Ελλείψεις φαρμάκων: Ποια βήματα έχουν γίνει για να βρεθούν αντιβιοτικά με αμοξυκιλλίνη

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Ελλείψεις φαρμάκων: Ποια βήματα έχουν γίνει για να βρεθούν αντιβιοτικά με αμοξυκιλλίνη

 

Η πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού έχει οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση για αμοξυκιλλίνη, η οποία σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην παραγωγή και των προκλήσεων της παραγωγικής ικανότητας, παρουσιάζει ελλείψεις που επηρεάζουν τα περισσότερα κράτη μέλη. Η χώρα μας είναι ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων μέσα στην εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι τα αντιβιοτικά με αμοξυκιλλίνη συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα και να είναι δυσεύρετα.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η αρμόδια ομάδα MSSG σημείωσε κάποια πρόοδο από την έναρξη των προσπαθειών παρακολούθησης και μετριασμού των ελλείψεων:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

  • Με βάση τις εκθέσεις που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη, έχει παρατηρηθεί τάση ομαλοποίησης σε ορισμένα κράτη μέλη, ενώ αναγνωρίζεται ότι ορισμένα άλλα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα αυτών και άλλων αντιβιοτικών.
  • Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ συναντήθηκαν με τα κύρια μέρη που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού αμοξυκιλλίνης για να παράσχουν ρυθμιστική υποστήριξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα (π.χ. μέσω γρήγορων διαδικασιών για την εφαρμογή αλλαγών σε εναλλακτικές πηγές πρώτων υλών, εγκαταστάσεις παραγωγής, υλικά συσκευασίας, κ.ά.). Εξέτασαν, επίσης, τη δυνατότητα αύξησης της προσφοράς για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κρατών μελών. Ο EMA έχει λάβει θετικά σχόλια από μεγάλους κατασκευαστές και η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.
  • Χρησιμοποιώντας ορισμένες κανονιστικές ευελιξίες, όπως η έκτακτη προμήθεια ορισμένων φαρμάκων που ενδέχεται να μην εγκρίνονται σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος της ΕΕ ή πλήρεις ή μερικές εξαιρέσεις από ορισμένες απαιτήσεις επισήμανσης και συσκευασίας φαρμάκων, πολλές αρμόδιες εθνικές αρχές κατάφεραν να μετριάσουν ορισμένες ελλείψεις.
  • Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένουν ότι η κορύφωση των λοιμώξεων θα αρχίσει να υποχωρεί σύντομα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει την τρέχουσα αυξημένη ζήτηση για αντιβιοτικά. Ο ΕΜΑ υπογραμμίζει τόσο στους ασθενείς όσο και στους επαγγελματίες υγείας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εάν ένα συγκεκριμένο φάρμακο είναι σε έλλειψη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν για ορισμένους από τους δείκτες από πολλά κράτη μέλη, η MSSG θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται επί του παρόντος σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν αποτέλεσμα. Ετσι, δεσμεύεται να συνεχίσει και να εντείνει αυτές τις προσπάθειες για την έγκαιρη επίλυση της κατάστασης. Ο ΕΜΑ τονίζει πως είναι σημαντικό τα αντιβιοτικά να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να αποφευχθεί η μικροβιακή αντοχή. Υπενθυμίζει δε ότι τα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της αμοξυκιλλίνης, θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, καταστάσεις στις οποίες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!