Δυτ. Βαλκάνια: Προηγείται η ενεργειακή ασφάλεια, η απομάκρυνση από τον άνθρακα μπορεί να περιμένει
Η κρίση καθυστερεί την ενεργειακή μετάβαση
Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία είναι μεταξύ εκείνων που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει στόχο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
«Ο άνθρακας είναι καθ’ οδόν» δήλωσε ο Artur Lorkowski, διευθυντής της Energy Community Secretariat, ενός διεθνούς οργανισμού που ιδρύθηκε από την ΕΕ και οκτώ κράτη- μέλη με στόχο να επεκτείνουν την ενεργειακή πολιτική του μπλοκ και στις υπόλοιπες χώρες.
Σε συνέδριο στο Trebinje της Βοσνίας την Τετάρτη ο Lorkowski επεσήμανε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι χώρες πρέπει να σχεδιάσουν εθνικές ενεργειακές στρατηγικές και να λάβουν αποφάσεις για τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Ζήτησε επίσης προθεσμίες για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και την καθιέρωση τιμολόγησης του άνθρακα.
Αλλά άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι υψηλές τιμές και η αναταραχή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξαν ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ήταν πιο σημαντική από τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.
Καθοριστικός παραγόντας οι διεθνείς εξελίξεις
“Η Σερβία δεν θα βιαστεί με την ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του κράτους μας”, δήλωσε ο ” Miroslav Tomasevic, διευθυντής της κρατικής εταιρείας κοινής ωφελείας EPS της Σερβίας. Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Petar Djokic είπε ότι η περιοχή δεν μπορεί απλώς να κλείσει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα σε πόλεις που εξαρτώνται από αυτές.
“(Η ΕΕ) δεν μπορεί να απαιτήσει να κλείσουμε μονομερώς αυτούς τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς”, είπε ο Djokic και επεσήμανε ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια σε φτωχότερες βαλκανικές χώρες ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ενεργειακά πρότυπα της ΕΕ.
Ο Lorkowski, είπε ότι η ΕΕ είχε διαθέσει 127 εκατομμύρια ευρώ για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά ορισμένες από τις χώρες δεν έχουν εκπληρώσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα τα οποία απαιτούνται.
Η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας Stasa Kosarac είπε ότι η χώρα γνωρίζει την ανάγκη απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και θα υιοθετήσει μια εθνική στρατηγική μέχρι το τέλος του 2022, αλλά λαμβάνει υπόψη της τα οικονομικά.
“Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την κυριαρχία του ενεργειακού τομέα. Θέλουμε να προσαρμοστούμε στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και στην αγορά”, δήλωσε η Kosarac .
www.worldenergynews.gr