Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Η Ελλάδα είναι πλέον επιλέξιμη για επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 36 δισ. ευρώ

5λ ανάγνωσης
Η Ελλάδα είναι πλέον επιλέξιμη για επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 36 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα έχει λάβει σχεδόν 15 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το Ταμείο Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2021, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το 8% της οικονομικής της παραγωγής, καθώς εντείνει την απορρόφηση των κονδυλίων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Μετά από χρόνια υποεπενδύσεων λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2010-2018 και της πανδημίας COVID-19, η Ελλάδα βελτίωσε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντιμετωπίζοντας τη γραφειοκρατία και βοηθώντας την οικονομία της να αναπτυχθεί ταχύτερα.

Η Ελλάδα είναι επιλέξιμη για επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ από το μεταπανδημικό ταμείο έως το 2027 και οι πόροι αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους 60 δισ. ευρώ σε μεσαίες επιχειρήσεις, πράσινη ενέργεια, ψηφιοποίηση και υποδομές.

Η Αθήνα θα υποβάλει αιτήσεις για να λάβει άλλα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έως τον Σεπτέμβριο, τα οποία θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τον στόχο της για οικονομική ανάπτυξη 2,9% φέτος, δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

«Περισσότερο από το 60% της αναμενόμενης ανάπτυξης 2,9% θα προέλθει από δημόσιες επενδύσεις», δήλωσε ο Παπαθανάσης στους δημοσιογράφους. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας».

Η Αθήνα έχει διπλασιάσει την ετήσια κρατική χρηματοδότηση που προορίζεται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε 600 εκατ. ευρώ, μετά τις πλημμύρες-ρεκόρ που προκλήθηκαν από τις κλιματικές συνθήκες και παρέσυραν γεωργικές εκτάσεις, δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές και σκότωσαν 16 ανθρώπους στην εύφορη περιοχή της Θεσσαλίας.

Σχεδιάζει να αξιοποιήσει περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια για να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε η καταστροφή του Σεπτεμβρίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να καταστήσει τις υποδομές της πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Παπαθανάσης.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Στο 100% η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων το 2023

Απορρόφηση 100% επετεύχθη πέρυσι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ανήλθε σε 11,2 δισ. ευρώ, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων τις εξελίξεις τόσο για το ΠΔΕ, όσο και για το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός δήλωσε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε φυσικές καταστροφές και τα 350 εκατ. ευρώ σε πληρωμές προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το 2024 το ΠΔΕ θα ανέλθει σε 12,2 δισ. ευρώ (+12%) και θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 24 ετών. Το πρόγραμμα για τις φυσικές καταστροφές αντιστοιχεί σήμερα σε 1,63 δισ. ευρώ, με τα έργα να ανέρχονται στο 93% και η απορροφητικότητα στο 41,85%. Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι το α’ τρίμηνο θα υπάρξει νέος νόμος για το ΠΔΕ.

Το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014- 2020 είχε αρχική ενωσιακή στήριξη ύψους 16 δισ. ευρώ και σήμερα ανέρχεται σε 19 δισ. ευρώ (π.χ. +2 δισ. ευρώ για την πανδημία). Έως τις 31/12/2023 η λογιστική καταχώρηση ήταν στο 87% και θα υπερβεί το 100%. Οι συνολικές δαπάνες έως τις τελευταίες υποβολές αιτήσεων ανήλθαν σε 20,9 δισ. ευρώ ή 112%.

Συγκεκριμένα:

  • Στα τομεακά προγράμματα, η εκτέλεση είναι στο 97% των πόρων και θα ανέλθει στο 108%, με δημόσιες δαπάνες 8,3 δισ. ευρώ.
  • Στις Υποδομές, με ενωσιακή στήριξη 3,9 δισ. ευρώ, η εκτέλεση είναι στο 93% και θα υπερβεί το 100%, στα 4,6 δισ. ευρώ.
  • Στο Ανθρώπινο δυναμικό, η εκτέλεση είναι στο 98% και θα ανέλθει στο 110% ή 3,3 δισ. ευρώ.
  • Για τον Δημόσιο Τομέα, η εκτέλεση είναι στο 99% και θα ανέλθει στο 100%, με δαπάνη 620 εκατ. ευρώ.
  • Στην Αλιεία- Θάλασσα, η δαπάνη ανέρχεται σε 496 εκατ. ευρώ.

Για την περίοδο 2021- 2027, οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 1/3 του προϋπολογισμού, για έργα 5,4 δισ. ευρώ. Στα τομεακά είναι 160 εκατ. ευρώ, ενώ στο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχουν προσκλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την τελευταία εκταμίευση των 3,6 δισ. ευρώ, το συνολικό κονδύλι ανέρχεται συνολικά σε 36 δισ. ευρώ (για τις επιχορηγήσεις 18,2 δισ. ευρώ και για το δανειακό πρόγραμμα 17,7 δισ. ευρώ).

Οι τελικές πληρωμές ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, για το τρέχον έτος η χώρα θα υποβάλει αίτηση για πρόσθετες εκταμιεύσεις (για επιχορηγήσεις και δάνεια) σε δύο δόσεις, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο.

Liberal

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *