Μετά τους 60αρηδες που εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή με το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμάται πως προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Το διάστημα αυτό γίνεται μια υπερπροσπάθεια από Κυβέρνηση και υγειονομικούς να προχωρήσουν ομαλά οι εμβολιασμοί όλων των πολιτών μέχρι και την ηλικία των 60 ετών, προκειμένου να προστατευτούν οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και να χτιστεί σιγά σιγά η ανοσία του πληθυσμού.
Αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών. Το πρώτο αφορά τους εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 και άνω και το δεύτερο αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών.
Ο στόχος είναι ένας, μετά το Πάσχα να επανέλθει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μια «νέα κανονικότητα» και να δοθεί ανάσα στην κοινωνία και στην οικονομία. Για το λόγο αυτό ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει τα επόμενα βήματα των εμβολιασμών στις πληθυσμιακές ομάδες κάτω των 60 ετών.
Άλλωστε τον σχεδιασμό για το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος. Μητσοτάκης ε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «από τον Μάιο και μετά, θα πρέπει να δούμε ποιες προτεραιότητες πλέον θα βάλουμε. Εκεί οι προτεραιότητες δεν είναι υγειονομικές. Τώρα οι προτεραιότητες –και θέλω να το τονίσω αυτό– είναι αμιγώς υγειονομικές.
Δεν παρεμβαίνουμε καθόλου, ό,τι μας λέει η Επιτροπή κάνουμε. Όταν όμως θα έχουμε λύσει το ζήτημα των ευάλωτων, τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες, πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί».
Όπως αναφέρεται, οι κλάδοι που θα επιλεγούν πρώτοι –αλλά όχι απαραίτητα με τη συγκεκριμένη σειρά–, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς έρχονται σε επαφή με πολύ και διαφορετικό κόσμο, είναι οι εξής:
- εργαζόμενοι σε τουρισμό,
- εστίαση,
- ντελίβερι,
- μέσα μαζικής μεταφοράς,
- εκπαιδευτικοί
- και δικαστικοί.
Κατά πάσα πιθανότητα, προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, που έχουν πληγεί και περισσότερο από την υγειονομική κρίση, προκειμένου αφενός να μπορέσουν εστιατόρια και ταβέρνες χωρίς προβλήματα και να επανεκκινηθεί φυσικά ο τουρισμός που αποτελεί και τη βαριά μας βιομηχανία απο την οποία αναμένουμε σημαντικά έσοδα.
Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ο οποίος σημείωσε πως «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και με τα εμβόλια των άλλων εταιρειών προκειμένου να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τους ανθρώπους στον τουρισμό για να προσκαλέσουμε τους επισκέπτες μας και να “ρεφάρουμε” την μεγάλη απώλεια εσόδων που είχαμε πέρσι λόγω της πανδημίας».
«Είναι ένα στοίχημα για τη χώρα μας να έχουμε το προσωπικό που ασχολείται με τον τουρισμό όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένο. Τι θα αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή.
Αυτό που ξέρω είναι ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και με τα εμβόλια των άλλων εταιριών προκειμένου να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τους ανθρώπους στον τουρισμό για να προσκαλέσουμε τους επισκέπτες μας και να ”ρεφάρουμε” την μεγάλη απώλεια εσόδων που είχαμε πέρσι λόγω της πανδημίας.
Αυτό όμως θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ.
Μέχρι τώρα πάντως τα μηνύματα από το εξωτερικό για την έλευση τουριστών δεν είναι ενθαρρυντικά και αυτό γιατί ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να προγραμματίσει ενδεχόμενες διακοπές.
Στη χώρα πάντως, υπάρχει αισιοδοξία ότι το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει όσο οι εμβολιασμοί θα προχωρούν και η επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες χώρες θα βελτιώνεται. Στο να επιλεγεί η χώρα μας ως προορισμός θα λειτουργήσει θετικά προφανώς ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων, δεδομένου πως παρουσιάζουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το γεγονός ότι φέτος θα υπάρχουν πολύ περισσότερα rapid tests, που θα καθιστούν ευκολότερες τις μετακινήσεις, ενώ υποβοηθητικά θα λειτουργήσει και το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός