Πονοκέφαλος» για το υπουργείο Οικονομικών η εξόφληση των συσσωρευμένων κορωνο- χρεών: Τα χρέη που «πάγωσαν» και μεταφέρθηκαν -ελέω πανδημίας- προς εξόφληση τον Μάιο του 2021 υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ. Όπως όλα δείχνουν υιοθετούνται δόσεις «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η πρώτη κατηγορία υπερχρεωμένων που θα έχουν την επιλογή να «σπάσουν» τις οφειλές τους έως και σε 240 δόσεις, δηλαδή εξόφληση σε 20 χρόνια, είναι εκείνοι που «φλερτάρουν» επικίνδυνα με το «κόκκινο» ή με άλλα λόγια με την.. πτώχευση: Ήδη όπως πρώτο είχε επισημάνει το enikonomia.gr η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Δικαίου μετατίθεται από τον Ιανουάριο για τον Απρίλιο – Μάιο. Χρονική περίοδος που όπως είχαμε επισημάνει σε σχετικό μας δημοσίευμα δεν είναι .. τυχαία. Για το ίδιο διάστημα έχουν μετατεθεί προς εξόφληση και όλα τα χρέη που «πάγωσαν» την περίοδο της πανδημίας.
Πότε ενεργοποιείται η πλατφόρμα για 240 δόσεις
Το «κλειδί» εδώ είναι η δυνατότητα που δίνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στους οφειλέτες -πριν από την πτώχευση- να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας τον λεγόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό: Και μιλάμε για μια συνολική διευθέτηση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (http://www.keyd.gov.gr/). Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα παρέχεται στον ιδιώτη ή την επιχείρηση, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού «κουρέματος». Η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή έως και 20 χρόνια. Προϋπόθεση είναι το χρέος να κρίνεται βιώσιμο και να υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές.
Προσοχή όμως: Για να υποβάλει ο οφειλέτης την σχετική αίτηση θα πρέπει να έχει χρέη σε τουλάχιστον δύο φορείς, για παράδειγμα σε Εφορία και ΕΦΚΑ.
Στην περίπτωση των 240 δόσεων μιλάμε βέβαια για μια επιλογή που ήδη είναι διαθέσιμη, δεδομένου ότι το Πτωχευτικό Δίκαιο έχει ψηφιστεί από την Βουλή και συνιστά Νόμο του Κράτους. Μάλιστα, υπό κανονικές συνθήκες η ενεργοποίησή του Πτωχευτικού θα γινόταν από την 1η Ιανουαρίου, όμως η εφαρμογή του θα μετατεθεί ώστε οι επιλογές που παρέχει να «κουμπώσουν» με την έναρξη εξόφλησης των συσσωρευμένων κορονο-χρεών.
Η επιλογή των 120 δόσεων
Υπάρχουν όμως και άλλοι εναλλακτικοί σχεδιασμοί στη «φαρέτρα» του ΥΠΟΙΚ που θα τεθούν σε εφαρμογή -εάν κριθεί απαραίτητο και ανάλογα με το πλήγμα που θα καταφέρει η πανδημία το α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς στον «κορμό» της οικονομικής δραστηριότητας- όπως επίσης είχαμε επισημάνει στο enikonomia: Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται μία ρύθμιση «Ειδικού Σκοπού» για την εξόφληση των χρεών σε 120 δόσεις, για την δεύτερη κατηγορία υπερχρεωμένων εκείνων που δεν έχουν φτάσει στα «όρια», αλλά βρίσκονται κοντά σε αυτά.
Η ρύθμιση –σύμφωνα με τους σχεδιασμούς- θα αφορά σε όλα τα χρέη των φορολογουμένων που θα είναι αρρύθμιστα μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021. Δηλαδή, το νέο πλαίσιο τμηματικής καταβολής οφειλών θα «πιάνει» όλους τους οφειλέτες και όχι μόνο όσους πλήττονται από την κρίση της πανδημίας. Οι δόσεις του νέου προγράμματος θα φτάνουν έως τις 120. Έτσι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να «σπάνε» τις συσσωρευμένες οφειλές τους σε πολύ μικρές μηνιαίες δόσεις των 50, 70, 100 ευρώ. Το επιτόκιο θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό εξόφλησης των οφειλών που θα επιλέξουν οι οφειλέτες: Οσοι ξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, οι 24 δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%, ενώ όσο ανεβαίνει ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο, το οποίο όμως ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων, που σήμερα αγγίζει το 6,9%.
Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση της ρυθμισμένης οφειλής: Για την εξόφληση των χρεών σε περισσότερες από 24 δόσεις εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.
Η επιλογή 12 και 24 δόσεων
Ανεξάρτητα από το εάν θα υιοθετηθεί τελικά και η εναλλακτική των 120 δόσεων, ήδη έχει δρομολογηθεί μια ειδική ρύθμιση για τα κορονο- χρέη που αφορά σε μια τρίτη κατηγορία οφειλετών: Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία, στους οποίους και δίνεται η δυνατότητα να αποπληρώσουν τα συσσωρευμένα χρέη τους από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Και νέα μετάθεση στην εξόφληση
Στο τραπέζι είναι και η πιθανότητα να «παγώσουν» εκ νέου τα χρέη του κορονοϊού και να μετατεθεί η εξόφλησή τους από τον Μάϊο του 2021 για τον Γενάρη του 2022! Η υιοθέτηση πάντως μίας τέτοιας εναλλακτικής θα εξαρτηθεί σε απόλυτο βαθμό από την πορεία της πανδημίας. Εάν η υγειονομική κρίση και κατ’ επέκταση και η οικονομική επιμείνει μέχρι και το τέλος του α΄ τριμήνου της νέας χρονιάς, τότε η νέα μετάθεση της ημερομηνίας εξόφλησης των συσσωρευμένων κορονο-χρεών αποκτά περισσότερες πιθανότητες από όσες έχει σήμερα.