν για παράδειγμα πωληθούν οφειλές της ΔΕΗ σε ξένες Τράπεζες για να μπει ρευστό στο Ταμείο σας, στη συνέχεια θα αρχίσουν αυτοί να εισπράττουν από τους οφειλέτες της ΔΕΗ και εκεί φαντάζομαι ότι μπορεί να ζήσουμε πράγματα πολύ πιο άγρια από αυτά για τα οποία συζητάμε τώρα.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Αν είναι δυνατόν! Όχι, προς Θεού. Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται να πουλήσουμε τις οφειλές των πελατών μας. Με τίποτε, δηλαδή ούτε από τη σκέψη μας έχει περάσει αυτό το πράγμα, ούτε μας εξυπηρετεί. Απλώς υπάρχουν μεγάλες Τράπεζες, ιδιαίτερα του εξωτερικού, αυτές που ανέφερα παραδείγματος χάριν και στη Βουλή, οι οποίες όταν δουν ότι έχεις ένα αξιόπιστο σύστημα και ανάλογα με το βαθμό της αξιοπιστίας συλλογής των οφειλομένων, αν σου χρωστάνε 1 δισεκατομμύριο, μπορεί να σου προπληρώσουν γύρω στα 20-250 εκατομμύρια.

Και αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν θα μας τα προπληρώσουν δωρεάν, θα πάρουν κι αυτοί το επιτόκιό τους. Πράγμα το οποίο θα προκύψει κατόπιν διαγωνισμού.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα τις στέλνετε στην Εφορία; Γιατί η Εφορία μετά μπορεί να κάνει κατάσχεση και επομένως μπορεί εσείς να μην έχετε μια τέτοια απόφαση, αλλά να προκύψει από το ότι θα στέλνετε τα ληξιπρόθεσμα στην Εφορία.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχουμε τέτοια πολιτική, ούτε νομίζω έχουμε τέτοια δυνατότητα. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε μια εταιρεία που έχουμε πελάτες, αυτό είναι η ΔΕΗ. Ανεξάρτητα αν είναι μια ιδιόμορφη εταιρεία, γιατί ελέγχεται από το δημόσιο και γιατί αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες, δεν παύει να είμαστε εταιρεία και η σχέση μας είναι με βάση τη σύμβαση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως Πρόεδρε, ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ασκείται η πίεση για  την είσπραξη; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς θα ξεκινήσουμε από εκείνους τους πελάτες οι οποίοι κατά τεκμήριο –προσέξτε, κατά τεκμήριο- έχουν και δεν πληρώνουν. Θυμάστε το στοιχείο που είπα στη Βουλή ότι πάνω από 3.000  € και μέχρι 50-60-100.000 είναι 80-85.000 συμπολίτες μας οι οποίοι για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν πληρώνουν.

Ανακαλύψαμε πράγματι μεταξύ αυτών και κάποιους οι οποίοι ήταν φτωχοί και απλώς είχαν αμελήσει. Πιστέψτε με ότι αυτούς τους επανασυνδέσαμε αμέσως, όταν τους είχαμε διακόψει. Υπάρχουν όμως και άλλοι δυστυχώς οι οποίοι ενώ είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν, δείχνουν σα να έχουν αποφασίσει να μην πληρώσουν και μετέρχονται οποιωνδήποτε μέσων μπορείτε να φανταστείτε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε αυτούς λοιπόν θα κινηθείτε δικαστικά, καταλαβαίνω.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Βεβαίως θα κινηθούμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε για τις διευκρινίσεις.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Ήθελα αν μου επιτρέπετε να πω μια κουβέντα μόνο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρακαλώ.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Γιατί το θέμα των ληξιπρόθεσμων δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ. Πρέπει να ξέρετε ότι μεταξύ των ληξιπρόθεσμων αυτών που δεν μας έχουν πληρώσει, είναι και δημοτικά τέλη, είναι δηλαδή πόροι των Δήμων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ’ αρχήν το ίδιο το κράτος σας χρωστάει.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Θα σας πω αμέσως γι’ αυτό. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι μεταξύ των ληξιπρόθεσμων είναι και περίπου 440 εκατομμύρια που αφορούν στους Δήμους. Αν είχαν πληρωθεί αυτά τα χρήματα, αυτά θα είχαν πάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα γίνει ενδεχομένως έργα, ή θα είχαν μειωθεί τα δημοτικά τέλη για τους υπολοίπους που πληρώνουν.

Όπως επίσης εμείς έχουμε πληρώσει στο κράτος 140 εκατομμύρια ΦΠΑ που δεν τον έχουμε εισπράξει για λογαριασμούς που δεν έχουμε εισπράξει. Το κράτος πράγματι υπό την ευρύτερη έννοια όχι ο στενός δημόσιος τομέας …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πόσα σας οφείλει;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Μας χρωστάει αυτή τη στιγμή 100 εκατομμύρια, θα έλεγα όμως ότι αυτό ευτυχώς μειώθηκε, φτάσαμε στα 100 εκατομμύρια το λιγότερο που χρώσταγε το κράτος την τελευταία τριετία, ήταν 180 εκατομμύρια, τώρα με την προκαταβολή  που μας δόθηκε και με την αποπληρωμή των οφειλομένων από το στενό δημόσιο τομέα, φτάσαμε στα 100.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως στο συνολικό λογαριασμό βλέπω  ότι το ’14 τα ληξιπρόθεσμα ήταν 1 δις και τώρα υπερβαίνουν τα 2.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Όχι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Να σας πω συγκεκριμένα: 31/1/2015 τα ληξιπρόθεσμα ήταν 1.711.000.000.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα;

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Τώρα είναι 2.600.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Και εγώ ευχαριστώ.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο