Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας με τα έξι χωριά της Μεσοποταμία, Κολοκυνθού, Καλοχώρι, Οινόη, Πτεριά, Κάτω Πτεριά και Αγία Κυριακή. Παρότι ο δήμαρχος Γιάννης Κορεντσίδης ζητούσε να αλλάξει η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και να περιοριστεί η καραντίνα μόνο στη Μεσοποταμία, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ .Ούτε υπήρχε περίπτωση να συμβεί μιας και τα περιοριστικά μέτρα αφορούσαν ολόκληρη την ενότητα για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.
Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι στην Οινόη υπήρχαν δύο κρούσματα μεταξύ των οποίων και ένας θανόντας. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, αλλά και πρωτάκουστο να δηλώνεις ως δήμαρχος «Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα» όταν εδώ και μέρες ζητούνται έκτακτα μέτρα για την Καστοριά. Και όταν αυτά επιβάλλονται, δεν τα ζήτησε κανείς.
Εξάλλου εξωφρενικό είναι να σπάει η καραντίνα για να μπουν εντός της Μεσοποταμίας πολιτικά πρόσωπα , όπως και συνέβη την Πέμπτη , χωρίς να τους το απαγορεύσει η αστυνομία. Εδώ είναι θέμα επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο καλό θα ήταν να είναι εις γνώσιν όλων. Εντός εισέρχεται μόνο το Βοήθεια στο Σπίτι , το οποίο ενισχύθηκε με τις μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες δομές, παιδικούς σταθμούς, ΚΗΦΗ και όχι πολιτικοί.
Εδώ δεν είναι δυνατόν να μπουν γιατροί και μπαίνουν τρίτοι. Η εντολή από τον ΕΟΔΥ αρχικά για Δραγασιά και Δαμασκηνιά ήταν απαγορευτική στους γιατρούς με το δήμαρχο Βοΐου να εκλιπαρεί για βοήθεια .Και τον ΕΟΔΥ να δίνει το ελεύθερο εν συνεχεία σε δύο γιατρούς για δειγματοληψία σπάζοντας την καραντίνα… Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στις δομές υγείας, οι οποίες δεν μπορεί να λειτουργούν εντός των περιοχών που κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη. Το Κέντρο Υγείας λοιπόν στη Μεσοποταμία δεν θα μπορούσε να λειτουργεί με ιατρικό προσωπικό, προφυλάσσοντας τους λειτουργούς της υγείας, οι οποίοι ήδη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καστοριάς για να το ενισχύσουν. Ευτύχημα είναι ότι πέντε με έξι νοσηλευτές στη Μεσοποταμία παραμένουν σε καραντίνα για 14 μέρες μαζί με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους .
Με την ειδοποιό διαφορά ότι εδώ δεν αναφερόμαστε σε 100 κατοίκους, αλλά σε πληθυσμό άνω των 4.000 , οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη εξέτασης μόνο για τον κορονοϊό αλλά για δεκάδες άλλα καθημερινά ιατρικά θέματα.
Ιωάννα Παπαδημητρίου-prlogos.gr