ΡΑΕ: «Πράσινο» για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς

Νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς (Για τις ανάγκες τις τηλεθέρμανσης) - Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Με τον ΣΗΘΥΑ ισχύος 105,34MW διασφαλίζεται η λειτουργία της τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο – Στις αρχές του 2022 η έναρξη κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023

Μπορεί στις 6 Μαΐου ο ΑΗΣ Καρδιάς να κατέβασε τους διακόπτες μετά 47 χρόνια λειτουργίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της απολιγνιτοποίησης, ωστόσο το ίδιο μέρος θα αποτελέσει ξανά «πηγή» παραγωγής ενέργειας. Η ΡΑΕ έδωσε ήδη το «πράσινο φως» για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην περιοχή, η οποία και θα διασφαλίσει καταρχάς την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης για την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο.

Όσον αφορά το τυπικό σκέλος, η ΔΕΗ υπέβαλε την 1η Ιουνίου την σχετική αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ειδικού έργου από σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΣΗΘΥΑ, εγκατεστημένης ισχύος 105,34MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 105,34MW, στη θέση του ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη και η ΡΑΕ την ενέκρινε στις 30 Ιουλίου. Η χρηματοδότηση θα γίνει από ίδια κεφάλαια της Επιχείρησης και από τις τράπεζες ενώ η άδεια έχει διάρκεια 25 χρόνια (έως 30/7/2046).

Όπως αναφέρεται στη Βεβαίωση Παραγωγού, η μέση τιμή του ολικού βαθμού απόδοσης ntot του σταθμού παραγωγής είναι > 75%, που ισχύει για την τεχνολογία της μονάδας (παλινδρομική μηχανή εσωτερικής καύσης) σύμφωνα με την ΥΑ υπ’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Γ/Φ 1/οικ.15641 (ΦΕΚ Β’ 1420/15.07.2009), συνεπώς ο σταθμός παραγωγής βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας πλήρους συμπαραγωγής.

Παράλληλα, η μέση τιμή του λόγου εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (PESR) του σταθμού παραγωγής είναι 𝑃𝐸𝑆𝑅 = 𝑃𝐸𝑆𝑅𝐶𝐻𝑃 > 10%, επομένως ο σταθμός παραγωγής αποτελεί μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Στα σκαριά εδώ και έναν χρόνο

Επί της ουσίας, το όλο project βρίσκεται στα σκαριά εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο καθώς πέρυσι τον Ιούλιο σε σύσκεψη που είχε γίνει για το ζήτημα των τηλεθερμάνσεων στη Δ. Μακεδονία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, της αυτοδιοίκησης, της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, αλλά και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστή Μουσουρούλη είχε συμφωνηθεί ως μέρος της τεχνικής και οικονομικής λύσης η κατασκευή μιας μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων των πόλεων.

Παράλληλα είχε τεθεί και το ζήτημα της συνένωσης των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου υπό μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας».

Σε πρόσφατο ενημερωτικό υπόμνημα για τις σχετικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ που υπέβαλε στη Βουλή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης Γ. Στάσσης, αναφερόταν ότι προβλέπεται η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ εντός του οικοπέδου του ΑΗΣ Καρδιάς κοντά στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της τηλεθέρμανσης και ότι η τεχνολογική επιλογή βασίζεται στην αξιοποίηση μηχανών με φυσικό αέριο οι οποίες θα μπορούν να καταναλώνουν μελλοντικά και υδρογόνο. Επιπλέον αναφερόταν ότι διερευνάται η μετατροπή ή χρήση των υποδομών και εξετάζεται η τεχνολογία θερμικής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Έναρξη κατασκευής στις αρχές του 2022

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία κατασκευής της μονάδας ΣΗΘΥΑ έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό από τις 26 Ιουλίου για τη «μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμές και θέση σε λειτουργία με το κλειδί στο χέρι (EPC/turn-key project) Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με μηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) φυσικού αερίου, παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος ≥ 65MWth στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς».

Ο προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 80 εκατ. ευρώ (99,2 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ), ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών και της αποσφράγισης τους είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Το έργο περιλαμβάνει εγκατάσταση σταθμού μείωσης και ρύθμισης πίεσης του φυσικού αερίου, εγκατάσταση του συστήματος ΣΗΘΥΑ παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος ≥ 65MWth, έξοδο για σύνδεση στο δίκτυο 33kV, καθώς και σύμβαση συντήρησης των Μ.Ε.Κ. της μονάδας για 40.800 ώρες λειτουργίας ή 8 έτη με δυνατότητα προαίρεσης για χρονική επέκταση του συμβολαίου συντήρησης για άλλες 35.700 ώρες ή 7 έτη.

Δείτε Επίσης

Συνελήφθη 56χρονος σε περιοχή της Εορδαίας Κοζάνης για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 56χρονος σε περιοχή της Εορδαίας Κοζάνης για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη 56χρονος σε περιοχή της Εορδαίας Κοζάνης για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών   Συνελήφθη χθες (25-10-2021) το απόγευμα σε περιοχή της Εορδαίας Κοζάνης, από αστυνομικούς της Ομάδας

Διαβάστε περισσότερα »
ΔΕΤΗΠ: 12η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

ΔΕΤΗΠ: 12η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

ΔΕΤΗΠ: 12η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΡΟΣ   Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας     Καλείστε στην 12η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του 2021,

Διαβάστε περισσότερα »
Συνελήφθη 61χρονος σε περιοχή της Εορδαίας Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 61χρονος σε περιοχή της Εορδαίας Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη 61χρονος σε περιοχή της Εορδαίας Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών   Συνελήφθη χθες (24-10-2021) το απόγευμα σε περιοχή της Εορδαίας Κοζάνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Εορδαίας με τη

Διαβάστε περισσότερα »
Το Επιμελητήριο Κοζάνης εξετάζει όλους τους πιθανούς θύλακες επιχειρηματικότητας - Πλούτος το ΒΙΟΠΑ για το Δήμο Εορδαίας"
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Το Επιμελητήριο Κοζάνης εξετάζει όλους τους πιθανούς θύλακες επιχειρηματικότητας – Πλούτος το ΒΙΟΠΑ για το Δήμο Εορδαίας”

Το Επιμελητήριο Κοζάνης εξετάζει όλους τους πιθανούς θύλακες επιχειρηματικότητας – Πλούτος το ΒΙΟΠΑ για το Δήμο Εορδαίας”     Τις εγκαταστάσεις της πρώην ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαΐδα, επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα »
Πτολεμαΐδα: Απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης πολιτών
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Πτολεμαΐδα: Απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης πολιτών

Πτολεμαΐδα: Απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης πολιτών Απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Πτολεμαΐδα και στην ευρύτερη περιοχή, με τους επιτήδειους να επικαλούνται δήθεν οφειλές του κατόχου του αριθμού που

Διαβάστε περισσότερα »
Πτολεμαΐδα: Απεργούν οι πωλητές Λαϊκών αγορών
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Πτολεμαΐδα: Απεργούν οι πωλητές Λαϊκών αγορών

Πτολεμαΐδα: Απεργούν οι πωλητές Λαϊκών αγορών Τις πρώτες πρωινές ώρες αναχώρησε  το λεωφορείο με τους σαρανταπέντε  πωλητές Λαϊκών Αγορών  από το Νομό Κοζάνης (παραγωγοί, εκθέτες βιομηχανικών προϊόντων, έμποροι) με προορισμό

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida