Η ιστορία μας ξεκινάει ένα καλοκαιρινό βραδάκι του ‘86. Ανεβαίνουμε εκδρομούλα σ’ ένα χωριουδάκι, μισή ωρίτσα από την Πτολεμαΐδα Κοζάνης, λίγο να ξεφύγουμε από τον καύσωνα. Σαραντάρια σε όλη την Ελλάδα, κι εμείς ανεβαίνουμε στα 1.180 μέτρα υψόμετρο, που, όσο να’ ναι, αφήνει μια υπόσχεση.
Της Μάρας Δαρμουσλή – travel.gr
Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι ενώ τη μέρα είναι υπέροχα, το βράδυ χρειάζεσαι ζακέτα ούτως ή άλλως, ενίοτε και μπουφάν. Και κάπως έτσι, σ’ ένα βράδυ αποφασίστηκε ότι η οικογένεια θα αποκτήσει εξοχική κατοικία στο χωριό Βλάστη. Έκτοτε, το 1/4 κάθε χρονιάς μέχρι τα 16 μου το πέρασα στο χωριό. Φύση, πολύ φύση όμως. Το χωριό με τις κερασιές αποτελεί συχνά πέρασμα για αρκούδες και αγριογούρουνα. Το δάσος προσφέρεται για συλλογή μανιταριών από γνώστες και για αγριοφράουλες από ερασιτέχνες όπως εγώ. Βρύσες με υπέροχο κρυστάλλινο νερό παντού μέσα και γύρω από το χωριό όλο το χρόνο, ένα παγούρι χρειάζεσαι ή και μπετόνι για να μη σου λείψει φεύγοντας.
Πεζοπορίες σε μονοπάτια για όλα τα γούστα. Η πιο συνηθισμένη είναι η ανάβαση στο εκκλησάκι του Αηλιά μέσα από το δάσος. Εκεί σε περιμένει ένα υπέροχο ξέφωτο με πάγκους και ειδικά διαμορφωμένους χώρους να βάλεις ψησταριά για παρεΐστικο μπάρμπεκιου, χωρίς φυσικά να κινδυνέψει το δάσος. Και άπλετο τρεχούμενο νερό πηγής. Για πιο απαιτητικούς, hiking στον ορεινό όγκο Ασκίου (Σινιάτσικο).
Μια άλλη εναλλακτική είναι η βόλτα με άλογα, τα οποία έχουν την τιμητική τους τη μέρα του Αγίου Παντελεήμονα, ως μέρος του παραδοσιακού εθίμου. Πολλά παραδοσιακά ήθη και έθιμα αναβιώνουν κάθε χρόνο στις εκάστοτε γιορτές, όπως της Παναγίας, του Κλήδονα, της Αποκριάς με μεγάλη προσέλευση κόσμου ντόπιων και επισκεπτών και κανένα ζώο δεν υφίσταται κακοποίηση ούτε με κάποιο έθιμο ή κάποια αναπαράσταση.
Από το 2010 με πρωτοβουλία της κοινότητας και της Οικοτόπια ξεκίνησε ένα ετήσιο εναλλακτικό οικολογικό και πολιτιστικό φεστιβάλ «Οι Γιορτές της Γης». Ελεύθερο κάμπινγκ στον Αηλιά, δραστηριότητες εικαστικές, οικολογικές και σεμινάρια (παραδοσιακοί χοροί, τυροκομίας, υφαντουργίας κ.α.) στο χωριό και στο βουνό και συναυλίες Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, συνθέτουν μια πολύχρωμη γιορτή σε αρμονία με τη φύση, 21 χρόνια πια.
Από το 2011, με ελάχιστες απουσίες, συμμετέχω ως κατασκηνώτρια με το παιδί μου, τότε ήταν 5 χρονών, παρά το γεγονός ότι έχουμε σπίτι στο χωριό -κι ας γκρινιάζουν οι δικοί μου ότι τους λείπω. Δε μπορώ να περιγράψω πόσο ωφέλιμη είναι αυτή η σύντομη εναρμόνιση με τη φύση κάνοντας κάμπινγκ στο βουνό, παίζοντας παιχνίδια στη φύση, εξερευνώντας, διαβάζοντας βιβλία, χορεύοντας σε αυτοσχέδιες συναυλίες (όχι κιθαροφωτιές και ναμαγαπάδες!), χωρίς ηλεκτρικές συσκευές, gadgets, ηλεκτρονικά παιχνίδια και άγχος για μένα και το παιδί.
Πέραν του φεστιβάλ κι αν επιλέξεις να έρθεις και να διανυκτερεύσεις υπάρχουν δύο επιλογές. Το Hotel Labas και το Κτήμα Γιαννιώτη. Μέσα στο χωριό, έχουν επενδύσει με αγάπη και μεράκι στην αναστήλωση παλιών αρχοντικών, των εκκλησιών και στη διατήρηση ενός παραδοσιακού ύφους αρχιτεκτονικής με πέτρα.
Η Βλάστη ήταν πραγματικό κεφαλοχώρι με αγάπη για την παιδεία, λέγεται ότι είχε μέχρι και γυμνάσιο πριν από την Πτολεμαΐδα. Ένα ακόμα κομμάτι της ξενάγησης είναι η επίσκεψη στο κτίριο με την ονομασία Σουηδικό, που φιλοξενεί και προσπαθεί να διασώσει την λαϊκή τέχνη της παραδοσιακής υφαντουργίας. Μια βόλτα τα λέει όλα καλύτερα. Και μετά τη βόλτα τι καλύτερο από ένα τσίπουρο ή καφεδάκι κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία. Παραδοσιακό καφενείο, ανοιχτό βρέξει χιονίσει, χειμώνα καλοκαίρι, για καφέ, φαγητό, ποτό, τάβλι, επιτραπέζια παιχνίδια και μπουρλότο (το τοπικό παιχνίδι με χαρτιά).
Το καφέ-μπαρ ΠΕΤΡΙΝΟ υπήρχε και θα υπάρχει για τη «νεολαία» στην πλατεία. Ένα νεότερο μπαρ ΤΟ ΑΓΝΑΝΤΙ λίγο πιο κάτω, δύο μπακάλικα έχουν σχεδόν τα πάντα και δύο μαγαζιά με τοπικά προιόντα όπως λουκάνικα, γκλίτσες, τσίπουρο κ.ά και φυσικά τυροπωλείο γιατί η Βλάστη φημίζεται για τα τυριά της και κυρίως για το μανούρι. Σίγουρα δε θα στερηθείς την γαστρονομική εμπειρία ορεινού χωριού. Μπορείς λοιπόν, εκτός από το καφενείο, να φας στην πλατεία στην ταβέρνα του Βλαχοδήμου ή στο Κτήμα Γιαννιώτη.
Όνομα και πράγμα, η Βλάστη πήρε το όνομά της από τη βλάστηση. Με γλυκό κλίμα, μια όαση τις καυτές πλέον μέρες του καλοκαιριού με θερμοκρασίες που κατεβαίνουν το βράδυ με διαφορά έως και 20 βαθμούς από τις αντίστοιχες στην πρωτεύουσα, ενώ οι μέρες παραμένουν απολαυστικές και ο ήλιος γλυκόφιλος. Ακόμα και προορισμός να μην είναι, η Βλάστη αξίζει την επίσκεψη όταν τη συνδυάζεις με εκδρομή στην περιοχή.
Υπέροχα φυσικά και γεωλογικά τοπία μοναδικής ομορφιάς, λίμνες για βόλτα ή κανό, ο Αρκτούρος, μουσεία διαμαντάκια, οινοποιεία αριστουργηματικά τόσο κοντά πόλεις, χωριά και κωμοπόλεις, όπως η Φλώρινα, η Καστοριά, το Νυμφαίο, το Αμύνταιο.
Και όπως είπαμε…ζακέτα να πάρεις!
*Η Μάρα Δαρμουσλή είναι μοντέλο, ηθοποιός και επιχειρηματίας.
Καιρός ποιά να επιστρέψουμε στις Κοιτίδεςμας και στη φύση!! Μακρυά από το άγχος και την πολυκοσμία , την ακριβή ζωή! Μονοκατοικίες προσφέροντες για συνταξιούχους , όπως στο χωριό Ολυμπιάδα. Ένα π πανέμορφο χωριό μεαστυκή συνγκενωνία , Φαρμακείο , Σούπερ Μάρκετ , Καφενεία, Καφετέρειες . Η Ολυμπιάδα απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από την Πόλη της Πτολεμαίδας !