Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Το καλαντόνερον αναβίωσε η Πτολεμαΐδα – Ένα ποντιακό έθιμο για καλή χρονιά! (βίντεο – φωτο)

1λ ανάγνωσης
Το καλαντόνερον αναβίωσε η Πτολεμαΐδα - Ένα ποντιακό έθιμο για καλή χρονιά! (βίντεο - φωτο)

Πρόκειται για το καλαντόνερον, το νερό από τις βρύσες και τα ποτάμια που οι γυναίκες «έπιαναν» τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, προσφέροντας διάφορα φρούτα. «Κάλαντα και καλός καιρός, πάντα και του χρόνου» ήταν η ευχή. Σύμφωνα με την ποντιακή λαογραφία, το νερό ήταν αγιασμένο ενώ είχε και μαγικές δυνάμεις.

Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Ποντιακός σύλλογος Πτολεμαΐδας , σήμερα Κυριακή 31/12 στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας , ενώ παράλληλα έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού για το έθιμο , ψέλνοντας  τα κάλαντα στους δρόμους της πόλης,

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Το καλαντόνερον αναβίωσε η Πτολεμαΐδα - Ένα ποντιακό έθιμο για καλή χρονιά! (βίντεο - φωτο) Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Το καλαντόνερον αναβίωσε η Πτολεμαΐδα - Ένα ποντιακό έθιμο για καλή χρονιά! (βίντεο - φωτο) Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Το καλαντόνερον αναβίωσε η Πτολεμαΐδα - Ένα ποντιακό έθιμο για καλή χρονιά! (βίντεο - φωτο) Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Το καλαντόνερον αναβίωσε η Πτολεμαΐδα - Ένα ποντιακό έθιμο για καλή χρονιά! (βίντεο - φωτο)

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
2
+1
0
+1
1
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *