Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Η ζωή στην καραντίνα: Τι γίνεται στο χωριό Δαμασκηνιά με τα τρόφιμα και τα φάρμακα

4λ ανάγνωσης
Η ζωή στην καραντίνα: Τι γίνεται στο χωριό Δαμασκηνιά με τα τρόφιμα και τα φάρμακα

Κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους είναι οι 71 κάτοικοι του χωριού Δαμασκηνιά που, από χθες, είναι σε καραντίνα λόγω κορονοϊού. Ο πρόεδρος της κοινότητας μιλά τηλεφωνικά με τους συγχωριανούς του. Πώς προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα;

«Δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας μέχρι να περάσει το κακό». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της κοινότητας Δαμασκηνιάς Κοζάνης, Παύλος Τζάλας, περιέγραψε στο Sputnik την καραντίνα που έχει επιβληθεί στους κατοίκους του χωριού του.

Από χθες το απόγευμα, το χωριό με τους 71 κατοίκους, αλλά και το διπλανό χωριό Δραγάσια, με τους περίπου 20 κατοίκους, έχουν τεθεί από τις αρμόδιες αρχές επίσημα σε καραντίνα, εξαιτίας του θανάτου του 90χρονου που είχε κορονοϊόκαι είχε νοσηλευτεί στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αλλά και της νοσηλείας στο ίδιο νοσοκομείο 10 κατοίκων της Δαμασκηνιάς, που επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό.

«Όλοι οι κάτοικοι της Δαμασκηνιάς καταλάβαμε ότι πρέπει να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας, να μην βγαίνουμε έξω μέχρι να περάσει αυτό το κακό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζάλας.

Στο χωριό, η πλειονότητα των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος, είναι άνω των 65 ετών.

Από τη στιγμή που το χωριό τέθηκε σε καραντίνα, κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους του χωριού και όλοι κάθονται στα σπίτια τους.

Ο κ. Τζάλας, όπως είπε, επικοινωνεί τηλεφωνικά με όλους τους κατοίκους για να δει πώς είναι και για να τους ενημερώσει για ζητήματα που προκύπτουν. Σε αυτά τα θέματα είναι το πώς θα έρχονται στο χωριό τα τρόφιμα, τα φάρμακα και, κυρίως τι πρέπει να κάνουν εάν αισθανθούν ότι έχουν αρρωστήσει.

«Μεριμνήσαμε με τον Δήμο (σ.σ. Δήμος Βοΐου, όπου ανήκει διοικητικά το χωριό) και έβαλαν ένα άτομο το οποίο θα έρχεται στο χωριό με τη στολή, τη μάσκα και τα γάντια και θα μας φέρνει τα απαραίτητα αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα. Προς το παρόν, είμαστε εντάξει, δεν μας έχουν φέρει ακόμα τρόφιμα ή φάρμακα, εξάλλου χθες μπήκαμε σε καραντίνα», δήλωσε ο κ. Τζάλας.

Και πρόσθεσε:

«Συνέχεια είμαι σε επικοινωνία με τους κατοίκους. Σήμερα το πρωί ξεκίνησα την επικοινωνία και τους έδωσα το τηλέφωνο, στο οποίο θα τηλεφωνούν όσοι έχουν πρόβλημα για τρόφιμα και φάρμακα. Θα καταγράφονται οι ανάγκες και μετά θα τα φέρνει ένα άτομο στο χωριό. Θα τα αφήνει έξω από τα σπίτια μας. Το μόνο δύσκολο είναι ότι δεν μας ξέρει, ποιο είναι το σπίτι του καθενός, αλλά θα γίνει και αυτό».

Στο χωριό, όπως ανέφερε ο κ. Τζάλας, υπάρχουν και αρκετοί ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, καθώς έχουν πεθάνει οι σύζυγοί τους. Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων είναι τι θα γίνει εάν αρρωστήσουν.

«Μίλησα με τον Περιφερειάρχη (σ.σ. Δυτικής Μακεδονίας) και μου υποσχέθηκε ότι το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου θα πάρει τηλέφωνο σε όλους τους κατοίκους του χωριού για να καταγράφεται ποιος έχει πρόβλημα. Αν κάποιος νομίζει ότι έχει συμπτώματα πυρετού και βήχα θα τον παίρνει το ασθενοφόρο από το χωριό και θα τον πηγαίνει για περαιτέρω εξετάσεις», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι όλοι οι κάτοικοι κάνουν υπομονή κι ότι όλα θα πάνε καλά.

 

ΠΗΓΗ

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *