Άσκιον-2111 μέτρα υψόμετρο
Από τα σημαντικότερα Όρη της Ελλάδος.
Όρος εμβληματικό, κωνικής μορφής, η σημαντικότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της Εορδαίας μετά τον λιγνίτη.
Ο λιγνίτης έφτασε στο τέλος του, αυτό στέκει Αιώνια εδώ, Θεϊκό, ακμαίο, πανέμορφο, ζωοδόχο.
Δίνει ορίζοντα στο βλέμμα, καθαρό οξυγόνο στα πνευμόνια, τροφοδοτεί με “ύδωρ Αθανασίας, Κασταλίας πηγής” ολόκληρη την περιοχή μας.
Διαμορφώνει το υπέροχο ηπειρωτικό μας κλίμα.
Δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ η προσφορά του, από καμιά Δημοτική Αρχή.
Την μόνη σχέση που είχαν οι Δήμαρχοι με αυτό, ήταν οι γουρουνοπούλες και τα σουβλάκια που αφειδώς κατανάλωναν στα πανηγύρια των χωριών. Ποτέ μα ποτέ κανείς δεν το περπάτησε, ποτέ Δήμαρχος δεν ανέβηκε στην Κορυφή του.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει αξιολογηθεί σωστά. Είχαμε πάντοτε τεμπέληδες Δημάρχους.
Το Άσκιον είναι η “εναλλακτική” για το κλείσιμο της ΔΕΗ, εδώ θα επανέλθω σε άλλο άρθρο.
Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες είχε εις την κορυφήν του Αιώνια χιόνια, αυτό πολλοί δεν το γνωρίζουν.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε σήμερα την 24η Δεκεμβρίου του 2020, υπάρχουν χιόνια στην κορυφή. Επίσης στο βάθος διακρίνονται και οι ανεμογεννήτριες του Χατζηδάκη, εάν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά θα δει και την αντιπαθητική φυσιογνωμία του εν λόγω κυρίου να περιστρέφεται και αυτή, ως κεντρικός κώνος στο μέσον της διαμέτρου των ελίκων, χρειαζόμαστε χιονόμπαλες να την σημαδεύουμε (σημαδέψτε την μύτη).
Η Ετυμολογία του Ορεονυμίου είναι, Ο Σινιάτσκος (και όχι το Σινιάτσκο) αναφέρεται με διάφορες παραλλαγές ονομασιών (Γ. Τσότσος 1998), που προέρχονται από το σλαβικό Σνίτσικ (Κ. Χασιώτης 1980), ενώ η ονομασία Άσκιον (Β. Ζώτος Μολοσός 1882) αποτελεί Νεολογισμό που εισήγαγε ο Κοζανίτης Λόγιος Χαρίσιος Μεγδάνης στις αρχές του 19ου Αιώνα (Μ. Καλινδέρης 1940).
Είναι λαθεμένη εκτίμησις ότι το Άσκιο, προέρχεται από το α (στερητικό) + ίσκιο = χωρίς σκιά, λόγω της ελάχιστης βλάστησης που υπάρχει στο βουνό.
Αυτό είναι ανέκδοτο, το βουνό είναι έμφορτο με βλάστηση, το πιο πιθανό είναι ότι το Α είναι συνθετικό και όχι στερητικό της σκιάς.
Το δέ ο Σινιάτσκος, προέρχεται από την Σλάβικη λέξη Σνίτσνικ (=μαραμένα αγριόχορτα). Αγαπητοί φίλοι από εκεί ξεκινά η Αλπική ζώνη του Όρους.
Χρήστος Πολιτίδης