Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Χ. Κατσαρδής για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στην Ελλάδα περιστατικά – Τι να προσέξουν οι γονείς

3λ ανάγνωσης
Χ. Κατσαρδής για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στην Ελλάδα περιστατικά – Τι να προσέξουν οι γονείς
An infant receives a routine vaccination at First Georgia Physician Group Pediatrics in Fayetteville, Ga., Tuesday, Aug. 17, 2021. The vaccinations that U.S. schoolchildren are required to get to hold terrible diseases like polio, hepatitis, tetanus and whooping cough in check are way behind schedule this year, threatening further complications to a school year already marred by COVID-19. (AP Photo/Angie Wang)

Χ. Κατσαρδής για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στην Ελλάδα περιστατικά – Τι να προσέξουν οι γονείς

Για το θέμα της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που έχει θέσει σε εγρήγορση τις υγειονομικές αρχές μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο επίτιμος καθηγητής παιδοπνευμονολογίας και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, Χάρης Κατσαρδής. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους γονείς στον παιδίατρό τους ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ανάλογα περιστατικά και στην Ελλάδα καθώς όπως είπε «δεν είμαστε σε γυάλα».

«Οι ηπατίτιδες είναι γνωστές σε μας τους παιδιάτρους, έχουμε ζήσει κι έχουμε αντιμετωπίσει πολλές από αυτές. Το θέμα είναι να μην ξεκινήσουμε από ένα εκκρεμές δηλαδή από τη μία μεριά να μην ανησυχούμε καθόλου κι από την άλλη να μας πιάνει πανικός. Αν οι γονείς βλέπουν ένα παιδί το οποίο πονάει στην κοιλιά του, κάνει διάρροιες, κάνει πυρετό, έχει δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κι επιπλέον βλέπουν ότι το λευκό του ματιού, αν κατεβάσουμε το βλέφαρο προς τα κάτω, αρχίζει και κιτρινίζειθα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους που ξέρει τι θα κάνει. Υπάρχει και η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος που μπορεί να αποδείξει αν υπάρχει κάποια ηπατίτιδα» είπε ο κ. Κατσαρδής.

Παράλληλα τόνισε ότι: «κανένας δεν αποκλείει και μάλλον πιστεύουμε ότι θα έρθουν και σε μας αυτά τα περιστατικά, καθώς δεν είμαστε σε γυάλα. Όμως όπως βλέπετε είναι σπάνια κι αφού είναι σπάνια δεν θα πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ χωρίς όμως να τα απαξιώνουμε. Τα παρακολουθούμε και βέβαια καλό είναι και τα διάφορα νοσοκομεία να είναι σε επιφυλακή και να αναφέρουν αν υπάρχουν τέτοια περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που αναφέρθηκαν κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για προστατευθούμε σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα υγιεινής όπως για παράδειγμα όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα να πλένουμε τα χέρια μας. Ακόμα είπε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις ηλικίες μέχρι πέντε ετών τα περιστατικά της “καθαρόαιμης” ηπατίτιδας (Α, Β, Γ, Δ & Ε) -πλην αυτής που συζητάμε τώρα καθώς εξετάζεται αν συσχετίζεται με αδενοϊό και κορονοϊό ή συνδυασμό αδενοϊού και κορονοϊού – και κυρίως η Β αφήνει σε αυτές τις ηλικίες βλάβες, όπως χρόνιες ηπατοπάθειες σε ένα ποσοστό 30%, με αποτέλεσμα να έχουμε στο μέλλον ηπατικές ανεπάρκειες και καρκίνο του ήπατος. Άρα πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για την ηπατίτιδα κι επιπλέον να αποφεύγονται τα πολλά τατουάζ, γιατί η μολυσμένη βελόνα μπορεί να δώσει μια χρόνια ηπατίτιδα». Ο κ. Κατσαρδής διευκρίνισε ότι όσο πιο μεγάλο είναι το άτομο τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να παρουσιάσει χρόνια ηπατίτιδα. «Ένα νεογνό αν κολλήσει από τη μητέρα του ηπατίτιδα έχει 90% πιθανότητες να κάνει χρόνια ηπατίτιδα ενώ αν σαν ενήλικας πάθει ηπατίτιδα έχει 2% πιθανότητες . Όσο μεγαλώνουμε δηλαδή τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να μας μείνει μια χρόνια ηπατίτιδα».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *