Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Εορδαίας.
Το τεχνικό πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι του προϋπολογισμού, του Δήμου, που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες. Συνδέεται άμεσα με τον κρατικό προϋπολογισμό (κ.π.), ο οποίος αποτυπώνεται και στο τεχνικό πρόγραμμα. Προπομπός για το που θα κυμανθούν τα έσοδα υπήρξε τόσο το Μ.Π.Δ.Σ. του κράτους όσο και των Δήμων.
Συγκεκριμένα, για το 2022, ο κ.π. δίνει στους δήμους 116 εκατομμύρια λιγότερα. Από 2.742 δις που ήταν πέρυσι φέτος θα δοθούν στους δήμους 2.656 δις ευρώ. Εκείνοι που αυξάνονται είναι τα «ίδια έσοδα». «Ίδια έσοδα» θυμίζουμε ότι είναι η φορολογία και τα τέλη που επιβάλλει ο δήμος και έρχονται να προστεθούν στους φόρους του κράτους. Εκ των οποίων το 95% προέρχεται από την άγρια φορολογία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι συμμετέχουν μόνο κατά 5%.
Λέει η εισήγηση του δήμου. «Το προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα του 2022 αποτυπώνει την προσπάθειά της δημοτικής αρχής, σε μία δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία να αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοικιών, να διασφαλίσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της πόλης να αντιμετωπίσεις τα τοπικά προβλήματα της καθημερινότητας».
Ας δούμε τα γεγονότα, ως έχουν: Σύμφωνα με τον κ.π. η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δις ευρώ το 2022 από τα 45,4 δις φέτος, αύξηση 9%
-ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 13 δις ευρώ, εκ των οποίων το 20% σύμφωνα με το Καλλικρατικό νόμο πρέπει να αποδίδεται στους δήμους.
-ο ΦΠΑ ο οποίος φορτώνεται εξ ολοκλήρου στις πλάτες του λαού θα φτάσεις του 18,7 δις, εκ των οποίων πρέπει να αποδίδεται στους δήμους το 12%. Επιπλέον στους δήμους πρέπει να αποδίδεται το 50% από το τέλος ακίνητης περιουσίας. Το κράτος δεν αποδίδει στους δήμους, τα παραπάνω ποσά, οι δήμοι δεν τα διεκδικούν, με αποτέλεσμα να προβαίνουν είτε σε περικοπές έργων ή να επιβάλουν νέους φόρους και χαράτσια.
Σύμφωνα πάλι με τον κ.π. έχουμε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 11,2 συνολικά για τη διετία 2021-2022.
Ενώ όπως δηλώνει η κυβέρνηση, έχουμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλες τις χώρες της Ε.Ε., ενώ έχουμε όπως είπαμε αύξηση των φορολογικών εσόδων, βλέπουμε να εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση. Σύμφωνα με τον κ.π. προβλέπονται δραστικές περικοπές ακόμα και σε βάρος της υγείας, ενώ η πανδημία θερίζει, το ίδιο συμβαίνει σε παιδεία, πρόνοια, μισθούς και συντάξεις.
Από το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου απουσιάζουν τα έργα και δράσεις ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους, έργα που να ανταποκρίνονται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. π.χ. για έργα αντιπλημμυρικά προβλέπονται μόλις 818.800 ευρώ. Πουθενά δεν φαίνεται αν θα γίνει έλεγχος για τη στατικότατα των κτιρίων (σχολείων, παιδικών σταθμών, Κλπ.) Υπάρχουν σχολεία που χτίστηκαν στη δεκαετία του 1940. Όσο για την πυροπροστασία των σχολείων προβλέπεται το ποσό 443. 687,18, ποσό το οποίο «σέρνεται» από τα τεχνικά προγράμματα του 2020-2021.
Παρόλο που στην πόλη της Πτολεμαΐδας χρειάζεται να ανεγερθούν τουλάχιστον 7 νηπιαγωγεία (τόσα στεγάζονται στα ισόγεια πολυκατοικιών) δεν υπάρχει πρόβλεψη.
Απουσιάζει επίσης πρόβλεψη για ανέγερση του 2ου ΕΠΑΛ, (να θυμίσουμε ότι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις απαιτώντας ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο). Το ίδιο ισχύει και για τους παιδικούς σταθμούς. Μπορεί για την ώρα το πρόβλημα να λύνεται «κάτω από το χαλί» εφόσον πάνω από 800 παιδιά φοιτούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο σημειωτέον έχει ημερομηνία λήξης.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου στη σελίδα 10 προβλέπονται: «Δράσεις ηλεκτροκίνησης» και ειδικότερα «υποδομές ηλεκτροκίνησης – ηλεκτρικά οχήματα, σταθμοί φόρτισης».
Όπως έχουμε τονίσει σαν Λαϊκή Συσπείρωση πάρα πολλές φορές η επίσπευση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» που γίνεται με πρόσχημα τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην πραγματικότητα γίνεται για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο, συσσωρευμένα κεφάλαια που λιμνάζουν στο θησαυροφυλάκια των μονοπωλιακών ομίλων. Πέρα από το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, προωθούνται τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Η ηλεκτροκίνηση θα τονώσει την κερδοφορία των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Τα ποσά που θα εισρεύσουν στην περιοχή μας, μέσα από το ταμείο ανάκαμψης ΕΣΠΑ και άλλα, δεν θα πάνε για έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων, ούτε βέβαια για έργα αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας ούτε για αντισεισμική θωράκιση, ούτε για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, υγεία και λοιπά, αλλά θα καταλήξουν στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης ενέργειας».
Ένα είναι βέβαιο, πως είτε σε περίοδο ανάκαμψης, είτε σε περίοδο κρίσης, με όλες τις αποχρώσεις και μορφές διαχείρισης, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα γιατί δεν μπορεί στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που παρατηρείται αύξηση τής παραγωγικότητας και η τεχνολογία εξελίσσεται, οι παραγωγοί του πλούτου να ζουν σε τέτοιες συνθήκες.