«Ντέρμπι» σε δύο από τις πέντε μητροπόλεις

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
«Ντέρμπι» σε δύο από τις πέντε μητροπόλεις

«Ντέρμπι» σε δύο από τις πέντε μητροπόλεις

Σε Λαγκαδά και Καστοριά το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου, δεν αναμένονται  εκπλήξεις σε Κιλκίς, Περιστέρι και Θήρα

Πέντε νέους μητροπολίτες θα εκλέξει σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μία κρίσιμη και με πολύ παρασκήνιο συνεδρίαση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες το πρωί ο αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ, πρότεινε να εκλέξουν τους δύο πρώτους μητροπολίτες, Λαγκαδά και Καστορίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε με το πρόσχημα ότι επειδή είναι πολλές οι χηρεύουσες θέσεις καλύτερα θα ήταν να γίνουν οι εκλογές σε δύο ημέρες.

Αρχικά επικράτησε ενθουσιασμός και οι ιεράρχες έδειχναν να συμφωνούν, ώστε να γλιτώσουν τη σημερινή ταλαιπωρία. Αυτομάτως υπήρξε πανικός. Η πρόταση, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε, αφού για να θεωρηθεί έγκυρη έπρεπε να ψηφιστεί από το σύνολο της Ιεραρχίας και ο χρόνος εξαιτίας των τριών εισηγήσεων που υπήρχαν στο πρόγραμμα δεν το επέτρεπε.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ορισμένοι, βέβαια, έσπευσαν να σημειώσουν πως πρόκειται για κίνηση ματ του Αρχιεπισκόπου, ώστε να δει το κλίμα που επικρατεί -να μετρήσει τη δύναμή του- και να ξέρει πώς θα κινηθεί την επόμενη ημέρα. Οι δύο πρώτες μητροπόλεις, εξάλλου, είναι αυτές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού τα πρόσωπα που έχει προτείνει ο μακαριότατος ακροβατούν. Ιδίως μία εκλογή θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολη, γι’ αυτό και ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος -σύμφωνα με ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος- καλεί στο γραφείο του μητροπολίτες και τους πιέζει με κάθε τρόπο να ψηφίσουν τον εκλεκτό του. Το ίδιο, βέβαια, πράττει και ο μητροπολίτης του υποψηφίου.

Στις υπόλοιπες τρεις μητροπόλεις -Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας- φαίνεται πως τα πράγματα θα είναι ήσυχα, αν και δεν αποκλείεται μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου να δημιουργήσει φασαρίες προωθώντας τον δικό του κληρικό.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Ιεραρχία έκανε δεκτή την αίτηση του μητροπολίτη Τρίκκης να μετονομαστεί η μητρόπολη από Τρίκκης και Σταγών σε Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης. Εξάλλου, ο προηγούμενος τίτλος μόνο σύγχυση προκαλούσε, αφού υπάρχει και η μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

Επίσης, την απαλλαγή των δύο μητροπολιτών Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμά πρότεινε ο Μάνης Χρυσόστομος «για το μείζον όφελος και συμφέρον της Εκκλησίας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στην εισήγησή του, με θέμα «Η αξία, η σημασία και η υπακοή εις το Συνοδικόν Πολίτευμα της Εκκλησίας». Μία πρόταση η οποία θα απασχολήσει την ερχόμενη ΔΙΣ. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί αρχιερείς -σχεδόν όλοι- τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ των δύο μητροπολιτών με λόγια άκρως υποστηρικτικά, τονίζοντας πως η Εκκλησία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα. Να θυμίσουμε ότι οι δύο ιεράρχες κατηγορούνται για τη μη τήρηση των μέτρων την περίοδο του Πάσχα.

Επίσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ανέγνωσαν τις εισηγήσεις τους οι μητροπολίτες: Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με θέμα: «Τροποποίησις των υπ’ αριθ. 1/1977 και 2/1977 Κανονισμών της Ιεράς Συνόδου “Περί εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος”», και Κηφισίας Κύριλλος, με θέμα: «Τροποποίησις του υπ’ αριθ. 8/1979 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου “Περί Ιερών Ναών και Ενοριών”».

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης τραβήχτηκε και η λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία με όλους τους ιεράρχες να στέκονται στην είσοδο του Διορθόδοξου Κέντρου, όπου συνεδριάζουν λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας. Η εικόνα χαρακτηρίστηκε από πολλούς ιστορική, αφού παρόμοια είχε ξαναβγεί τη δεκαετία του ’70, όταν είχε ξανασυγκληθεί η Ιεραρχία στη Μονή Πεντέλης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...