Να “βγουν” δυναμικά στις επερχόμενες κινητοποιήσεις “ως Κεντρική Μακεδονία”, δουλεύουν εντατικά το τελευταίο διάστημα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, με τις συζητήσεις μεταξύ τους να διεξάγονται σε θετικό, αλλά και…ενωτικό κλίμα.
Το νερό φαίνεται να “μπήκε” στο αυλάκι, ωστόσο κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες ημέρες μέχρι και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου του 2017, οπότε και αναμένεται να γίνει η καθοριστική ευρεία συνάντηση, στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες θα συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο των αιτημάτων, που θα αποτελέσει και τη βάση εξόδου τους στους…..δρόμους, τέλος του τρέχοντος μηνός.
Στην τελευταία τους, χθεσινή συνάντηση οι …ιδρυτές της ιδέας να βγουν στις φετινές κινητοποιήσεις οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με μια “φωνή”, όρισαν μια ολιγομελή συντονιστική επιτροπή. “Από σήμερα κιόλας, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής ξεκινάμε την ενημέρωση σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενημερωθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος για το εγχείρημα που οργανώνεται”, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσσαλάς.
Ουσιαστικά, στόχος είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση δυνατών μπλόκων στην Κεντρική Μακεδονία, μας εξήγησε. Τονίζεται ότι στη συνάντηση που έγινε χθες στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις εξής περιοχές: Μάλγαρα, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Χαλκιδική, Δερβένι, πράσινα φανάρια-ανατολική Θεσσαλονίκη-, Εύζωνοι και Αιγίνιο. Στο σχεδιασμό εντάσσεται να συμπεριληφθούν στην προσπάθεια ένωσης της Κεντρικής Μακεδονίας και οι περιοχές των Σερρών, που παραδοσιακά στήνεται ένα από τα πιο δυναμικά μπλόκα στη χώρα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αυτό του Προμαχώνα, αλλά και τα Κερδύλλια.
Στο μεταξύ, σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων στην Πέλλα, Τάσο Κυραλίδη, αυτός μας είπε: “Βλέπουμε θετικά καταρχήν την προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο μένει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Ακόμη δεν μας έχουν καλέσει να συζητήσουμε και τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο πόδι και με βάση πληροφορίες που διαρρέουν”. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος εκφράζοντας την ευχή, αλλά και την ελπίδα φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν να έχουν άρωμα “ενότητας”, προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα, μας είπε χαρακτηριστικά: “΅Περιμένουμε λοιπόν να μας καλέσουν στη συνάντηση και να συζητήσουμε, ώστε να μπορούμε υπεύθυνα να πούμε πως θα κινηθούμε ως Πέλλα στο επόμενο διάστημα”.
Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί αναβρασμός στους κόλπους των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με ορισμένους να προτείνουν την ένταξη του συνόλου τους στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ενώ άλλοι ψηφίζουν τις προσπάθειες που γίνονται στα Τέμπη.
Όμως, υπάρχουν και εκείνοι που δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απογοητευμένοι και από τα δύο “στρατόπεδα” και ψάχνουν να βρουν απάντηση στο ερώτημα” με ποιο τρόπο θα αγωνιστούν και θα γνωστοποιήσουν τις διεκδικήσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, χωρίς να φέρουν απέναντί τους την ελληνική κοινωνία, που συνολικά πλήττεται από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.
Πηγή: www.dikaiologitika.gr