Ανεξάρτητα από τι θα γίνει τελικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, εάν θα επιστρέψουν ή όχι στις θέσεις τους, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου υποχρέωσης του εμβολιασμού Covid-19, η πανδημία δίνει το έναυσμα για εφαρμογή συνολικού πρωτοκόλλου εμβολιασμού.
Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών για διάφορες μεταδοτικές ασθένειες προκειμένου να μπορούν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας (Σκάι 100.3). Οπως είπε, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχεδιάζεται ένα συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς (εμβολιασμό για ηπατίτιδες και διάφορες άλλες ασθένειες), στο πρότυπο άλλων χωρών.
Μια τέτοια κίνηση θα έκανε πράξη την πάγια θέση του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία υγειονομικοί που δεν είναι υπέρμαχοι του εμβολιασμού δε γίνεται να φροντίζουν ασθενείς ούτε να τους μεταδώσουν το μήνυμα ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Με την ίδια λογική κινήθηκε, άλλωστε, το σκεπτικό του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19. Το μέτρο βρίσκεται τώρα στη φάση της επεξεργασίας σε σχέση με το εάν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ή θα επιστρέψουν οι υγειονομικοί στις θέσεις τους. Ανεμβολίαστοι παραμένουν περίπου 2100 υγειονομικοί, έναντι περίπου 6400 από όταν ξεκίνησε το μέτρο. Η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να εξεταστεί το μέτρο αναλόγως τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου. Η ισχύς του, πάντως, είναι έως τις 31-12 και είναι πολύ πιθανόν έως τότε η κατάσταση να παραμείνει ως έχει.
Η επιστροφή ή όχι των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως άλλωστε ορίζει και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσο συντρέχουν όροι και προϋποθέσεις που δικαιολογούν το μέτρο, είναι δικαιολογημένη η παράταση. Με στοιχεία που δικαιολογούσαν το μέτρο αυτό παρατάθηκε από τις 31 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, το 1ο τρίμηνο του 2022 η χώρα μας είχε 6.460 θανάτους, εκ των οποίων οι 3.772, ποσοστό 58% ήταν ανεμβολίαστοι και 42% εμβολιασμένοι. Παράλληλα είχε 2.475 διασωληνωμένους, εκ των οποίων οι 1721, το 70% ήταν ανεμβολίαστοι και οι 754 εμβολιασμένοι. Αυτά τα νούμερα καταγράφηκαν ενώ η εμβολιαστική κάλυψη για τα άτομα άνω των 60 ετών ήταν στο 91%. Δηλαδή από το 91% των εμβολιασμένων οι διασωληνωμένοι ήταν 30% και οι θάνατοι 48% και μόλις από το 9% των ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν το 58% των θανάτων και το 70% των διασωληνώσεων. “Τα νούμερα είναι αδυσώπητα”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας την προσωπική του θέση: “Και να περάσει η πανδημία, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δε θέλω να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”. Ωστόσο, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, εάν δεν υπάρχει πανδημία, στη συνέχεια δε δικαιολογείται να μένουν εκτός νοσοκομείων οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.