Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ουκρανία: Τι πρέπει να κάνουμε όταν οι εικόνες πολέμου κλονίζουν την ψυχική μας υγεία

8λ ανάγνωσης
Ουκρανία: Τι πρέπει να κάνουμε όταν οι εικόνες πολέμου κλονίζουν την ψυχική μας υγεία

Ουκρανία: Τι πρέπει να κάνουμε όταν οι εικόνες πολέμου κλονίζουν την ψυχική μας υγεία

 

Οι εικόνες πολέμου μας τρομάζουν, μας στεναχωρούν και οι τίτλοι γεμάτοι υστερία μας φτάνουν στα όρια μας. Πώς θα προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία όταν ο κόσμος φαίνεται ότι είναι έτοιμος να…εκραγεί.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ο κόσμος άρχισε να πανικοβάλλεται. Τα πράγματα άρχισαν να χειροτερεύουν και ο πανικός άρχισε να κυριεύει τον κόσμο όταν ο Ρώσος ΠρόεδροςΒλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι πυρηνικά…έτοιμη για όλα με την πιθανότητα τα πράγματα να ξεφύγουν να δείχνει να κρέμεται από μια κλωστή. Όπως είναι λογικό η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες που μαίνεται ακόμα δημιουργεί συναισθήματα αβεβαιότητας και φόβου.

Οι σκέψεις γύρω από την επερχόμενη καταστροφή είναι λογικές όταν σκεφτόμαστε οποιαδήποτε κρίση. Μετά από δύο χρόνια που έχουμε περάσει παρέα με τον Covid -19 και τις μεταλλάξεις του η κατάσταση που εκτυλίσσεται τώρα στην Ουκρανία δείχνει να μας βγάλει όλους παγκοσμίως έξω από τα ρούχα μας.

Θυμός, απελπισία και μούδιασμα – πάγωμα – είναι μερικά από τα συναισθήματα που φαίνεται να βιώνουν πολλοί άνθρωποι γιατί έχουν κουραστεί και έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Αυτό οφείλεται εν μέρη στο γεγονός ότι η ροή ειδήσεων δεν σταματά ποτέ και ο κόσμος ανατροφοδοτείται διαρκώς με τα νέα από τον πόλεμο.

Βάλε στη σίγαση την υστερία των ΜΜΕ

Το να είναι κανείς ενημερωμένος και να ξέρει τι γίνεται στον κόσμο είναι σημαντικό για έναν πολίτη που επιθυμεί να γνωρίζει τα τεκταινόμενα. Οι τίτλοι είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον μας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερο φόβο παρά να ενημερώσουν τον κόσμο. Η διαρκής ροή των πληροφοριών μπορεί να γίνει αφόρητη. Για αυτό καλό είναι να βάζουμε όρια στο τι διαβάζουμε και πότε.
Επίσης, πληροφορίες ρέουν συνέχεια και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το ατελείωτο scrolling και οι ιστορίες που βλέπουμε στο διαδίκτυο διαρκώς μπορεί να δημιουργήσουν ένα αρνητικό αίσθημα πανικού και τρόμου.Καλό θα ήταν να διαλέγουμε μια συγκεκριμένη ώρα την ημέρα για να διαβάζουμε νέα και να ακούμε νέες πληροφορίες οι οποίες είναι αξιόπιστες, ηθικές και από όσο το δυνατόν γίνεται πιο αξιόπιστες πηγές.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε καλά τι συμβαίνει τότε καλύτερα να αφήσετε τον φόβο στην άκρη. Το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζει όχι μόνο ψυχικά αλλά και σωματικά τον άνθρωπο. Επηρεάζει τις σχέσεις του και τον ύπνο μου, όπως αναφέρει η Felice Martin ο οποίος είναι σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στο LLC. Behavioral Health Associates της Γεωργίας. Όπως αναφέρει η ίδια αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο μπορούν να έχουν μεγάλο και πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αν βιώνετε στρες, κατάθλιψη ή νιώθετε ότι σας επηρεάζουν τα γεγονότα στον κόσμο ή και το περιβάλλον σας, καλό θα ήταν να αποτραβηχτείτε και να αναθεωρήσετε τα όριά σας.

Προστατέψτε την ψυχική σας υγεία

Η ροή των ειδήσεων δεν σταματά. Οι πληροφορίες περιβάλλουν τον κόσμο. Αν πάρει κανείς την απόφαση να κάνει ένα διάλειμμα από τους τίτλους και τις ειδήσεις δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε κάτι πιο θετικό που θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε.

Περίπατος στη φύση

Αποσυνδεθείτε από όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κάντε μια βόλτα στη φύση. Η φύση και ο περίπατος μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και να μας ανακουφίσει από την κατάθλιψη. Ο φρέσκος αέρας μπορεί να μας ανακουφίσει ενώ μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάσουμε στο τώρα. Ακόμα και αν φοβάστε καλό είναι να κάνετε παύσεις και από αυτό το αίσθημα. Είναι μια θεραπεία που μπορεί να μας βοηθήσει όλους.

Χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα

Αφιερώστε χρόνο στους αγαπημένους σας και θυμηθείτε τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη  Παρόλο που η πιθανότητα σύγκρουσης είναι αν όχι ενοχλητική αλλά αποκρουστική πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες που για την ώρα ζούμε σε ένα ασφαλές (από πόλεμο) περιβάλλον. Αν έχει κανείς πρόσβαση σε φαγητό, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όταν τη χρειάζεται είναι τυχερός/η. Καλό είναι να θυμόμαστε τους λόγους για τους οποίους είμαστε ευγνώμονες.

Επίσης, ο χρόνος που περνάμε με αγαπημένους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικός είτε στο τηλέφωνο, είτε από κοντά. Μιλήστε, πείτε τι νιώθετε και τι σκέφτεστε για τον πόλεμο και ακούστε τι σκέφτονται και εκείνοι. Αν επιτρέπουμε σε κάποιον άλλον να εκφράζει τα συναισθήματά του και να νιώθει ότι τον ακούμε και ότι τον υπολογίζουμε,  βοηθά και μας να νιώθουμε λιγότερη μοναξιά και μπορεί να δούμε ότι υπάρχουν και άλλοι που μοιράζονται ίδιες σκέψεις και συναισθήματα με μας.

UKRANIA1

Μιλήστε και ακούστε τους Ουκρανούς γνωστούς και φίλους σας

Αν έχετε φίλους από την Ουκρανία που ανησυχούν για την οικογένειά της καλό θα είναι να δείξετε ότι τους σκέφτεστε. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις υποφέρουν από PTSD. Επίσης, οικογένειες στρατιωτικών μπορεί να φοβούνται ότι οι δικοι τους θα χρειαστεί να συνδράμουν. Ακούστε τι έχουν να σας πουν γνωστοί και φίλοι σας. Η παροχή βοήθειας, οικονομικής ή και  μια δωρεά είναι κάτι εποικοδομητικό και σίγουρα καλύτερο από τον φόβο και τον τρόμο.

Μακριά από μας οι σκέψεις καταστοφής

Τα υποθετικά σενάρια που πολλαπλασιάζονται δεν έχουν κανένα όφελος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να γίνει πυρηνικός πόλεμος. Κρατήστε τις μακριά γιατί ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος για κανέναν.

Διαλογισμός ή Προσευχή

Δεν είναι κακή ιδέα να αρχίσετε διαλογισμό αν δεν σας ταιριάζει η προσευχή αν είστε πνευματικός άνθρωπος. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να γαληνέψει την ψυχή. Με τον διαλογισμό μπορεί κάποιος να νιώσει ότι είναι προσγειωμένος και ότι βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Με τον τρόπο αυτό συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε το μέλλον και ότι είμαστε ασφαλείς στο εδώ και τώρα.

Αν η προσευχή ταιριάζει στο αξιακό σας σύστημα τότε καλό θα είναι να το κάνετε. Μπορεί να σας απαλλάξει από στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Δεν είναι ντροπή η ψυχοθεραπεία

Αν νιώθετε για οποιοδήποτε λόγο ότι δεν μπορείτε να ανακουφιστείτε είτε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν είναι κακή ιδέα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ο ψυχολόγος μπορεί να δημιουργήσει προσωποποιημένες στρατηγικές για να κοντρολάρετε το στρες και το άγχος σας.

Οι δυσκολίες που βιώσαμε και βιώνουμε όλοι λόγω πανδημίας έχουν ήδη βαρύνει το σώμα και το μυαλό μας και μια νέα κρίση είναι λογικό να μας κάνει νιώθουμε άσχημα. Όταν έχει κανείς τα εργαλεία για να διαχειριστεί τους φόβους και τα συναισθηματα του είναι σίγουρα αρκετά βοηθητικό μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα.

Extra tip: Δοκιμάστε να δείτε stand up ή δείτε κωμικές σειρές και ταινίες. Λίγο γέλιο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Απόδοση από το https://www.verywellmind.com

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *