Εστίαση: Το μέτρο του lockdown που παρατείνεται μέχρι Γενάρη του 2023

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Εστίαση: Το μέτρο του lockdown που παρατείνεται μέχρι Γενάρη του 2023

Εστίαση: Το μέτρο του lockdown που παρατείνεται μέχρι Γενάρη του 2023

Ποια αλλαγή από την εποχή-lockdown στην εστίαση πήρε παράταση μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του 2023.

Ξεκίνησε ως μέτρο προφύλαξης στην εστίαση τον καιρό της έξαρσης της πανδημίας και τελικά μετατρέπεται σε μέσο στήριξης για τις επιχειρήσεις. Τα «τραπεζάκια έξω», η χρήση των κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα, χωρίς την καταβολή τέλους στον εκάστοτε δήμο, παίρνει παράταση μέχρι τις 15 Ιανουάριου 2023. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο, η εξάμηνη παράταση στην παραχώρηση -ατελώς- από τους δήμους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η σχετική διάταξη θα ψηφιστεί με τροπολογία που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων είχε δοθεί στους επιχειρηματίες μετά το καθολικό lockdown τον Μάιο του 2020, προκειμένου να μπορέσουν να τηρήσουν τις αναγκαίες αποστάσεις που είχαν επιβληθεί λόγω Covid.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Το ένα μέτρο για ανεμβολίαστους

Το ένα rapid test την εβδομάδα δεν έχει καταργηθεί για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, συνεχίζοντας να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, στο ΦΕΚ για το άνοιγμα των σχολείων που βγήκε στις αρχές Σεπτεμβρίου αποκάλυψε με λεπτομέρειες τι ισχύει. Όπως αναφέρεται:

«Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π- Ε.Β.Π., καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και δεν επιδεικνύουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα ανά σχολική εβδομάδα με τη χρήση rapid-test ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη. Ο παραπάνω υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται πριν από την Τρίτη έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.»

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται το τεστ κάθε Τρίτη, όμως όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Ποιο μέτρο της πανδημίας παραμένει για όλους

Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Παρότι είναι σχεδόν απίθανό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε δηλώσει πως αν χρειαστεί σε συγκεκριμένους χώρους, η υποχρέωση της χρήσης μάσκας δεν αποκλείεται να επεκταθεί. «Σε όλο το πλαίσιο της μάσκας θα εξεταστούν δύο σενάρια: Πού θα έχουμε υποχρεωτικότητα και πού θα υπάρχει σύσταση» σημείωσε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!