Στο φουλ οι εκσκαφές για την Πτολεμαΐδα 5 – Μεγάλο διαγωνισμό για το ορυχείο Μαυροπηγής προκήρυξε η ΔΕΗ
Με το λιγνίτη να έχει πλέον επιστρέψει για τα καλά σε κεντρική θέση στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και την Πτολεμαΐδα 5 να ετοιμάζεται ώστε να λειτουργήσει κανονικά ήδη από το φετινό Δεκέμβριο, οι ανάγκες για την εκσκαφή νέων ποσοτήτων του πάλαι ποτέ θεωρούμενου “μαύρου χρυσού” της Δυτικής Μακεδονίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Στις αυλές της νέας μονάδας της ΔΕΗ ήδη συγκεντρώνονται εδώ και λίγες εβδομάδες οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη, καθώς η νέα μονάδα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας. Όπως έχει γίνει γνωστό, το καύσιμο θα φτάνει στη μονάδα μέσω ταινιοδρόμων από το ορυχείο Μαυροπηγής και το Νότιο Πεδίο, που δίνουν καύσιμο και για τον ΑΗΣ Μελίτης.
Εξ ου και η ΔΕΗ έχει προκηρύξει μεγάλο διαγωνισμό για τη μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη , ενώ ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει και τη διάνοιξη νέων σημείων για την εξόρυξη λιγνίτη και στο Νότιο Πεδίο.
Ο διαγωνισμός, ο συνολικός προϋπολογισμός για τον οποίο εκτιμάται από τη ΔΕΗ στα 6,575 εκατ. ευρώ, έχει ως αντικείμενο την έγκαιρη, έντεχνη, άρτια, οικονομική και ασφαλή εκτέλεση του έργου: «Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση και διάστρωση 6,25 × 106 Μ3 στ. υπερκειμένων και λιγνιτικού κοιτάσματος από την περιοχή ΟΔΠ3 του Ορυχείου Μαυροπηγής – Πλήρης κάλυψη της Εργολαβίας από πλευράς βοηθητικών μηχανημάτων» με το έργο της διακίνησης (εκσκαφή – φόρτωση, μεταφορά και απόθεσηδιάστρωση) των υλικών, να αποτελεί το κύριο αντικείμενο του έργου.
Όπως αναλύεται στα τεύχη του διαγωνισμού, το έργο περιλαμβάνει:
-Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση-διάστρωση, 5.000.000 M³ στ. αγόνων από την περιοχή εκσκαφής Ε1 της ΟΔΠ3 προς την εσωτερική απόθεση αγόνων Α1 του Ορυχείου Μαυροπηγής (μεσοσταθμική απόσταση μεταφοράς 1,587 Κm μετρημένη επί σχεδίου με βάση το προτεινόμενο δρομολόγιο και μεσοσταθμική κλίση 3,89 %).
-Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση-διάστρωση, 1.500.000 τον λιγνίτη από την περιοχή εκσκαφής Ε1 της ΟΔΠ3 προς την αποθέση λιγνίτη Λ1 στο Bunker Λιγνιτικής Διασύνδεσης (Ε11) (μεσοσταθμική απόσταση μεταφοράς 3,967 Κm μετρημένη επί σχεδίου με βάση το προτεινόμενο δρομολόγιο και μεσοσταθμική κλίση 3,115%)
Η χρονική διάρκεια του έργου καθορίζεται, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ, σε 16 μήνες από την ημερομηνία θέσεως σε ισχύ της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, με πιθανή ημερομηνία έναρξης των εργασιών την 01.11.2022.
energypress.gr