Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν υφασμάτινες ή επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές τσάντες για τα ψώνια τους, καθώς είναι πολύ πιο φιλικές…
προς το περιβάλλον σε σύγκριση με την κλασική πλαστική σακούλα μίας χρήσης.
Τις χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε τα κάθε είδους προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, από το κρέας και τα φρούτα μέχρι τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν και τις οδοντόκρεμες.
Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), πρέπει να προσέχουμε ποια προϊόντα βάζουμε μαζί στην ίδια τσάντα αλλά και να φροντίζουμε η τσάντα μας να είναι καθαρή ώστε να αποφύγουμε την έκθεση σε παθογόνα μικρόβια όπως το καμπυλοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα και το εσερίχια κόλι, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
Βασική σύσταση της FSA είναι ότι σε μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα δεν πρέπει να βάζουμε μαζί προϊόντα ωμά (π.χ. κρέας) και έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. ψωμί). Όπως επισημαίνει η Υπηρεσία, είναι πιθανό να υπάρχουν μικρόβια ακόμη και στο εξωτερικό της συσκευασίας του ωμού τροφίμου, τα οποία εύκολα θα εξαπλωθούν σε άλλα τρόφιμα αν τοποθετηθούν όλα μαζί στην ίδια τσάντα.
Ένα απλό «σύστημα» που προτείνει η FSA είναι να χρησιμοποιούμε τσάντες με διαφορετικά χρώματα, π.χ. μία για τα ωμά τρόφιμα, μία για τα τρόφιμα που είναι έτοιμα προς κατανάλωση και μία για τα προϊόντα καθαριότητας και περιποίησης.
Τέλος, οι τσάντες που είναι κατασκευασμένες από ύφασμα θα πρέπει να πλένονται τακτικά, ενώ οι πλαστικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες πρέπει να απορρίπτονται μόλις εμφανίσουν τα πρώτα σημάδια φθοράς, σύμφωνα με την Υπηρεσία.