Ενημέρωση με νέα και ειδήσεις από Πτολεμαΐδα, Εορδαία, Κοζάνη, Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση “απορρίπτει” τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson- Μόνο Pfizer πλέον

Η Ευρωπαϊκή Ενωση "απορρίπτει" τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson- Μόνο Pfizer πλέον

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αλλάζουν όλα στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα εμβόλια από το προσεχές Φθινόπωρο. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, 100,3, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στην επόμενη φάση θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Και άφησε να εννοηθεί ότι πλέον θα γίνεται χρήση μόνο των εμβολίων της Pfizer. Τουλάχιστον για την 3η δόση, που μάλλον θα χρειαστεί για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των Eυρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, πηγαίνουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.

Η τεχνολογία πάντως mRNA αφορά και το εμβόλιο της moderna, αλλά ο κ. Σχοινάς όταν αναφέρθηκε σε αυτήν την εταιρεία, σημείωσε ότι δεν παράγονται στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι μπαίνει και άλλος όρος στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ακόμα ότι αυτά τα εμβόλια, αυτής της τεχνολογίας, θα είναι έτοιμα πριν από το τέλος του έτους και υποσχέθηκε για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Θα χρειαστεί και 3η δόση

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς πρόσθεσε ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί μάλλον να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, αλλά σημείωσε ότι η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.

Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με την AstraZeneca θα είναι οι νομικές ενέργειες, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων.

“Σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις” ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η μήνυση ενάντια στην AstraZeneca

 

AstraZeneca

Την είδηση για τις νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca έκανε γνωστή με ανάρτησή της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητα για την ΕΕ είναι οι έγκαιρες παραδόσεις των εμβολίων.

“Κάθε δόση εμβολίου μετράει. Κάθε δόση εμβολίου σώζει ζωές”, σημείωσε επίσης η κ. Κυριακίδου, κάνοντας σαφές πως καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των δόσεων από τις εταιρείες δεν θα γίνουν ανεκτές από την Κομισιόν.

Η δικαστική προσφυγή είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Στέφεν Ντόνελι, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του είχε κάνει γνωστό πως η Κομισιόν έχει ήδη εκκινήσει η νομική διαδικασία κατά της AstraZeneca, γιατί δεν έχει εκπληρώσει συμμορφωθεί με τους όρους της σύμβασης παράδοσης των Εμβολίων στην Ευρώπη. Την συγκεκριμένη κίνηση δεν στήριζαν η Γερμανία και η Γαλλία που ζητούσαν περισσότερο χρόνο, ωστόσο οι αντιστάσεις των δύο χωρών φαίνεται ότι κάμφθηκαν.

Η Κομισιόν ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή. Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Anagnostis Ptolemaida
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida
iordanidis ptolemaida