Optika Anagnostis ptolemaidaReggia Ptolemida Pizzariaiek voltetorsbutterflys ptolemaida

Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας – Εξόρμηση στο Μονοπάτι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

2λ ανάγνωσης
Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας - Εξόρμηση στο Μονοπάτι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας (ΟΛΕ), διοργανώνει την Κυριακή 13-Οκτωβρίου-2024, Εξόρμηση στο Μονοπάτι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με αφετηρία και τερματισμό την Βεργίνα Ημαθίας.

Θα ενώσουμε το παρελθόν με το μέλλον. Θα γνωρίσουμε το μονοπάτι, που περπατούσε ο Μέγας Αλέξανδρος και θα βρεθούμε στην πόλη των αρχαίων Αιγών, την πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Μια πόλη σπάνιας αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, τόπος του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, της Ευρυδίκης και της Ολυμπιάδος. Ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μετά το τέλος της πορείας στο πανέμορφο δάσος των Πιερίων και ώρα 14,00μμ, θα πραγματοποιηθεί Ξενάγηση στο «Ανάκτορο» των Αιγών. Το «ΒΑΣΙΛΕΙΟ» των Αιγών, αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Κλασικής Ελλάδας. Είναι τόσο σημαντικό μνημείο όσο και ο Παρθενώνας σε άλλη διάσταση, σύμβολο της Μακεδονικής Ηγεμονίας και κατά τον Πλάτωνα:

«Δεν ήταν και δεν είναι δίκαιο ο άριστος να δημιουργεί οτιδήποτε άλλο εκτός από ομορφιά».

Το μονοπάτι ξεκινά από την άκρη του χωριού (υπάρχει ενδεικτική πινακίδα με κόκκινα σημάδια) και οδηγεί μέσα από μια συναρπαστική πεζοπορία στο βράχο του Γαλακτού.

Η ανάβαση είναι ομαλή έχοντας στην αρχή στα δεξιά το ρέμα Παλιοπαναγιάς ανηφορίζει αργότερα μέσα σε δάσος οξιάς , συνεχίζει πάλι σε ρέμα με παγωμένο νερό και τελική ανάβαση  τα 715 υψόμετρο στα βράχια του Γαλακτού όπου υπάρχει ξύλινος σταυρός και επιτύμβια πλάκα. Είναι μια εύκολη σχετικά πορεία και προτείνετε και για αρχάριους. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

Ώρες πορείας 3-4  ΒΔ 1  ΥΔ 425μ  χλμ 8,5

Ώρα αναχώρησης 7,30 πμ, από τον χώρο της Δημοτικής Αγοράς,

και επιστροφή στις 17,00μμ για Πτολεμαΐδα.

Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ και περιλαμβάνει και την αμοιβή του ξεναγού για την ξενάγησή.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής : Ελένη Γουστέρη 6976773739 και στα γραφεία του συλλόγου, στην Πτολεμαΐδα, Εξαστέρου 6, τηλ. 24630 53953.

Συντονιστές: α. β. Ελένη Καρύδου, γ. Ελένη Γουστέρη και δ. Ευγενία

Παναγιώτου.

Από το Δ.Σ.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *