Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Έρημος Νεβάδα:Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα.

4λ ανάγνωσης
Έρημος Νεβάδα:Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα.

Άθρο του Πάρι Κουκουλόπουλου στο vima.gr

Η γη και οι άνθρωποι είναι οι βασικοί αναπτυξιακοί πόροι κάθε τόπου, όλα τα άλλα είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Αυτή είναι βασική αρχή όπου συναντώνται η πολιτική με την επιστήμη και την Ιστορία.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πώς παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή τους. Είναι μια βασική αρχή της δημοκρατίας και στις μέρες μας θεμελιώδης· όταν αγνοείται, προκαλούνται συνέπειες απρόβλεπτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα και δεν αντιμετωπίζεται σε μία μόνο ήπειρο ή χώρα και κατά μείζονα λόγο σε μία μόνο περιοχή. Είναι μια αδιαμφισβήτητη επιστημονική αρχή.

Η γη και οι άνθρωποι είναι οι βασικοί αναπτυξιακοί πόροι κάθε τόπου, όλα τα άλλα είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Αυτή είναι βασική αρχή όπου συναντώνται η πολιτική με την επιστήμη και την Ιστορία.

Οι πιο πάνω αρχές δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, δίνουν όμως όλες μαζί και η καθεμία χωριστά το μέτρο ενός διαφαινόμενου προβλήματος σε μια περιοχή της χώρας που αυτές τις ώρες δοκιμάζεται σκληρά.

Στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί 300 αιτήσεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στον άξονα Κοζάνη-Φλώρινα συνολικής ισχύος 6 GW. Στην περιοχή δηλαδή όπου πρόκειται να εφαρμοστεί η πιο βίαιη απολιγνιτοποίηση πανευρωπαϊκά συνωστίζονται «επενδυτές», με τη ΔΕΗ να σέρνει πρώτη τον χορό προγραμματίζοντας εκεί 2 GW.

Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ισχυρίζεται ότι τυχόν υλοποίηση τέτοιων εγκαταστάσεων θα ωφελήσει οποιονδήποτε άλλον εκτός από τις εταιρείες Φ/Β. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αιτούμενη ισχύς δεσμεύει πάνω από 80.000 στρέμματα παραγωγικής γης. Πρόκειται για έκταση που με οργανωμένο σχέδιο γεωργίας και μεταποίησης μπορεί να εξασφαλίσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, ό,τι χρειάζεται δηλαδή η περιοχή που οδηγείται στην απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας.

Ο πληθωρισμός των αιτήσεων δεν είναι τυχαίος:

– Το κόστος επιδότησης των ΑΠΕ, λόγω της υψηλής αποζημίωσης των Φ/Β είναι 1,8 δισ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενο. Και τούτο διότι, ενώ εξαγγέλθηκε ότι στο μέλλον οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν με όρους αγοράς, συνεχίζονται οι διαγωνισμοί στους οποίους ξένοι επενδυτές κατοχυρώνουν σημαντικά υψηλές εγγυημένες τιμές.

– Η απουσία χωροταξικού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ καθιστά πρακτικά μοναδικό κριτήριο επιλογής, από την πλευρά των επενδυτών, τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσής τους με το δίκτυο ΗΕ, κάτι που στον άξονα Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα προσφέρεται απλόχερα.

Από αυτή την πραγματικότητα πηγάζει η ανησυχία για την περιοχή και επιτείνεται από την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου έναν χρόνο μετά την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης.

Τυχόν πραγμάτωση των 6 GW μετατρέπει σε έρημο Νεβάδα την περιοχή. Είναι εθνικό έγκλημα και πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει.

Η πρότασή μου είναι να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας με καθολική εφαρμογή του «Εξοικονομώ» στα 80.000 κτίρια της Περιφέρειας, καθιστώντας όλους τους κατοίκους της αυτοπαραγωγούς.

Είναι μια εμβληματική πρόταση που δημιουργεί οικονομίες κλίμακας σε κάθε νοικοκυριό, δίνει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και αναβαθμίζει το ενεργειακό brand name της περιοχής που μπαίνει έτσι στην πρωτοπορία των ενεργειακών αλλαγών.

Πρόκειται ουσιαστικά για πιλοτική εφαρμογή που επιβάλλεται να επεκταθεί παντού, δεδομένου ότι η πλήρης απανθρακοποίηση απαιτεί ανάπτυξη 30 GW ΑΠΕ στη χώρα.

Η παραγωγή της ενέργειας στη νέα εποχή δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας ολιγαρχίας ούτε των Γερμανών, όπως λέει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Bild», μπορεί να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη. Οσο αποφασιστικά οφείλουμε να δράσουμε στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής άλλο τόσο πρέπει να παλέψουμε στο άλλο μεγάλο μέτωπο της εποχής που είναι οι ανισότητες.

Ο ήλιος βγαίνει για όλον τον κόσμο!

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είναι πρώην βουλευτής, πρώην δήμαρχος Κοζάνης.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
5 Σχόλια
 • Επαναλαμβανοντας, φυσικά το τρίπτυχο, αυτών που Θεσμικά οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα δεν μπορούν να είναι και οι ΣΩΤΗΡΕΣ, πίσω από την πλάτη μας! ! !
  Αφού λοιπόν επενδύσουμε στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ, για λίγους, γιατί δεν ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΥΜΕ στην έρημο ΣΑΧΑΡΑ, για ολους; ;
  Η απάντησή, όταν χρειασθεί, για ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΣ! !

 • ΦΥΣΙΚΆ!!!!!
  Δεν θα ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ, να έχουμε αυταπάτες, για πάρα πολλά, αλλά εν προκειμένω για το “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ”, Ώστε να πλουτίζουν “ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΆ”, Αυτοί που κατέστρεψαν & συνεχίζουν, με “ΟΨΙΜΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ” του ” ΤΡΙΠΤΥΧΟΥ ΠΑΖΛ”….

 • Τα ΦΩΤΟ-ΒΟΛΤΑΙΚΑ, στη ΈΡΗΜΟ ΣΑΧΆΡΑ! ! !
  Στην ΔΥΤΙΚΉ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ, υπάρχει ΦΥΣΙΚΌ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & “ΑΕΙΦΟΡΕΙΑ”, εκ των “ΦΥΣΙΚΏΝ ΠΌΡΩΝ”……
  Μετά από τόσα χρόνια ποιος θα πληρώσει; ; ;

  “ΤΟ ΑΘΗΝΟ- ΜΕΡΚΕΛΙΚΟ”! ! ! !

 • Επί Παπανδρέου έγινε εξαγγελία του συγκεκριμένου έργου…
  Τώρα είναι αλλιώς….. Μικρή σημείωση: Δεν ανήκω στον χώρο της δεξιάς ευρύτερης ή μη και γενικότερα στα δύο κόμματα πρώην ΠΑΣΟΚ νυν ΚΙΝΑΛ που έφεραν χώρα και κατοίκους σε αυτό τό χάλι.Φυσικα και ο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν κυβέρνηση τά ίδια θά έκανε αφού το μεγαλύτερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε εκεί ….. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΟΝΤΗ ΜΝΗΜΗ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ.

 • Σάν εσένα να ήταν όλοι… Θα ήταν καλύτερος ο τόπος αλλά και η πατρίδα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *