Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Κορυφαίος καθηγητής αποκαλύπτει τη βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

3λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Κορυφαίος καθηγητής αποκαλύπτει τη βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Πρόκειται για τον κορυφαίο, παγκοσμίως, καθηγητή σε θέματα πυρκαγιών και κλιματικής αλλαγής, έρχεται δε, στην Ελλάδα από το 1985, ως εκ τούτου είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εντόπισε τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, καθηγητή «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικό στην Ευρώπη καθηγητή στον τομέα αυτό και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ.

Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Και καταθέτει την πρόταση, «να εκπονηθεί ένα εθνικό, «ολιστικό σχέδιο» για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι».

Για το τι θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι Έλληνες, ο παγκοσμίως κορυφαίος ειδικός λέει: «Όλοι, όχι μόνο οι Έλληνες, πρέπει να προσανατολιστούμε προς τις μεταβολές που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Θα είναι επώδυνο, διότι πρέπει να αποχαιρετίσουμε οριστικά συνήθειες του παρελθόντος, ώστε να καταστήσουμε γενικά το περιβάλλον ανθεκτικό απέναντι σε τέτοιες ακραίες καιρικές καταστάσεις.

Να αποχαιρετήσουμε λ.χ. τα παλιά πολεοδομικά πρότυπα και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μακροπρόθεσμα. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό, διότι θα καθορίσει την μελλοντική εξέλιξη του κόσμου. Επιβάλλεται να γίνει έστω και αν πονέσει».

Στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών στη δυτική και ανατολική Αττική απαντά: «Oχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών», με την πρόσθετη επισήμανση ότι ακόμη και οι Αμερικανοί πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές, με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Υπογραμμίζει, τέλος, το ρόλο που έπαιξαν η άναρχη δόμηση και οι στενοί, αδιέξοδοι δρόμοι ενώ στο ερώτημα του Πρακτορείου για εάν ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι ο καθηγητής Γκόλνταμερ απαντά, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πάλι:«Όχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει», με δεδομένο ότι «η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα»

 

Πηγή: iefimerida.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
1 Σχόλιο
  • Κι όμως καμιά πυρκαγιά δεν θα απειλούσε τίποτε και κανέναν αν:
    – αγαπούσαμε τα Δάση και τα διατηρούσαμε και δεν επιτρέπαμε καμιά αλλαγή στην χρήση τους, κανέναν αποχαρακτηρισμό τους, ειδικά μετά την καταστροφή τους.
    – Αν φροντίζαμε για την δημιουργία επαρκών ομάδων καθαρισμού των Δασών από περιττό υλικό που σε περίπτωση πυρκαγιάς αποτελεί μεγάλη απειλή. Το υλικό αυτό το σπουδαίο και ωφέλιμο κάλεστα μπορεί να ωφελήσει τους τόπους μέσω ανάπτυξης προγραμμάτων και τηλεθέρμανσης για τους χειμερινούς μήνες.
    – Αν φροντίζαμε για την δημιουργία επαρκών ομάδων περιφρούρησης εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για τις επικίνδυνες ημέρες του χρόνου για πυρκαγιές (που αναμφίβολα μετρημένες είναι στα δάχτυλα). Σε κάτι τέτοιο η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να βοηθά από την μια με τις προγνώσεις τις μετεωρολογικές κι από την άλλη με τα εναέρια συστήματα παρακολούθησης (ντρονς-drones) που μπορεί να παρέχει για συνεχή ενημέρωση αυτού που συμβαίνει στα εδάφη που μας ενδιαφέρουν.
    – Αν εξασφαλίζαμε την επαρκή κάλυψη με νερό, αρκετές υδατοδεξαμενές, στις περιοχές που προστατεύουμε. Φροντίδα πρέπει να υπάρχει και για συλλογή μέσα σ’αυτές τις περιοχές και του βρόχινου νερού. Πολύ καλό και συνετό θα ήταν με τα αεροπλάνα να καταβρέχονται οι περιοχές αυτές κατά τις ημέρες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας έτσι ώστε η υγρασία τους κατά ένα τρόπο να αυξάνει. Προτιμότερο είναι να διαβρέξεις τις περιοχές που προστατεύεις πριν την πυρκαγιά κι όχι να σκοτώνεσαι να το κάνεις την ώρα της φωτιάς.
    – Αν παραδειγματικά τιμωρούνταν οι πραγματικοί ένοχοι εμπρησμού οι οποίοι με καλό σχέδιο ελέγχου, περιφρούρησης, παρακολούθησης θα πιάνονταν και δεν θα ξέφευγαν.
    – Αν εξασφαλιζόντανε πως σε σημαντικές θέσεις της πολιτείας, των υπηρεσιών δεν θα υπάρχουν διεφθαρμένοι, που πουλιούνται σε συμφέροντα και υπονομεύουν την ασφάλεια και την προστασία του τόπου, όποτε όλα θα γίνονται όπως πρέπει και με τον καλύτερο τρόπο. Εάν στην πολιτεία ηγούνταν ενάρετοι, ευπρεπείς, με ικανότητες και προσόντα άνθρωποι, τότε θα αποτρέπονταν ακόμη και η ανεξέλεγκτη, άναρχη, με συνέπειες πολλές ροή σ’αυτήν πληθυσμών αλλόδοξων που άγνωστα είναι τα θέλω τους και οι σκοποί τους. Επιπλέον αν αποτρέπονταν και η επιθυμία δοκιμής και εκτέλεσης επικίνδυνων κι απειλητικών πειραμάτων από δυνάμεις που θέλουν να διατηρούν σημεία ελέγχου και κτήσης μέσα στην Χώρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *