Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Αυτό είναι το σκληρό «πακέτο» της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης: Μειώσεις έως και 30% σε συντάξεις από το 2019 ζητά το ΔΝΤ

3λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Αυτό είναι το σκληρό «πακέτο» της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης: Μειώσεις έως και 30% σε συντάξεις από το 2019 ζητά το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα στο Euro Working Group την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην διαπραγμάτευση και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αναμένει την τελική απάντηση του ΔΝΤ για ορισμένες μικρές βελτιώσεις που έχει ζητήσει από τους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παρ΄ όλα αυτά, χθες, ανέκυψαν εμπόδια στο «παρά πέντε» της συμφωνίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το ΔΝΤ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019, και όχι το 2020, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Με την πλήρη κατάργηση επέρχονται μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις που αρχίζουν από 5% στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και 15% του Δημοσίου και φτάνουν έως το 30% σε κάποιους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Αμφίβολη είναι ως εκ τούτου και η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στους θεσμούς αντιπροτείνοντας εναλλακτικές λύσεις όπως η μείωση, και όχι η πλήρης κατάργηση, της προσωπικής διαφοράς το 2019 και την κλιμακωτή μείωση του αφορολογήτου το 2019 και 2020 κάτι που αφήνει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ήδη οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μην περιληφθεί στην τεχνική συμφωνία (SLA) η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η θεσμοθέτηση του λοκ άουτ. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το σημείο αυτό, αλλά επιδιώκει μια ρητή αναφορά ότι θα επανέλθουν μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι που οι θεσμοί απορρίπτουν και δεν δίνουν περιθώρια οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα με τα οποία κλείνει η συμφωνία θα προβλέπουν:
– Το μηνιαίο όριο των απολύσεων, ως ποσοστό των εργαζομένων της επιχείρησης, θα παραμείνει πιθανότατα στο 5% ή μπορεί να αυξηθεί ελαφρά μόνον (πχ στο 6% αντί για 10% που ζητούσαν οι θεσμοί) αλλά φαίνεται πως θα αυξηθεί ή θα καταργηθεί ο δεύτερος «κόφτης» των έως 30 απολύσεων το μήνα. Αυτό θα οδηγεί στην έξοδο πολλές δεκάδες εργαζομένων κάθε μήνα από τράπεζες, ΔΕΚΟ και άλλες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

– Για τις συλλογικές συμβάσεις, η ισχύς τους αναμένεται να επανέλθει μετά το τέλος του προγράμματος.

– Για τις συντάξεις, ο «πέλεκυς» θα πέσει μεν σε δόσεις (δύο ή τρεις) και όχι «μια και έξω», αλλά ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα, από το 2019 κιόλας αντί το 2020 που επιζητούσε η κυβέρνηση.

– Στα δημοσιονομικά συμφωνήθηκε πως τα μέτρα λιτότητας θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ (για να εξοικονομηθούν 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ), αλλά ανοικτό παραμένει ποια τελικά θα είναι τα αντίμετρα.

– Στα ενεργειακά διαφαίνεται επίσης συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο