Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ανησυχία για την επάρκεια φορτίου για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πιθανές οι ανατιμήσεις

3λ ανάγνωσης
Ανησυχία για την επάρκεια φορτίου για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πιθανές οι ανατιμήσεις

Ανησυχία για την επάρκεια φορτίου για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πιθανές οι ανατιμήσεις

Ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη φέτος, εκφράζει ο διευθυντής της υπηρεσίας τηλεθέρμανσης της ΔΕΥΑ Κοζάνης κ. Βασίλης Πανούσης, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων.

Μιλώντας στο kozanlife.gr, ο κ Πανούσης ανέφερε πως “έχουμε την ελπίδα φέτος να είναι καλύτερα από πέρυσι , σύμφωνα με την μέχρι στιγμής ενημέρωση που μπορούμε να έχουμε οι λιγνιτικές μονάδες θα τροφοδοτήσουν κανονικά το δίκτυο της τηλεθέρμανσης”, ανέφερε ο κ. Πανούσης.

Η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης θα ξεκινήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και η προθέρμανση του δικτύου.

Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Πανούσης έχει να κάνει με τις μονάδες της ΔΕΗ που θα τροφοδοτήσουν την τηλεθέρμανση, αφού η μόνη από τις μονάδες που μπορούν να συνεισφέρουν η οποία βρίσκεται σε λειτουργία αυτές τις ημέρες είναι μια μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, με αποτέλεσμα το φορτίο να μην είναι επαρκές.

Βέβαια, οι αρμόδιοι από την πλευρά της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ φέρονται να έχουν εγγυηθεί ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει μέχρι την πλήρη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, διαβεβαιώσεις που όμως γίνονται δεκτές με επιφύλαξη από τους κατοίκους της περιοχής.

Όπως εξηγεί η ΔΕΥΑΚ, η τηλεθέρμανση Κοζάνης λειτουργεί από το 1993 εξασφαλίζοντας τη θέρμανση στο σύνολο, σχεδόν, των κατοίκων της πόλης, της Ν. Χαραυγής και της Ζ.Ε.Π. καθ΄ όλη τη διάρκεια των χειμερινών περιόδων. Το συνολικό μήκος του δικτύου της τηλεθέρμανσης φτάνει τα 500 χιλιόμετρα και σήμερα είναι συνδεδεμένα σε αυτό 5.500 κτίρια, με το σύνολο των συνδεδεμένων διαμερισμάτων να φτάνει τις 28.000.

Το σύστημα της τηλεθέρμανσης τροφοδοτούνταν και λειτουργούσε με θερμική ισχύ που λαμβάνει σταθερά από τις Μονάδες 3 4 και 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, με το σύνολο της παρεχόμενης ισχύος ανέρχεται σε 137 MW. Η ΔΕΥΑΚ διαθέτει επίσης δικό της εφεδρικό λεβητοστάσιο, ισχύος 50 MW, το οποίο χρησιμοποιείται κάθε φορά που δημιουργείται ανάγκη να καλυφθεί κάποιο έλλειμμα θερμικού φορτίου από τη ΔΕΗ.

Πιθανές οι ανατιμήσεις
Επιπρόσθετα, ο κ. Πανούσης ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις, μεταξύ άλλων, και ότι είναι πιθανή η αναπροσαρμογή της τιμής της τηλεθέρμανσης.

Όπως είπε σχετικά,“έχουν αυξηθεί όλα τα λειτουργικά κόστη της τηλεθέρμανσης, οπότε αυτό μπορεί να επηρεάσει και την τιμολογιακή πολιτική της. Δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, αυτό εξαρτάται από την Δημοτική Αρχή και από την Διοίκηση της επιχείρησης. Περυσι υπήρχε μια ήπια αναπροσαρμογή τιμής της τάξεως του 10%, Ειδάλλως θα πρέπει να ληφθεί μια λειτουργική ενίσχυση από την πολιτεία (όπως συμβαίνει αντίστοιχα για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια), προκειμένου να μην μεταβιβαστούν αυτά τα κόστη στους καταναλωτές. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η οικονομική επιβάρυνση της επιχείρησης έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της αντοχής της”.

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *