Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσες ώρες επιβιώνει στο δέρμα

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσες ώρες επιβιώνει στο δέρμα

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσες ώρες επιβιώνει στο δέρμα

 

Μετάλλαξη Όμικρον: Περισσότερο καιρό σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού μπορεί να επιβιώσει η Ομικρον τόσο στο ανθρώπινο δέρμα, όπως και στις πλαστικές επιφάνειες, σύμφωνα με σχετική μελέτη που προδημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «medRxiv».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κιότο και επισήμανε ότι η Ομικρον χαρακτηρίζεται από «υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα», διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα να παραμένει λοιμογόνος. Σύμφωνα με ερευνητές, αυτός είναι και ένας από τους κύριους παράγοντες που η Ομικρον αποτελεί πλέον την κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, έχοντας αντικαταστήσει τη Δέλτα.

Πόσο επιβιώνει η Ομικρον και οι άλλες μεταλλάξεις στο δέρμα

Όπως διαπιστώνει η μελέτη, η Ομικρον «ζει» πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για 21,1 ώρες, αριθμός – «ρεκόρ» που ξεπέρασε όλες τις υπόλοιπες μεταλλάξεις του κορονοϊού που μελετήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα που επιβίωσε το αρχικό στέλεχος της κινεζικής Γουχάν πάνω σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος δεν ξεπερνούσε τις 8,6 ώρες. Όσον αφορά τις Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα, ο ιός παρέμεινες ζωντανός για 19,6, 19,1, 11 ώρες αντίστοιχα.

Πάντως, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι όσον αφορά το δέρμα, όλες οι παραλλαγές είχαν αδρανοποιηθεί πλήρως μετά από έκθεσή τους σε απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη επί 15 δευτερόλεπτα, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της χρήσης τέτοιων προϊόντων.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα:

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Αρχικό στέλεχος 8,6 ώρες
Άλφα 19,6 ώρες
Βήτα 19,1 ώρες
Γάμμα 11 ώρες
Δέλτα 16,8 ώρες
Όμικρον 21,1 ώρες

Πλαστικές επιφάνειες

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ερευνητές, το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ομικρον παραμένει ζωντανό πάνω στις πλαστικές επιφάνειες κατά μέσο όρο για 193,5 ώρες.

Κοινοποιήστε το άρθρο