«Αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων» ανακοίνωνε κατά την έκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 3 Μαρτίου ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, υπό την αυξανόμενη πίεση εκείνες τις ημέρες του συστήματος υγείας και αντιδρώντας στην μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική και αλλού.
Δύο ημέρες αργότερα, ο ίδιος υφυπουργός θα επικαιροποιούσε τις ανακοινώσεις, ανακοινώνοντας πως «η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα ομόφωνα, υπέρ του αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.
Ως εκ τούτου, η τέλεση γάμων θα επιτρέπεται με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού, καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Έως 9 άτομα». Οι ανακοινώσεις ωστόσο για τις βαφτίσεις παρέμειναν ίδιες, σε αναστολή μέχρι και τις 16 Μαρτίου.
Παρά τις απαγορεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως την Κυριακή 14 Μαρτίου «Είχα την Τιμή να βαφτίσω ένα πανέμορφο αγοράκι, τον μικρό Νικόλαο, στον Ι.Ν. του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα (σε άδειο Ναό λόγω του ιού δυστυχώς). Συγκινούμαι πολύ όταν σκέφτομαι ότι ένας ακόμη πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος προστέθηκε στο Σώμα της Εκκλησίας μας. Καλότυχος!».
Η ανακοίνωσή του αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, με πλήθος χρηστών να διαμαρτύρονται τόσο για την επιλεκτική εφαρμογή (ή μη) του νόμου, αλλά και άλλους που ενώ έχουν παιδιά προς βάφτιση, έχει χρειαστεί να την αναβάλλουν ελέω των απαγορεύσεων της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως διατρέχοντας το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, διαπιστώνει κανείς πως αναφέρεται πως προβλέπεται «τέλεση λειτουργιών λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίοι βοηθητικό προσωπικό χωρίς παρουσία άλλων φυσικών προσώπων».
Παράλληλα, σημειώνεται πως κατ’ εξαίρεση οι «τελετές κηδειών και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων».
Ωστόσο, ανατρέχοντας στοgov.gr και στις προβλέψεις για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Αττική, εκτός της εξαίρεσης των κηδειών, αναφέρονται και τελετές γάμων, βαφτίσεις, μνημόσυνα και σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις στην εξαίρεση της παρουσίας έως 9 ατόμων, καταφέρνοντας μία εντυπωσιακή αναντιστοιχία μεταξύ του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβέρνησης και του επίσημου κυβερνητικού ιστότοπου για τα ισχύοντα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που υπερισχύει είναι το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Σημειώνεται τέλος πως μεταξύ των αντιδράσεων ήταν και αυτή του πρώην προέδρου της ΔΡΑΣΗ, Αντύπα Καρύπογλου, ο οποίος εκτός της αναφοράς στην παραβίαση των προβλέψεων του ΦΕΚ, αναφέρεται σε πληροφορία που θέλει τον υπουργό Γεωργιάδη να παραβίασε τα μέτρα για να βαφτίσει το βρέφος της οικογένειας του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Δημήτρη Ράικου, προκαλώντας ακόμα περισσότερα σχόλια για το ηθικό της πράξης.
Έπειτα από το πλήθος αντιδράσεων και δημοσιευμάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης επανήλθε απαντώντας σε σχετική ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα που τον εγκαλούσε για επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, υποστηρίζοντας πως «για τη συγκεκριμένη βάπτιση η οικογένεια για σοβαρούς οικογενειακούς της λόγους έκανε αίτηση και έλαβε άδεια για την πραγματοποίησή της την συγκεκριμένη μέρα και ώρα», προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες απορίες για το εάν αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο κάθε πολίτης, ή εάν για την εν λόγο ειδική άδεια έπαιξε ρόλο η ιδιότητα του πατέρα και του νονού του παιδιού.
Μάλιστα, ακολούθως κάλεσε όσους διαμαρτύρονται για την παντελή έλλειψη ισονομίας να «πάτε και κάνετε αίτηση στην Πολιτική Προστασία» για να ζητήσουν ειδική άδεια, καταλήγοντας «κοινός θνητός ήταν ο πατέρας που την έλαβε» και «οπότε ηρεμήστε».
«Η βάπτιση στην οποία παρευρέθηκα χθες ως νονός, πραγματοποιήθηκε νομίμως κατόπιν αδείας που εξέδωσε στις 05/03/2021 η Πολιτική Προστασία όταν οι γονείς του παιδιού έκαναν την σχετική αίτηση. Αυτή είναι μία διαδικασία που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει αν έχει σοβαρούς λόγους».