Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν επιπτώσεις όσοι εντοπίστηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους, αλλά χωρίς να είναι εξαιρετικά σημαντικές οι παραβάσεις τους. Η σκέψη γίνεται μετά αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας που κάνει λόγο για λάθη του συστήματος και εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων του νόμου.
Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η πρόταση εφόσον διαπιστωθούν τυπικές παραβάσεις στον όρο για τη απασχόληση – όπως για παράδειγμα η πρόσληψη να έγινε στις 4 του μήνα και όχι την 1η – θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις που θα απαλλάσσουν τους υπόχρεους από το βάρος της επιστροφής των ενισχύσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία υποβολής των δικαιολογητικών ή ακόμη και να υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας αλλά δεν προβλέπεται η υποβολή ενστάσεων. Διευκρινίζεται από τις ίδιες πηγές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ευελιξία για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε σαφής παραβίαση της νομοθεσίας.
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:
– Μη τήρηση της ρήτρας διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
– Μη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών
– Μη υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση το 2019.
– Μη υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020.
– Αναδρομική διακοπή εργασιών.
Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό email η ΑΑΔΕ ζητά την επιστροφή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής και μάλιστα εφάπαξ και εντόκως, από 20.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων η υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους.
Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας. Επίσης αν η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.