Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida
follow us on facebook follow us on instagram follow us on youtube follow us on x
follow us on facebook follow us on instagram follow us on youtube follow us on x
follow us on facebook follow us on instagram follow us on youtube follow us on x

Νοσοκομεία: Ερχεται το «βραχιολάκι» για όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς – Τι προβλέπει εγκύκλιος

4λ ανάγνωσης

Νοσοκομεία: Ερχεται το «βραχιολάκι» για όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς – Τι προβλέπει εγκύκλιος


“Βραχιολάκι” θα φορούν όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία, σύμφωνα με όσα προβλέπει εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

Το πλαστικό βραχιόλι αναγνώρισης, ακριβώς στο πρότυπο αυτών που φοράνε τα νεογέννητα, θα φέρει τα ακριβή στοιχεία του κάθε νοσηλευόμενου ασθενούς και γίνεται για λόγους ασφαλούς ταυτοποίησης.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, κάθε ασθενής πρέπει να φέρει στο καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται σε αυτόν μετά την εισαγωγή του για νοσηλεία ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Εάν η κατάσταση του ασθενούς δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του βραχιολιού ταυτοποίησης στον καρπό του μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλό του.

Βραχιόλι θα τοποθετείται, επίσης, στα νεογέννητα, καθώς και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή, υποβάλλονται σε επέμβαση μίας ημέρας ή σε αιμοκάθαρση. Ακόμη δηλαδή και για βραχυχρόνια νοσηλεία και παραμονή στο νοσοκομείο για κάποιες ώρες της ημέρας θα χρησιμοποιείται το “βραχιολάκι”.

Τι θα αναγράφει το βραχιόλι ταυτοποίησης:

  • Για ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς: Τρία ολόκληρα ονόματα, δηλ. Όνομα, πατρώνυμο, πώνυμο (όχι υποκοριστικά), με πάντα το πατρώνυμο στη μέση. Τα τρία ονόματα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του χρήστη υπηρεσιών υγείας, και εάν ο χρήστης είναι προσανατολισμένος σωστά, συνεργάζεται και μπορεί να απαντήσει προφορικά, ο/η νοσηλευτης/τρια ή μαιευτής/μαία οφείλει να τον/την ρωτήσει πριν τοποθετήσει το βραχιόλι προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του/της.
  • Ο Αριθμός Μητρώου Ασθενούς του Νοσοκομείου με καθαρή γραφή, αφού ληφθεί από τον ατομικό φάκελο εισαγωγής και ελεγχθεί με αντιπαραβολή.
  • Η ημερομηνία γέννησης του χρήστη υπηρεσιών υγείας, όπως αυτή προκύπτει από το φύλλο εισαγωγής του στο νοσοκομείο (πάντα σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα του χρήστη υπηρεσιών υγείας ή το διαβατήριό του).

Για ειδικές κατηγορίες ισχύουν τα παρακάτω:

  • Εάν ο/η ασθενής είναι παιδιατρικός, μέλος της οικογένειας με Α’ βαθμό συγγένειας, κηδεμόνας, ή νόμιμος εκπρόσωπος πρέπει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του παιδιού.
  • Νεογνά ταυτοποιούνται παρουσία της μητέρας, με ροζ βραχιόλι για τα θήλεα νεογνά και μπλε για τα άρρενα νεογνά, όπου πάντα αναγράφεται: επίθετο νεογνού, ονοματεπώνυμο μητέρας, το φύλο του νεογνού, η ημερομηνία γέννησης, η ώρα γέννησης, ο αριθμός μητρώου εισαγωγής της μητέρας. Τοποθετούνται πάντα 2 βραχιόλια (αντίθετο χέρι- πόδι). Αν η μητέρα έχει λάβει γενική νάρκωση επιβεβαίωση των στοιχείων γίνεται από τον Θεράποντα Ιατρό και τον/την Προϊστάμενο/η.
  • Ενήλικοι ασθενείς που φτάνουν στο Νοσοκομείο μετά από βαρύ τραυματισμό, χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον, συγχυτικοί και χωρίς συνοδούς ταυτοποιούνται, πχ ως “Άγνωστος 1”, “Άγνωστος 2”, κοκ, με ημερομηνία προσέλευσης και αριθμό μητρώου (η αρίθμηση ξεκινά από την αρχή κάθε ημερολογιακής ημέρας του χρόνου). Τα στοιχεία αυτά ακολουθούν τον ασθενή μέχρι να έρθει επίσημη ανακοίνωση αναγνώρισης του. Σε αυτήν την περίπτωση το βραχιόλι αλλάζει και τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς αναγράφονται σε αυτό χωρίς να αλλάζει ο αριθμός μητρώου.
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο