Από τις 9 το πρωί, σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, αναμένεται να αναχωρήσουν οι περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες, που φιλοξενούνται εδώ και 2,5 χρόνια στα εννέα ορεινά ξενοδοχεία της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, τόσο προς άλλες Δομές όλης της χώρας όσο και προς το εξωτερικό, μετά από απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Οι μισοί απ’ αυτούς έχουν εξασφαλίσει το άσυλο αλλά και το πολυπόθητο γι’ αυτούς διαβατήριο και έτσι θα αναχωρήσουν στον προορισμό που επιλέξουν από μόνοι τους, ενώ οι άλλοι μισοί θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε αντίστοιχες Δομές φιλοξενίας της χώρας.
Το θέμα αυτό είχε δημιουργήσει αντιπαραθέσεις, τόσο με κατοίκους ορισμένων τοπικών κοινοτήτων που ζητούσαν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές οι πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και με φορείς της περιοχής οι οποίοι ζητούσαν αναλογικότητα σε σχέση με τον αριθμό τους, γιατί όπως ανέφεραν η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών είχε «σηκώσει» το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Δυτική Μακεδονία, σε σχέση με τον πληθυσμό της, αλλά και τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Παράλληλα υπήρχαν και επαγγελματίες της ορεινής περιοχής των Γρεβενών, που έκαναν λόγο για υποβάθμιση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, καθώς τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής φιλοξενούσαν πρόσφυγες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρονιά που πέρασε, τόσο στη Δομή των εννέα ξενοδοχείων, όσο και σε μικρότερα ξενοδοχεία και ξενώνες, φιλοξενούνταν περίπου 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Σε πρώτη φάση έφυγαν αυτοί που διέμενα εκτός Δομής, ενώ αύριο αναμένεται να φύγουν και οι τελευταίοι.
Η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες των εννέα ξενοδοχείων της Δομής, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα από φορείς της περιοχής να στηρίξουν το αίτημά τους για εξάμηνη παράταση της φιλοξενίας τους. Μάλιστα το θέμα αυτό ήταν να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών, αλλά η συζήτηση αυτή που ήταν να γίνει την Τετάρτη αναβλήθηκε μετά την επίθεση που δέχτηκε μέσα στο γραφείο του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Δημήτριος Μπόλης, από ιδιοκτήτη ενός από τα εννέα ξενοδοχεία, ο οποίος απαιτούσε να ψηφίσει υπέρ του αιτήματός τους.
Μάλιστα το θέμα αυτό δε συζητήθηκε και στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών την Πέμπτη γιατί δεν υπήρξε απαρτία.