Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2021, ξεκινά στα μέσα Απριλίου και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι
Πλέγμα διασταυρώσεων καταθέσεων ακινήτων, μερισμάτων, ασφαλιστηρίων και φορολογικές δηλώσεις του 2021, απλώνει η ΑΑΔΕ, καθώς η πανδημία δεν επηρεάζει την ελεγκτική διαδικασία που διενεργείται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Taxisnet.
Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2021, ξεκινά στα μέσα Απριλίου, όπως και πέρυσι και θα ολοκληρωθεί, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, στις 30 Ιουνίου, αλλά με τις παρατάσεις ίσως φτάσει ξανά μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως συνέβη και το 2020, λόγω της πανδημίας.
Με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ διενεργεί αυτόματα διασταυρώσεις των στοιχείων που αναγράφονται στους κωδικούς του εντύπου Ε1.
Πρόκειται για τουλάχιστον 13 κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων που είναι στο στόχαστρο του Taxisnet επί των οποίων διενεργούνται οι αυτόματες διασταυρώσεις και κατόπιν καλούνται για εξηγήσεις και πρόστιμα οι υπόχρεοι.
Στόχος είναι ο εντοπισμός κρυφών εισοδημάτων, καταθέσεων ή δαπανών που συνιστούν τεκμήριο, αλλά δεν δηλώνονται από τους υπόχρεους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι, τα δεδομένα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις πρέπει να συμπίπτουν με τα στοιχεία των τραπεζών και άλλων φορέων που αυτόματα τροφοδοτούν το σύστημα taxisnet.
Δηλαδή τα σχετικά στοιχεία πηγαίνουν κατευθείαν στο taxisnet και αυτομάτως προσυμπληρώνονται οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων.
Κατόπιν, τα στοιχεία των δηλώσεων των φορολογούμενων, θα διασταυρώνονται με εκείνα που υπάρχουν ήδη στο taxisnet και αν εντοπίζονται διαφορές, οι φορολογούμενοι θα καλούνται για εξηγήσεις, για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων με πρόστιμο και προσαυξήσεις.
Οι κωδικοί που διασταυρώνει η Εφορία
Αναλυτικότερα, η εφορία διασταυρώνει τα ακόλουθα στοιχεία των φορολογουμένων:
- Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
- Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2020) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
- Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.
- Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2020, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
- Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
- Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
- Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb Booking κ.λπ.
- Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων.
- Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.
- Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές
- Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
- Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).