Πρόγραμμα Κομποστοποίησης με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, υλοποιεί ο Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής συνεργασίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), είναι εντυπωσιακά.
Αναφερόμενος στην επιτυχία του προγράμματος, ο Αριστείδης Βρούστης, Περιφερειακός Σύμβουλος και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ επισημαίνει ότι «Εντός του πενταμήνου, περίπου 700 τόνοι ΔΕΝ οδηγήθηκαν σε ΧΥΤΑ, αλλά μετατράπηκαν από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίσης (ΕΜΑΚ) σε εδαφοβελτιωτικό προϊόν (κόμποστ) καθαρά βιολογικό, το οποίο σύντομα θα διατεθεί στην αγορά, αφού ήδη έχουν ληφθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Από τον Ιανουάριο 2017, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ θα διαθέσουν ακόμα 100 καφέ κάδους στο Δήμο Βριλησσίων, φθάνοντας συνολικά τους 250, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των δημοτών.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Βριλησσίων, Αλέξης Μαυραγάνης αναφέρει σχετικά: «Έχουμε πλέον την ικανοποίηση της επίτευξης των πρώτων απτών σημαντικών αποτελεσμάτων σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, τα οποία ισοδυναμούν με τη μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών για τους πολίτες των Βριλησσίων, θέσεις εργασίας και αρκετές εκατοντάδες τόνους λιγότερα ενταφιασμένα απορρίμματα στην Αττική γη».
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης καλωσορίζοντας την υλοποίηση της ενημερωτικής καμπάνιας υπογράμμισε ότι: «Έχει εξαιρετική σημασία η στήριξη από τους πολίτες των προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή που πραγματοποιούνται στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, σπουδαιότερο των οποίων η χωριστή απόθεση των οργανικών στους καφέ κάδους».
Επιδιώκοντας την ενεργή αρωγή των πολιτών των Βριλησσίων δημιουργήθηκε κινητή μονάδα ενημέρωσης η οποία για το διάστημα 15 – 31 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της πόλης, σε επιλεγμένους καφέ κάδους, δίνοντας πληροφορίες για το πρόγραμμα «Φυσικό Λίπασμα», όπως για παράδειγμα ποια απορρίμματα-οργανικά υπολείμματα τοποθετούνται στους καφέ κάδους, πού βρίσκονται οι καφέ κάδοι, τι είναι η κομποστοποίηση και ποια είναι τα οφέλη της. Μέρος της δράσης αφορά στη συμπλήρωση σύντομου ερωτηματολογίου, σε μια κοινή προσπάθεια να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση που θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα του προγράμματος. Η επιτυχία του προγράμματος, τώρα, βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών.