Κύριε Καραβασίλη, διάβασα με την δέουσα προσοχή και την προσήκουσα σοβαρότητα το άρθρο σας, το οποίο τιτλοφορείται ” ΕΚΛΕΙΣΕ, ο γίγαντας ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ” .
Του Χρήστου Πολιτίδη
Ανοίγετε, ένα μείζον θέμα που αφορά όλους μας.
Όμως οφείλω να παρατηρήσω, ο λόγος σας, είναι λόγος συνδικαλιστικός, ξύλινος και άνευ ιστορικής μνήμης.
Η ΔΕΗ ήταν, για πάνω από το ήμισυ ενός αιώνα η πρωτογενής οικονομία της περιοχής μας.
Αυτή την μεγάλωσε, αυτή έφερε την οικονομική ευμάρεια, δημιούργησε πλήθος ετερόκλιτων επαγγελμάτων που ζούσαν απ’ αυτήν αλλά και δημιούργησε την εικόνα μιας ευημερούσας Μητρόπολης.
Το τέλος της λιγνιτικής εποχής και η μετάβαση στην μεταλιγνιτική, με όρους που έπρεπε να τους βάλει η τοπική κοινωνία, ήταν το προσφιλές θέμα της περιοχής μας.
Υπήρξε ατελείωτη φλυαρία.
Η κοινωνική διαστρωμάτωση της Εορδαίας είχε έντονες οικονομικές αντιθέσεις, “αλλά και τα κάτω άκρα ευνοούνταν από την κορυφή”.
Όμως ως Συβαρίτες αδιαφορούσαμε, οι εξελίξεις τρέχανε, ο κόσμος άλλαζε και ένας απλός φοιτητής καταλάβαινε με τον πιο απλό τρόπο ότι είμαστε σε μια οικονομικοκοινωνική μετάβαση.
Ο ζωοδόχος λιγνίτης (έχει δυο δεκαετίες ) έφθινε σαν τεχνολογία, σαν μέσον που έπρεπε με αυτόν να παραχθεί η ενέργεια για τις ανάγκες της επικράτειας.
Δεν αντιδικώ μαζί σας προσωπικά, πιάνω την άκρη από το άρθρο σας για να θέσω αυτές τις ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ που μας αφορούν όλους μας.
Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ: Το Πρωτόκολλο του Κιότο τέθηκε σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2005. Ήταν μια συμφωνία 141 χωρών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), με δεσμευτικό χαρακτήρα. Όσες χώρες δεν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους του Πρωτοκόλλου, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ’ ένα ιδιότυπο «χρηματιστήριο ρύπων». Αντί να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές, μπορεί να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυσσόμενες χώρες .
Πρόσφατα ο κύριος Χατζηδάκης είπε για την περιοχή μας : «ο λιγνίτης κατέληξε από διαμάντι και πετράδι να γίνει βαρίδι της επιχείρησης». Προς επικύρωση των όσων ανέφερε, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε οικονομικά στοιχεία από τις ζημιές που είχε η επιχείρηση από τα πρόστιμα υπέρ CO2. Από την χρήση του λιγνίτη το 2018 υπήρξαν ζημίες 200 εκ. Euro, το 2019 ανήλθαν στα 300 εκ. Euro, ενώ προέβλεψε ότι το 2020 οι ζημιές θα ανέλθουν σε μεγαλύτερα επίπεδα.
Ασφαλώς δεν έχω καμιά συμπάθεια για το πρόσωπο του, αλλά αυτή είναι η κατάσταση σε αριθμούς και την παρούσα στιγμή αυτή είναι η κυβέρνηση..
Υπάρχουν οι νέες τεχνολογίες που παράγουν λίγους ρύπους και δεν μεταμορφώνουν αρνητικά το περιβάλλον.
Η μεταβιομηχανική εποχή ή ο μεταμοντέρνος καπιταλισμός ή αν θέλετε ο ύστερος καπιταλισμός, γεννά ένα νέο περιβάλλον.
Στο νέο περιβάλλον, δεν τα βάζουμε με τις μηχανές, την εξέλιξη και την τεχνολογία.
Στην γένεση του καπιταλισμού και το πέρασμα σε αυτόν από την φεουδαρχία υπήρχε μίσος για τις μηχανές, όπως και στον πρωτογενή καπιταλισμό όταν οι εργάτες έσπαγαν μηχανές διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία που επέφεραν.
Οι μηχανές είναι μηχανές, οι κοινωνικοπολιτικές σχέσεις ορίζουν το πεδίο ζωής.
Αν κοιτάξετε στο πολύ όμορφο Άσκιο, από όποια πλευρά της πόλης και να είστε, θα το δείτε πεντακάθαρο, ευδιάκριτο.
Κάθε οικογένεια σε αυτόν τον τόπο, στον ευρύτερο η στενότερο δακτύλιο έχει τουλάχιστον κάποιο θύμα από την ΔΕΗ.
Το αντίτιμο ήταν τα επιδόματα και οι παχυλοί μισθοί.
Είμαι ευτυχής που μειώνονται οι πιθανότητες να πεθάνω από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ας έρθουμε στην ουσία όμως.
Υπήρξαν χρόνια οικονομικής ευφορίας, παχυλοί μισθοί, παντοδύναμοι εργατοπατέρες και συνδικαλιστές, που δεν είναι κακό αυτό ασφαλώς, αλλά δεν υπήρχε η διορατικότητα για το μετά.
Συνδιοικούσατε την ΔΕΗ, είχατε εκπρόσωπο στο Δ.Σ., οποιαδήποτε κινητοποίηση σας έσειε τον ουρανό, είμαστε και εμείς μαζί τότε, όταν φωνάζατε φθηνό ρεύμα για τον λαό, βέβαια υπήρχαν τα ψιλά γράμματα των οικονομίστικων διεκδικήσεων, από πίσω.
Και πάμε στην καρδιά του προβλήματος, η ΔΕΗ ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελληνική επικράτεια, θα μπορούσε να κατασκευάσει οτιδήποτε στα βαριά ογκώδη μηχανουργεία της.
Ανεμογεννήτριες, και πάνελ, θα μπορούσε να είναι μπροστά, φαντάζομαι το επικαλείστε και εσείς όψιμα, αυτή την στιγμή ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ τον λιγνίτη, ως ποσοστό.
Υπάρχουν συνεχώς ΑΝ από πολλούς.
Δεν υπάρχει όμως αν στην φύση και στην ιστορία.
Ζούμε την παρακμή της ΔΕΗ
Ζούμε την παρακμή της Πόλης.
Κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της πτώσης, που θα κάτσει η μπίλια ένας θεός το γνωρίζει.
Δεν υπάρχει σχέδιο εναλλακτικό.
Περνάμε από την ευμάρεια στα επιδόματα ανεργίας.
Το μέλλον της ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΕΗ V, είναι ζοφερό, όχι για την ύπαρξη της αλλά για τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει στην περιοχή, είμαι πεπεισμένος η τελική της μορφή θα είναι διαφορετική από αυτή του αρχικού σχεδιασμού.
Το τέλος της ΔΕΗ θα φέρει ασφαλώς το τέλος της τηλεθέρμανσης, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Εδώ κατάστρεψαν ολόκληρη ΔΕΗ, την τηλεθέρμανση μιας παρακμάζουσας πόλης θα λυπηθούν.
Καιρός γαρ εγγύς.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης αυτής της κατάστασης φέρετε και εσείς οι συνδικαλιστές, κάποια στιγμή πρέπει δημόσια να κάνετε την αυτοκριτική σας.
Σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο “Αν Υπάρχετε της αντιπολίτευσης” χρησιμοποιήσατε τα κλισέ του κούφιου συνδικαλιστικού λόγου με μια ρήση του Joseph Goebbels.
Επειδή δεν μου άρεζαν ποτέ οι ναζιστές και οι παρακείμενοι αυτών, θα σας απαντήσω με William Shakespeare: “Ξόδευα άσκοπα το χρόνο μου και τώρα ο χρόνος ξοδεύει άσκοπα εμένα”.
Αλήθεια, στην καταστροφή του παλαιού πάρκου συμμετείχατε δια της ψήφου σας;
Aν όχι γιατί δεν το εμποδίσατε.
Υ.Γ.
Διάβασα την κριτική που μου έκανε σε προηγούμενο άρθρο μου, ο κύριος Υπάτιος Πετρίδης ο οποίος γράφει: «Επειδή το υδραγωγείο, το 1ο πέτρινο σχολείο, η Αγία Τριάδα καθώς επίσης και άλλα πολλά κτίρια τα έχτισαν οι παππούδες μου…ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΝΑ ΤΑ ΓΚΡΕΜΊΣΟΥΝ»
Είναι πολύ όμορφα γραμμένο, σηκώνω την σημαία μαζί σας, το ίδιο πράγμα λέμε.
Αυτό ήταν το πνεύμα του άρθρου με καυστική, τραγική, ειρωνεία, γραμμένο.
Σας παρακαλώ, διαβάστε το και πάλι, δεν μπορεί να διαφωνούμε σε πράγματα που ταυτιζόμαστε, απόλυτα.