Μαύρα μαντάτα φέρνουν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΔΕΗ αυξάνει σημαντικά την τιμολόγηση. Οι πληροφορίες προδιαγράφουν πορεία για νέο αρνητικό ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, καθώς αναμένεται όλες οι εταιρείες να ανακοινώσουν αυξήσεις.
Οι πληροφορίες του worldenergynews, αναφέρουν η ΔΕΗ να ανακοινώνει τιμή 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανεβάζοντας στα υψηλά επίπεδα του εύρους των προβλέψεων την τιμολόγησή της. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για να διατηρηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές στα επίπεδα των 0,20 – 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα πρέπει οι επιδοτήσεις να διπλασιασθούν. Οι επιδοτήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την Τρίτη (23/8) ή το αργότερο την Τετάρτη (24/8).
Οι ιδιώτες καθετοποιημένοι πάροχοι αναμένεται να τιμολογήσουν αντίστοιχα περί το 0,65 – 0,70 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Από τον κλάδο ενέργειας εκτιμούν ότι λίγες εταιρείες θα «τοποθετηθούν» έστω και οριακά κάτω από τα 0,60 ευρώ. Ακόμη σε περιπτώση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και πάλι οι χρεώσεις αυτές θα είναι αισθητά μεγαλύτερες από τα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη χρέωση για τον Αύγουστο, που είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ.
Η τιμολόγηση του κόστους, όπως φαίνεται από την άνοδο των συμβολαίων TTF στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανεβαίνει και ενδέχεται να κινηθεί ακόμα υψηλότερα στο επόμενο διάστημα με δεδομένη την υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα.
Βεβαίως, πίσω από τις αυξήσεις είναι η «φωτιά» που έχουν πάρει οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Και όλα τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο TTF θα κλείσει στα επίπεδα των 230-235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 172 ευρώ.
Με δεδομένο ότι η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά αερίου λειτουργεί με το μοντέλο month-ahead, το νέο ιστορικό υψηλό στο αέριο θα εκτινάξει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο, «σπάζοντας» κάθε ρεκόρ.
Ενδεικτικό είναι ότι κανένα στέλεχος εταιρείας προμήθειας δεν προβλέπει πως η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας θα κινηθεί τον Σεπτέμβριο κάτω από τα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα – με ορισμένες μάλιστα προβλέψεις να τοποθετηθούν το «κλείσιμο» του επόμενου μήνα ακόμη και στα 550 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Οι αυξήσεις στο ρεύμα βάζουν «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών
Το κόστος του ρεύματος τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι κατά 40% ακριβότερο. Κατά συνέπεια, θα απαιτηθεί η εξασφάλιση περί τα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον από αυτά που προβλέφθηκαν τον Αύγουστο για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να διατηρηθεί στην περιοχή των 0,14-0,16 ευρώ.
Αν επαληθευτούν οι αυξήσεις αυτές μετά τις ανακοινώσεις από τους παρόχους, τότε το 1,136 δισ. ευρώ που διατέθηκε για τις επιδοτήσεις του Αυγούστου θα εκτοξευθεί στο 1,6 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.
Εκτιμήσεις από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας απρόβλεπτος μήνας, με υψηλό ρίσκο.
Σε αυτό το περιβάλλον, προστίθεται η ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη, για την αμφίβολη πλήρωση των αποθηκών με τα αναγκαία αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει την λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, όπως ανακοίνωσε η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom.
Και αμέσως μετά την ανακοίνωση, το φυσικό αέριο έκανε άλμα 8% αγγίζοντας τα 258 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι νέες αυξημένες τιμές του ρεύματος θα «βάλουν φωτιά» στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στην αγορά.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο αναμενόμενος εκτροχιασμός του κόστους θα κάνει τις περισσότερες εταιρείες να ενσωματώσουν υψηλά risk premium στις προσφορές τους, ανακοινώνοντας τιμές πάνω από 0,65 ανά Μεγαβατώρα.
Σενάριο για διακοπή ρεύματος – Ποιους αφορά
Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν οι λεγόμενοι «ενεργειακοί τουρίστες», δηλαδή εκείνοι που αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος και «μετακομίζουν» σε άλλη εταιρεία-πάροχο χωρίς να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές προτάσεις των θεσμικών οργάνων του κλάδου (ΕΣΑΗ-ΕΣΠΕΝ), επεξεργάζεται ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και αλλάζουν πάροχο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «κυοφορούνται» αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα «ενεργειακού τουρισμού» και μετακίνησης στρατηγικών κακοπληρωτών από τη μία εταιρεία στην άλλη. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ρύθμιση που θα προβλέπει ότι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν εντολή αποκοπής, δηλαδή απενεργοποίησης της παροχής ρεύματος, σε πρώην πελάτες τους που άλλαξαν πάροχο είτε αφήνοντάς τους απλήρωτες οφειλές, είτε έχοντας κάνει μεν διακανονισμό για την εξόφληση των οφειλών, που όμως σταμάτησαν να τηρούν στην πορεία.